Pārlekt uz galveno saturu

Jauni draugi, kultūra, ceļošana un protams, mācības

Attēla autors: No LLU arhīva

Studiju joma: Ainavu arhitektūra un plānošana

UngārijaPar piedalīšanos ERASMUS+ studiju mobilitātes programmā domāju jau pāris gadus. Mani pamudināja doma, ka 4.kursa pirmais pusgads ir pēdējais brīdis, kad to vēl varētu izdarīt, jo otrajā pusgadā jau jāiet praksē. Par to, ka jāizmanto šī iespēja, biju pārliecinājusies no daudzajiem „laimes stāstiem” no paziņām un kursabiedriem.

No piedāvātajām augstskolām piesaistīja tieši Corvinus University of Budapest, jo pirmām kārtām, tā atrodas ļoti saistošajā Budapeštā, Ungārijā, kas ar savu kultūru un apbrīnojamo arhitektūru bija ieinteresējusi jau sen. Otrkārt, Corvinus University of Budapest ir viena no populārākajām un prestižākajām augstskolām Budapeštā, par ko pārliecinājos, esot tur. Ar dokumentu kārtošanu nebija problēmu, jo sistēma ir sakārtota gan mūsmāju universitātē – LLU, gan arī uzņemošajā augstskolā, kur praktizē dokumentu kārtošanu internetā. Tas bija ļoti atvieglojoši, jo nebija jādomā par dokumentu sūtīšanu pa pastu un lietas ļāva nokārtot ērtāk, mobilāk. Gan LLU, gan Corvinus University of Budapest Erasmus koordinatores bija tik atsaucīgas, un, tas mudināja neapstāties un savākt visu nepieciešamo Erasmus+ studijām pēc iespējas ātrāk.

Mācības universitātē man pavēra plašākus apvāršņus savā studiju jomā un ļāva uz lietām sākt skatīties no pavisam nepieredzēta skatupunkta – ieraudzīt savu studiju jomu daudz plašākā kontekstā, kas ir mans lielākais ieguvums no mācībām Erasmus+ programmā. Mācībspēki bija ļoti iedvesmojoši un profesionāli. Turklāt, pavisam lieliski ir tad, ja mācības var apvienot arī ar izklaidēm – mācīties kopā ar jauniegūtajiem draugiem un sniegt viens otram padomus no jomām, kurās katrs ir pārāks, ir labākais veids kā sevi pilnveidot. Un, protams, kopīgi izbraucieni uz Ungārijas pilsētām bija viens no visjautrākajiem pasākumiem.

Spilgtākos iespaidus, dzīvojot Ungārijā, veidoja ceļošana. Tās skaistā daba un kalni ar iespējām pa tiem doties kāpelēt bija nepieredzēti brīnišķīgas aktivitātes, kuras, esot Ungārijā, katram vajadzētu piedzīvot. Viens no spilgtākajiem iespaidiem bija brauciens uz Rumāniju – kaimiņvalsti, kur varēja salīdzināt abu valstu līdzīgās, dažādas dabas ainavas. Izbraucienu/ceļojumu plānošana nu ļauj saprast, ka tas ir jāturpina, jo, klausoties draugu/kursabiedru stāstos par savām valstīm, to kultūru, dabu utt., zini - aiz mūsu mazās valsts robežām ir tik daudz kas vēl jāredz, jāpiedzīvo.

Erasmus+ mācību apmaiņas programma ir ieguvums katram, kas tajā piedalās, kā personībai. Jauni draugi, citu kultūru iepazīšana, ceļošana, komunikācija un mācības angļu valodā ir pašsaprotami ieguvumi, pietam, tā ir tikai daļa no tā visa, ko var iegūt studējot ārzemēs. Tajā, ka konkrēti cilvēki atrodas konkrētā vietā un laikā, kopīgi izdzīvojot dažādus piedzīvojumus, palīdzot viens otram mācību un sadzīves jomās, ir kas maģisks, kas nekad nebūs vairs atkārtojams. Tas spēj mainīt Tevi kā cilvēku, likt skatīties uz dzīvi citādāk. Kādam jābūt argumentam, kas stātos tam pretī un šo iespēju neizmantot?

Agnese Kauliņa

2015./2016. studiju gads

Pievienots 08/08/2017