Pārlekt uz galveno saturu

Pieredzes stāsts par studijām IESFafe universitātē

Attēla autors: No LLU arhīva

Studiju joma: Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība

Erasmus1Sapnis par studijām ārzemēs jau bija laikā, kad vēl sēdēju vidusskolas solā. Zināju, ka kādu posmu no manu studiju perioda pavadīšu  ārpus Latvijas robežām. Sapņa piepildījums sākās 2015. gada 26. jūnijā, kad saņēmu apstiprinājuma vēstuli, ka esmu uzņemta IESFafe (Instituto de Estudos Superiores de Fafe). Tikai tad es patiešām aptvēru, ka būs jākāpj lidmašīnā un jālido uz Portugāli. Bija neliels satraukums par to, kā pārējie uzņems, kā cilvēki tur dzīvo, kādus cilvēkus satiks. Ticiet man ir tā vērts.

Erasmus piedzīvojumu uzsāka 24 studenti no dažādām valstīm. Bija studenti no Polijas, Lietuvas, Itālijas, Slovākijas, Turcijas, Horvātijas, Ungārijas, Kipras, Spānijas un es no Latvijas. Daudzi, pirms devos savā Erasmus piedzīvojumā, man jautāja – vai es nebaidos doties viena uz ārzemju augstskolu? Vienmēr atbildēju nē, kaut gan dziļi iekšienē bija nedaudz bail, bet tagad atskatoties uz visu piedzīvoto tas bija viens no labākajiem vai pat labākais lēmums manā dzīvē. Ir jātver iespējas, kamēr tās ir. Es devos pretim nezināmajam un satiku daudz lieliskus cilvēkus, kas tagad ir gandrīz kā mana otrā ģimene.

Cilvēki Portugālē ir ļoti draudzīgi, izpalīdzīgi. No sākuma neticēju, ka brīdī, kad nevari kartē atrast kādu vietu vai ielu, cilvēki nāks uzreiz palīdzēt bez jautāšanas. Sanāca to pašai arī piedzīvot un tas ir lieliski. Ejot pa ielu kāds svešinieks var uzsaukt “Bom dia!”(Labrīt!) vai “Boa tarde!”(Labdien!) un tas liek pasmaidīt.

Īpašas vienmēr bija trešdienas, kad pilsētiņas Fafe centrā bija izbraukuma tirgus. Tajās dienās vienmēr pilsēta atdzīvojās. Bija liela rosība un visa kā pārbagātība. Svaigi, gardi augļi, dārzeņi, u.c. produkti. Studējot ārzemēs ir iespēja atklāt citu kultūru paradumus, mācīties valodu, ceļot, izbaudīt nacionālos ēdienus. Tā ir iespēja pabūt ārpus mājām, kas ir liels izaicinājums, bet tas ir tā vērts. Beigās jau bija grūti kāpt lidmašīnā uz mājām, jo Portugāli tagad varu saukt par savām otrajām mājām, jo laiks, kas tika pavadīts tur, ir neaizmirstams. Bija arī lietainas, nedaudz skumjākas dienas, bet tad atkal sekoja saulainās un tika meklētas vietas, ko apskatīt skaistajā zemē, jo redzēt ko tiešām ir daudz. Katrai pilsētai ir savs šarms, odziņa, kas ir jāredz pašam savām acīm.

Salīdzināt studijas IESF un LLU nav viegli, jo mācību process ir atšķirīgs. Fafē studentiem bija individuālāka pieeja, daudz jāstrādā mājās pašiem. Tas nostiprināja manas spējas pašai plānot savu laiku, rast jautājumus un pēc tam atrast atbildes uz tiem.

Erasmus periods viennozīmīgi ietekmēs gan Jūsu akadēmisko, gan personisko dzīvi.  Šis dzīves periods, es pat teiktu izaicinājums stiprina personību, palīdz kļūt patstāvīgākiem, liek pieņemt nopietnus lēmumus, kļūt nobriedušākiem. Erasmus studijas studiju periodu padara  krāsaināku un paplašina redzesloku, rod jaunus ceļus zināšanām.

Es noteikti iesaku doties Erasmus + mobilitātes programmā, jo zaudētāju nav, ir tikai uzvarētāji. Ir jāuzdrīkstas un jādara. Savu stāstu vēlos nobeigt ar Marka Tvena citātu – “Twenty years from now you will be more dissapointed by the things that you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines.Sail away from the safe harbour. Catch the trade wins in your sails! Explore. Dream. Discover.” To arī es Jums novēlu pētīt, sapņot, atklāt. Darīt visu, lai sapņi piepildās, jo tā ir vērtība, kas vienmēr paliks ar Jums!

Sabīne Jansone

2015./2016. studiju gads

Pievienots 10/08/2017