Pārlekt uz galveno saturu

Erasmus+ ir iespēja gūt izaugsmi un pieredzi

Attēla autors: No LLU arhīva

Studiju joma: Ēdināšana un viesnīcu uzņēmējdarbība

Portugale1Izvēle piedalīties Erasmus+ studiju mobilitātē bija izaicinājums, kas ļāva iepazīst sevi ārpus ierastās vides, uzzināt par citas valsts, proti, Portugāles, kultūru, valodu un dzīves stilu, kā arī iekļauties Algarves Universitātes mācību procesā. Iespēja studēt Erasmus+ ietvaros ir lieliska izdevība ne tikai personiskajā izaugsmē un sevis izziņā, bet arī paver iespēju redzēt un izjust studijas un studentu dzīvi universitātē ārpus Latvijas.

Algarves Universitāte uzņēma aptuveni 300 ārvalstu studentu no dažādām valstīm (Latvijas, Lietuvas, Brazīlijas, Spānijas, Rumānijas, Polijas, Vācijas, Anglijas u.c.). Sadarbību ar Algarves Universitāti vērtēju kā ļoti sekmīgu. Mani patīkami pārsteidza portugāļu atsaucība un lieliskā organizatoriskā sakārtotība gan pirms apmaiņas programmas, gan arī tās laikā. Studēju tūrisma fakultātē, un tā kā tūrisms parasti raksturojas ar internacionālu vidi un saskarsmi, tad man veidojās laba komunikācija ar pasniedzējiem, jo visi runāja angliski un lekcijas bija saprotamas.

Lielākais ieguvums, ko deva iesaistīšanās Erasmus+ programmā, bija iespēja iegūt citādu skatu uz sev zināmo, apgūt jaunas lietas un zināšanas gan personiski, gan arī studējot universitātē, piemēram, citādas saskarsmes un mācību formas. Nenovērtējams ieguvums ir manu angļu valodas prasmju pilnveide, jo angļu valoda bija nepieciešama, ne tikai lai komunicētu ikdienišķās situācijās, bet arī lai varētu piedalīties lekcijās, prezentētu un veiktu citus ar studijām saistītus darbus. Tāpat liels ieguvums ir iegūtie jaunie draugi.

Mani spilgtākie iespaidi, esot Portugālē Erasmus+ studiju programmas laikā, noteikti bija ceļojumi un ar tiem saistītie piedzīvojumi. Portugāle tika iepazīta, to apceļojot kopīgi ar citiem Erasmus+ studentiem, kā arī ar jauniegūtajiem portugāļu draugiem. Kamēr Latvijā bija rudens un ziema, siltajā un skaistajā Portugālē bija nakšņošana Atlantijas okeāna krastā zem klajas debess, gliemežvāku lasīšana okeāna krastā un lēkāšana lielajos viļņos, peldēšana kopā ar delfīniem, lēkšana ar izpletni, sērfošana, skaistie Faro saulrieti, mazpilsētas naktsdzīve un ikdienišķas kafijošanas nelielās kafejnīcās. Jaukas atmiņas saistās ar ceļojumu uz skaistajām Azoru salām un peldēšanos termālajos baseinos. Ziemassvētku laiks parasti saistās ar ģimeniskumu, šoreiz Ziemassvētki tika svinēti īstu portugāļu ģimenē, tādējādi izzinot portugāļu tradīcijas gan caur ģimenes saitēm, gan caur tradicionāliem ēdieniem un dzērieniem. Neparasta, bet interesanta šķita vīna tradīciju un kultūras mācīšana un portugāļu tradicionālo ēdienu gatavošana lekcijās studiju ietvaros.

Iesaistoties Erasmus+ apmaiņas programmā, svarīga ir drosme un apņēmība, vēlme sevi izaicināt, kā arī uzzināt un piedzīvot ko jaunu un, protams, smaidīt! Un vēl ‑ noteikti jāmācās angļu valoda, jo tā dod plašas iespējas komunikācijā un paver iespējas. Kā arī jāapbruņojas ar pacietību un vēsu prātu, jo ne vienmēr viss rit tik gludi un nepiespiesti kā sākumā šķiet. Tomēr Erasmus+ apmaiņas programmas piedāvātā iespēja studēt citās Eiropas universitātēs ir lieliska dzīves pieredze, ko iesaku visiem pieredzēt!

Magdalēna Deksne

2015./2016. studiju gads

Pievienots 08/08/2017