Pārlekt uz galveno saturu

Porto - Studentu pilsēta Portugālē

Attēla autors: No LLU arhīva

Studiju joma: Ekonomika.

Doties Erasmus+ mobilitātes programmas piedāvātajos piedzīvojumos bija spontāna ideja. Pēc īsas izpētes ar kursa biedreni, tika nolemts, ka Porto ir vilinošākais mērķis no piedāvājuma. Un šo izvēli neesmu nožēlojis ne mirkli.

Porto14. septembris, 2015. gads. Pēc nosolīšanās nekad vairs nepavadīt nakti Briseles Charleroi lidostā, ierodos Porto. Moderna, plaša, gaiša lidosta. Pirmais iespaids lielisks. Pie ielidošanas vārtiem mūs sagaida divas uzņemošās mācību iestādes studentes (kursa biedrenes study buddy un viņas draudzene). Sagaidīšana lieliska, pateicoties tai, orientēšanās jaunajā dzīvesvietā nekādas problēmas nesagādāja. Pēc dažiem mirkļiem esmu klāt ISCAP (Instituto Superior de Contabilidade e Administração do Porto jeb The Porto Accounting and Business School). Pārsteidza ēka, kura ir celta deviņdesmito gadu beigās, tā laika ultra modernā arhitektūras stilā.

Tā kā pirms ierašanās nebija vēl sameklēta dzīvesvieta, pirmā nakts tika pavadīta airbnb.com atrastā dzīvoklī, ar domu meklēt dzīvokli esot uz vietas. Tā nebija laba ideja, bet pēc daudziem mēģinājumiem atrast dzīvesvietu tika atrasta ekselenta. To patiešām var saukt par lielu veiksmi - dzīvoklis jaunā mājā, pilnībā ekipēts ar visu nepieciešamo, par vidēju cenu. Un ar centrālo apkuri, kas Porto ir liels retums un dažas dienas gadā arī milzu vērtība. Dzīvojām pieci studenti, katrs savā istabā. Visi transporta mezgli bija tuvu, pats centrs 25 minūšu gājiena vai 7 minūšu brauciena attālumā ar metro.

Mācību procesā tika izmantotas līdzīgas metodes kā Latvijā. Angļu valodas un mārketinga nodarbības bija augstā līmenī, pārējie priekšmeti, kas bija izvēlēt, grūtības nesagādāja. Pasniedzēji ir zinoši, atvērti un pretimnākoši. Vērtēšana notiek 20 ballu skalā, minimums sekmīgai gada atzīmei - 9.5 balles. Kopumā ar studiju procesu un iegūtajām zināšanām esmu apmierināts.

Porto ir fantastiska vieta, kur būt. Pilsēta ir apburoša, ainaviska ar nebeidzamiem kultūras, dabas, arhitektūras, kulinārijas, vēstures, aktīvās atpūtas piedāvājumiem. UN vīns! Viss Duoru upes kreisais krasts pret pilsētas centrālo daļu ir nosēts ar portvīna darītavām. Šīs darītavas ir lieliski apskates objekti, kuri iekļauj saldā portvīna degustācijas tūres. Kā arī veikalos ir pieejami ļoti labas kvalitātes vīni par (mūsu izpratnē) studentiskām cenām. Labas kvalitātes vīna pudeli var nopirkt sākot no 1.5 EUR (salīdzināšanai, Latvijā identisks produkts maksā 6.89 Eur).

Elpu aizraujošo skatu un objektu ir pārpārēm. Ponte de D.Luis tilts, Ribeira rajons upes malā, Clerigos baznīcas tornis, Aliados laukums, do Dragao stadions (50 000 skatītāju vietas), Lello&Irmao grāmatnīca (kura tika izmantota kā burvju zižļu veikals Harija Potera filmu uzņemšanā, elpu aizraujošs interjers, pilns ar filigrāniem kokgriezumiem), Palacio de Crystal un apkārtesošais parks, neskaitāmas baznīcas un vēl, un vēl. Protams, arī okeāns, kas ir viena no pilsētas robežām, ar pludmalēm, sērfošanas skolām, kafejnīcām, cilvēkiem, kuri nesteidzīgi bauda dzīvi. Sērfošana noteikti ir viena no pieredzēm, kas obligāti ir jāizbauda, esot Porto. Lieliska nodarbe, kas ir burvīga fiziskā aktivitāte, sniedz brīvību, rada miljoniem endorfīnu un skaistas atmiņas. Tā ir milzu bauda pirmo reizi nostāties uz dēļa un tikt uz viļņa.

Porto ir īsta Portugāles studentu pilsēta (oficiāli gan Coimbra, bet tikai tāpēc, ka tur ir vecākā Portugāles universitāte) ar daudzām universitātēm, kuras aktīvi darbojas starptautiskajā vidē, tāpēc centrs ir pilns ar studentu pulcēšanās vietām, kafejnīcām, bāriem, klubiem un Erasmus+ studentu pūļiem. Ballīti atrast var katrai gaumei, gandrīz jebkurā nedēļas dienā. Klubos aktivitāte parādās samērā vēlu, bet studentu pulcēšanās vietās (Adega Leonor, Ribeira, Santa Catherina gājēju iela) viss sākas jau no desmitiem, vienpadsmitiem. Studenti vācas bariņos, dalās iespaidos, plānos, iepazīstas, spēlē ģitāras, dzied, bauda vīnu un vakaru. Vēlāk naktī dodas izdejoties uz kādu no netālajiem klubiem.

Portugāle ir ļoti skaista un ceļošanai piemērota valsts. Apmaiņas laikā sanāca būs Lisabonā, Na Zare, Bragā, Gimarainšā, Geres nacionālajā parkā, Aveiro, Spānijā Santjago de Compastella un citur, bet tie jau būtu atsevišķi stāsti par katru piedzīvojumu.

Praktiskās lietas: dzīvošana Porto ir mazliet dārgāka kā Rīgā, istabas cena svārstās no 180-350 eur, vidēji ap 200 (ļoti bieži komunālie maksājumi ir iekļauti cenā), dalot istabu ar kādu var atrast lētāk. Izvēloties dzīvesvietu, ļoti svarīgi ir, lai tuvu būtu metro un, vēlams, nakts autobusa līnija (lai ērti var tikt uz skolu ar metro un ar autobusu no ballītēm). Iegādāties mēnešbiļeti ir izdevīgi, jo to var izmantot gan metro gan autobusos.  Ierodoties vajadzētu iegādāties ESN karti, jo ESN piedāvā daudz aktivitātes, ceļojumus, darbnīcas par izdevīgām cenām un ar lieliskām programmām. Noteikti apmeklējiet iepazīšanās nedēļas pasākumus, lai pēc iespējas ātrāk sadraudzētos ar fantastiskiem cilvēkiem no visas pasaules!

Jānis Cunskis

2015./2016. studiju gads

Pievienots 31/07/2017