Pārlekt uz galveno saturu

Brno – lielisks Erasmus+ galamērķis

Attēla autors: No LLU arhīva

Studiju joma: Mežzinātne

Latvijas prezentēšanaDoma par došanos Erasmus+  bija ienākusi prātā vairākkārt, taču tā arī nebija īstenota, varbūt bija nedaudz bail no nezināmā. Bija 3. kursa pavasara semestris, kad diezgan spontāni pieņēmām lēmumu pieteikties Erasmus+ apmaiņas programmā, gribējās pamainīt ierasto vidi un gūt jaunus iespaidus.  Kā Erasmus+ galamērķis tika izvēlēta otrā lielākā pilsēta Čehijā – Brno. Par labu Brno palīdzēja izšķirties tas, ka Mendelu university in Brno piedāvā plašu ar mežkopību saistītu kursu apjomu angļu valodā, kā arī tas, ka Brno atrodas Eiropas vidusdaļā, līdz ar to paveras plašas iespējas ceļošanai. Lai nokļūtu Brno izmantojām autobusu, lai arī ceļā tika pavadītas vairāk ne kā 25 h un bijām nedaudz saguruši, tomēr bija prieks, ka beidzot esam nokļuvuši galamērķī.

Katru semestri Mendelu universitātē ierodas apmēram 300 ārvalstu studenti, tāpēc čehu buddy nedabūjām. Neskatoties uz to tomēr veiksmīgi tikām galā ar iekārtošanos kopmītnēs, nelielas problēmas sagādāja sazināšanās ar kopmītņu personālu, jo reti kurš kaut ko saprata angliski. Iejusties pilsētā un universitātē palīdzēja ISC Mendelu organizētā iepazīšanās nedēļa jeb orienteering week, kuras laikā tikām iepazīstināti ar universitāti, devāmies divās ekskursijās, kā arī bija iespēja apgūt čehu valodas pamatus un protams nedaudz iepazīt pārējos Erasmu+ studentus.

Ārvalstu studentu skaits meža un koksnes tehnoloģiju fakultātē bija liels. Studiju process notika kopā ar vietējiem studentiem, kas studēja programmā European forestry.  Bijām priecīgi, ka visus mūsu izvēlētos studiju kursus varēja apgūt. Studiju procesā nekādas problēmas neradās, visi pasniedzēji bija atsaucīgi un pretimnākoši. Atsevišķos studiju kursos bija uzaicināti vieslektori no Krievijas, Japānas, Amerikas Savienotajām Valstīm, Taivānas u.c., tas studiju procesu padarīja interesantāku.  Blakus universitātei atradās plašs arborētums, kurā studenti varēja pavadīt brīvo laiku starp lekcijām mācoties vai viekārši atpūšoties, žēl tikai, ka rudens un drēgnais laiks atnāca pārāk ātri.

Semestra sākumā, kad mācību procesā nebijām noslogoti, izmantojām brīvo laiku, lai iepazītu kaimiņu valstu galvaspilsētas – Vīni, Bratislavu, Budapeštu un protams neizpalika arī brauciens uz Prāgu, kur studēt bija devušies divi citi mūsu kursabiedri no Latvijas. Pārējo laiku izmantojām, lai labāk iepazītu pilsētu, kura bija kļuvusi par mūsu dzīvesvietu uz pieciem mēnešiem.  Brno ir salīdzinoši lēts un ērti izmantojams sabiedrikais transports, kas kursē arī nakts stundās, to galvenokārt izmantojām, lai nokļūtu pilsētas centrā. Ceļu uz universitāti mērojām kājām, jo tā atradās tikai 15 min attālumā no kopmītnēm. Pārvietojoties pa pilsētu un apmeklējot parkus, novērojām, ka čehi ļoti mīl suņus, jo tie bija redzami uz katra stūra. Interesanti likās, ka daži vietējie studenti pat uz lekcijām ieradās kopā ar saviem četrkājainajiem draugiem.

Brīvajā laikā izklaides iespēju netrūka. Erasmus+ studentiem bieži tika rīkoti tematiskie pasākumi un piedāvātas dažādas izklaides iespējas. Ārvalstu studenti bija ieradušies no dažādām pasaules valstīm, visvairāk no Spānijas, Meksikas, Francijas. Satikām arī studentes no Latvijas, kas bija ieradušās studēt citās Mendelu universitātes fakultātēs, kopā piedalījāmies pasākumā “Internatioanl market”, kura laikā prezentējām produktus, kas ražoti Latvijā.  Erasmus+ laikā varēja uzlabot ne tikai angļu valodas zināšanas, bet daudz uzzināt arī par citu valstu kultūru un nacionālajiem ēdieniem, piemēram, Ziemassvētkus pavadījām pie draugiem no Ekvadoras un Peru, guvām ieskatu par to kā svin Ziemassvētkus jeb Navidad Latīņamerikā. Protams neizpalika arī dažādi pasākumi, kas saistīti ar alus dzeršanu, kas ir neatņemama čehu ikdienas sastāvdaļa. Tomēr dzīvojot Brno secinājām, ka Čehijā populāra ir ne tikai alus dzeršana, bet arī vīnu ražošana un baudīšana. Bieži pilsētas centrā tiek rīkoti pasākumi, kur cilvēki sapulcējas, piemēram, lai nobaudītu jaunās sezonas mājražotāju vīnus.

Ikvienam, kurš vēl šaubās vai doties Erasmus+ plus, ieteiktu nebaidīties un izmantot šo iespēju. Tas ir vienkāršāk nekā sākumā šķiet. Mēs varam tikai nožēlot, ka nebraucām agrāk, tāpēc nebija iespēja Erasmus+ pavadīt vairāk kā vienu semestri, laiks paskrēja ļoti ātri. Erasmus+ ir ne tikai jauks ieraksts CV, bet arī jauni draugi, neaizmirstamas atmiņas un vērtīga pieredze. Piesakies!

Kristīne Brice, Māris Ivanāns un Ernests Pilbers

2015./2016. studiju gads

Pievienots 27/07/2017