Pārlekt uz galveno saturu

Iespaidu pilns pieredzes stāsts

Attēla autors: No LLU arhīva

Studiju joma: Ainavu arhitektūra

Portugāles palmasErasmus Portugālē noteikti bija viens no maniem iespaidīgākiem līdzšinējiem piedzīvojumiem. Tik tālu no mājām, tik tālu no ierastajiem četriem gadalaikiem un mainīgajiem laika apstākļiem! Tas viss man bija kas nebijis un jauns.

Portugāle mani sagaidīja ar sauli, okeānu, palmām un ziediem visapkārt!

Manuprāt, ļoti maldīgs ir priekšstats, ka dodoties Erasmusā uz dienvidu valstīm, students brauc galvenokārt atpūsties. Protams, ir iespēja izbaudīt sauli un visu pārējo, ko piedāvā siltās zemes, tomēr bez tā mani šeit sagaidīja arī skola ar atsaucīgiem pasniedzējiem, iespēja mācīties modernā mācību iestādē, kā arī iespēja doties skaistos augstskolas organizētos mācību izbraucienos. Un es jums teikšu, ja vēlas, var paspēt izbaudīt itin no visa!

Neaizmirstamas bija pirmās satikšanās ar skolu, ar studentu uzņemšanas biroju, kur vienmēr visi darbinieki bija enerģijas un pozitīvisma pilni, un visbeidzot, ar pārējiem Erasmus biedriem. Biju pārsteigta par to, ka tiešām esam tik daudz -  ap 150 jauniešu, no visām Eiropas malām! Jau sākumā sapratu, ka internacionāla sabiedrība tālākiem mēnešiem garantēta un, ka dzīve turpmākos mēnešos solās būt pozitīva, dzīva un baudāma!

Viss sākās ar “iejušanās” nedēļu, kurā iepazinām pilsētu Faro, viens otru un to, kā mūs sagaida Portugāle un tās cilvēki. Svarīgas bija sadzīviskās lietas, piemēram, dzīvokļa meklējumi, kur mums vietējie studenti ļoti palīdzēja. Portugālē visi patiešām ir neizsakāmi atsaucīgi!  Tā beidzot dzīvokļa jautājums tika atrisināts, atslēgas rokā, un turpmāko mēnešu laikā būs internacionāla kopā dzīvošana ar vācu un portugāļu meitenēm. Pa dzīvokļa logu pavērās pasakains skats uz kalniem, bet aiz loga saule sauca doties baudīt Pirmie okeāna apmeklējumi, viļņi, karstās smiltis, gliemežvāki...

Skolai sākoties iepazīstam kursa biedrus, kas gatavi palīdzēt it visā. Lekcijas izkārtotas ļoti veiksmīgi, kad varam lietderīgo apvienot ar patīkamo, tātad pēc skolas vēl doties uz okeānu, paķert saules starus un iet cīņā ar viļņiem!

Un protams, lai mēs visi nepašķīstu katrs uz savu pusi, svarīgi ir Erasmus veidotie pasākumi, kur satiekas visi Erasmus jaunieši. Kopīgas došanās uz parku pusdienot, braucieni ar laivu okeānā, trešdienas vakari “Pirmajā stāvā”, mājas ballītes un viss kas piederas pie īstenas Erasmus dzīves!

Varbūt mans Erasmus nebija tas tipiskākais, jo šos kopīgos pasākumus es neapmeklēju katru nedēļu, taču mans Erasmus varētu saukties “mazais iesākums Eiropas apceļošanā”. Kā zināms, Algarve ir viena no saulainākajām Eiropas vietām – 300 dienas gadā saule, tatad piemērotas dienas ceļojumiem nav jāizplāno, jo tur visas dienas ir radītas, lai sakrāmētu mugursomu un dotos ceļā. Pabiju gan tālākajā Eiropas rietumu punktā Sagres, gan izslavētajās Lagos pludmalēs, gan augstākajā Algarves virsotnē, gan tūristu iemīļotajā Seviļā, Lisabonā un vēl un vēl...

Turklāt izbaudīju priekšrocību, ar ko mūsu specialitāte izceļas gan te Jelgavā, gan Faro - ainavu arhitektiem augstskolas piedāvā doties bezmaksas ekskursijās un redzēt apskates vērtus objektus. Mums bija iespēja redzēt 1998.gada Expo, kā arī ko pavisam savādāku – dabas parku meža vidū ar eikalpita kokiem un zaļu dabu visapkārt.

Erasmus nav tikai pieredzes apmaiņas brauciens mācību ziņā, Erasmus ir notikums, kurš palīdzēs atvērt acis un sirdi, iepazīt pasauli, mainīt skatījumu uz lietām un cilvēkiem. Un, pilnīgi noteikti, pēc augstskolas beigšanas, sākot pieaugušo dzīvi, būs daudz grūtāk atrast laiku un iespēju doties pusgadu garā braucienā uz citu valsti. Tāpēc izmanto šo iespēju! Tas, kas ir nepieciešams, lai dotos šādā braucienā ir tava vēlme mācīties, kā arī tava atvērtība visam jaunajam, zināšanām, domāšanai un saziņai ar cilvēkiem.

                Brauciet mācīties, sviniet un izbaudiet dzīvi citās Eiropas valstīs!

Marta Saliņa

2015./2016. studiju gads

 

Pievienots 08/08/2017