Pārlekt uz galveno saturu

No Somijas uz Čehiju, jeb otrais Erasmus+

Attēla autors: No LLU arhīva

Studiju joma: Mežzinātnes

čehijaLēmums piedalītes ERASMUS programmā man nebija nedz spontāns, nedz kaut kas jauns, tā kā šis jau bija mans otrais ERASMUS. Mans pirmais ERASMUS bija trešā kursa pirmajā semestrī Somijā, Austrum Somijas universitātē (University of Eastern Finland), bet šis stāsts nav par to. Mana izvēle krita par labu Čehijai, jo Somijā biju ieguvis daudz draugus un paziņas no visas pasaules, tai skaitā arī no Čehijas. Tādēļ nolēmu doties ERASMUS apmaiņas programmā vēlreiz tieši uz Čehiju, lai Latvijā un Somijā iegūtās zināšanas papildinātu ar zināšanām ko varētu iegūt Čehijā. Šī bija ļoti lieliska iespēja iepazīt vēl kādu kultūru, iegūt jaunus draugus un papildināt savas zināšanas mežu jomā.

Visu papīru un dokumentu kārtošana man nesagādāja nekādas problēmas, jo Čehijas augstskolā pirms mobilitātes programmās bija iespējams iegūt atbildes uz visiem interesējošajiem man jautājumiem piemēram, informāciju par kopmītnēm un informāciju par piedāvātajiem priekšmetu sarakstiem, kuri ir nepieciešami, lai veiksmīgi varētu sastādīt Akadēmiskās atzīšanas nodomu protokolu. Kā arī ārzemju koordinatori atbildēja uz visiem citiem mani interesējošiem jautājumiem.

Bieži vien ir nācies dzirdēt dažādus viedokļus par Latvijas izglītības sistēmu gan to ka tā ir laba, gan arī to ka tā ir slikta, bet pēc ERASMUS studijām Čehijā, varu droši apgalvot, ka Latvijas izglītības sistēma ir viena no labākajām pasaulē tieši organizētības ziņā. Čehijā mums (Čehijā mēs latvieši bijām diezgan kuplā skaitā) diezgan bieži nācās saskarties ar to, ka paši pasniedzēji nemaz nezināja, ka viņiem ir iedoti ārzemju studenti kādā priekšmetā, kādēļ sākumā mums diezgan bieži bija tādi gadījumi, ka pasniedzēji nemaz neatnāk uz lekciju, kā arī daudzi pasniedzēji kavēja paši savas lekcijas, ierodoties par 10-15 minūtēm vēlāk kā paredzēts lekciju sarakstā, citreiz gadījās pat 20 minūtes. Bet interesantās un tiešām noderīgās lekcijas kompensēja šos kavējumus. Pasniedzēji izrādījās ļoti pretimnākoši un saprotoši. Čehijas Dzīvības zinātņu universitātē liekākais uzsvars bija tieši uz patstāvīgo darbu, uz esejām un prezentācijām, kuras ļoti uzlaboja manas prezentēšanas spējas. Vēlētos arī pieminēt, ka var teikt katrā priekšmetā vēlamas bija diskusijas gan starp mums – studentiem, gan ar pasniedzēju. Tas viss palīdzēja nostiprināt lekcijās iegūtās zināšanas.

Prāga (kur es tieši biju), es uzskatu, ka ir internacionāla pilsēta, jo ejot pa ielu var dzirdēt ne tikai čehu valodu, bet arī franču, vācu, krievu, angļu, ķīniešu, un daudzas citas valodas. Internacionāla tādā ziņā, ka šeit ierodas ļoti daudzi cilvēki no dažādām valstīm, pārceļas uz dzīvi, studē, precas. Tādam pašam arhitektūras cienītājam un ceļotājam kā man tieši Čehija/Prāga būtu vispiemērotākais variants lai dotos ERASMUS apmaiņas programmā, jo te katrai ēkai, katrai ielai ir savs stāsts, cits par citu interesantāks. Prāga atrodas ģeogrāfiski izdevīgā vietā, no šejienes ir iespējams lēti aizbraukt uz citu valsti, apceļot Eiropu, ko es arī darīju, daļu savas ERASMUS stipendijas ziedojot tieši ceļošanai. Protams visur neizdevās aizbraukt, bet uz vietām, par kurām vienmēr esmu sapņojis, izdevās. Čehija ir samērā lēta valsts, cenas aptuveni tādas kā pie mums, kas ir tiešām liels pluss, jo, piemēram, uz Zalcburgu Austrijā bija iespējams aizbraukt vien par nieka 16 Eiro vienā virzienā.

Tiem kas nolemtu doties uz Čehiju, tieši uz Prāgu, es noteikti ieteiktu ņemt līdzi daudz skaidras naudas, jo ar karti iespējams norēķināties lielākoties tikai lielveikalos, praktiski gandrīz visur ir nepieciešama skaidra nauda. Un pirms došanās ERASMUS apmaiņas programmā noskaidrot pēc iespējas vairāk par universitāti un valsti kopumā, jo viss var būt noderīgs.

Akadēmiskā un zināšanu ziņā es neteiktu, ka ieguvu ko tiešām vērtīgu, drīzāk ieguvu ko savādāku kā Latvijā, kas mainīja manu skatu uz lietām, bet tas nenozīmē, ka neiesaku braukt tiešu uz Čehiju/Prāgu, nē, brauciet, jo katra iespēja ir jāizmanto un pieredze kas tika iegūta ir nenovērtējama, jo to ko ir iespējams iegūt tur, nav iespējams iegūt kur citur.

Modris Martinovs

2015./2016. studiju gads

Pievienots 10/08/2017