Pārlekt uz galveno saturu

Iegūt internacionālas zināšanas un ne tikai

Attēla autors: No LLU arhīva

Studiju joma: Ainavu arhitektūra

DānijaKā savu Erasmus+ valsti izvēlējos Dāniju, konkrētāk Kopenhāgenas universitāti. Šādu izvēli veicu, jo Dānijai ir ilgu gadu pieredze manā specializācijā, kas ir ainavu arhitektūra.

Izvēlējos piedalīties Erasmus+ programmā, jo vēlējos papildināt gan savas profesionālās iemaņas, gan pilnveidot valodas zināšanas. Bija interese par to, kāda ir citu valstu pieredze manā specialitātē, jo tā tomēr ir salīdzinoši jauna specialitāte mūsu valstī. Jāsaka, ka mācības Kopenāgenas universitātē pilnveidoja manas zināšanas un radīja jaunas iespējas.

Gan universitāte Latvijā, gan Dānijā bija ļoti pretim nākoša un palīdzēja risināt būtiskos jautājumus sakarā ar mobilitāti. Ja radās kādas būtiskas problēmas tad tās tika risinātas saprotoši un adekvāti. Lai gan tas nebija uzņemošās augstskolas pienākums, tomēr tika norādīta organizācija, kura nodarbojas ar dzīves vietu piedāvāšanu un tas neradīja problēmas pirms mobilitātes perioda atrast dzīves vietu man svešā zemē. Kā arī varēja paļauties uz to, ka šīs iestādes darbības ir likumīgas un ka apsolītā dzīves vieta tiks piešķirta.

Pirms mācību semestra apmeklēju arī iepazīšanās nedēļu Kopenhāgenas universitātē, kurā tika skaidroti universitātes galvenie uzdevumi un pienākumi, kā arī sniegta svarīgākā informācija par dzīvi Dānijā, Kopenhāgenā, tika noformēti nepieciešamie dokumenti, t.i., uzturēšanās atļaujas, kas ir nepieciešamas arī Eiropas pilsoņiem, kuri nedzīvo Skandināvijas valstīs, gan arī piešķirts Dānijas personas kods (CPR-number), lai būtu iespējams saņemt veselības aprūpi kādu to saņem Dānijas pilsoņi, gan arī tālruņa numuru, kā arī bez maksas apmeklēt dāņu valodas kursus.

Atskatoties uz Dānijā pavadīto semestri, saprotu, ka esmu ieguvusi vairāk kā cerēju. Esmu paplašinājusi savas zināšanas savā specialitātē ne tikai no dāņu skatpunkta, bet arī no amerikāņu, franču, vācu, angļu, pat ķīniešu un citu valstu pieredzēm. Dodoties Erasmus+ esmu guvusi kaut nelielu ieskatu daudzu citu valstu kultūrās un viņu domāšanas veidos. Dodoties uz vienu valsti kaut tikai uz semestri, jūtos, ka esmu kļuvusi bagātāka ar zināšanām no vairākām valstīm. Tas ir veids kā iemācīties saskarsmi ar dažādām kultūrām, turklāt valodā, kura nav visiem dzimtā valoda. Tas māca pieņamt citu viedokļus un uzklausīt vienam otru, ir jāpieliek divtik lielas pūles, lai rastu kompromisus strādājot kopā, jo nevienmēr viens otru sapratīs no pusvārda.

Kā praktisks padoms no manis – apzinies, uz kuru valsti tu dodies. Velosipēds un vēja, lietus necaurlaidīga jaka būs tavs lielākais draugs ! Tā ir valsts ar vairāk kā 100 gadus attīstītu velo kultūru un ja neesi riteņbraukšanas fans, tad šo mēnešu laikā noteikti to iemīlēsi un nesapratīsi kā pilsētas apskatē vai uz skolu var doties citādāk kā bez velosipēda. Lielais vējš un lietus sākumā var pat likt bīties, kāpēc es te vispār ierados, bet dāņiem (un arī mums) ir ļoti mīļš sakāmvārds: „Nav slikti laika apstākļi, ir tikai nepiemērots apģērbs”.

Vēlējos izteikt lielu pateicību Erasmus+ programmai, savai universitātei kā arī Kopenhāgenas universitātei par lielisko iespēju pilnveidot sevi.

Una Kancāne

2015./2016. studiju gads

Pievienots 02/08/2017