Pārlekt uz galveno saturu

LLU studenti aicināti pieteikties Lēdijas Adas Lavleisas balvai un Čārlza Bebidža balvai

Attēla autors: No LLU arhīva

Lai atbalstītu spējīgākās un sekmīgākās studentes, kas veiksmīgi veic zinātnisku vai praktisku darbu datorikā, matemātikā vai to popularizēšanā sabiedrībā, Latvijas Universitātes (LU) Datorikas fakultāte izsludina “Lēdijas Adas Lavleisas balvu”. Savukārt, lai rosinātu studentu iesaistīšanos zinātniskajā darbā un tā popularizēšanā, LU Matemātikas un informātikas institūts izsludina “Čārlza Bebidža balvu”. Pieteikties balvām iespējams līdz 2018. gada 15. martam, aizpildot elektronisku pieteikuma anketu LU Datorikas fakultātes mājaslapā www.df.lu.lv, informē Jeļena Poļakova LU Datorikas fakultātes sabiedrisko attiecību speciāliste.

Pasaulē pirmās programmētājas un angļu matemātiķes Lēdijas Adas Lavleisas vārdā nosauktajai balvai var pieteikties jebkuras Latvijas augstskolas pamatstudiju vai maģistra programmas studente (sieviete), kas veiksmīgi veic zinātnisku vai praktisku darbu datorikā, matemātikā vai to popularizēšanā sabiedrībā. Balvu ik gadu piešķir jau kopš 1986. gada.

Pagājušajā gadā "Lēdijas Adas Lavleisas balvu" saņēma LLU Informācijas tehnoloģiju fakultātes (ITF) studiju programmas "Informācijas tehnoloģijas ilgtspējīgai attīstībai" 3. kursa studente Amanda Kļaviņa. IT studente sadarbībā ar mācībspēkiem Armandu Kviesi un Gati Vītolu izstrādāja zinātnisko darbu “Development of classroom microclimate monitoring system”, kas tika prezentēts starptautiskajā konferencē "Engineering for Rural Development”. Amanda ir ne tikai daudz sasniegusi izvēlētajā specialitātē un uzsākusi zinātnisko darbību, bet arī visu studiju laiku aktīvi iesaistījusies LLU sabiedriskajā dzīvē.

"Balvas iegūšana noteikti pacēla manu pašnovērtējumu, jo līdz balvas pasniegšanas brīdim neticēju, ka man tā tiks piešķirta. Es sākumā nemaz nedomāju, ka esmu izdarījusi tik daudz, kā arī tik labi, lai mani apbalvotu. Un, protams, pateicoties balvai, esmu iedvesmota turpināt iesākto darbu gan zinātnē, gan popularizēt nozari kopumā. Svarīgi, ka ieguldītais darbs tika novērtēts," atzīst balvas saņēmēja A. Kļaviņa.

Jaunā speciāliste uzskata, ka dzīvē ir jāizmanto visas sniegtās iespējas, kas tiek piedāvātas, pat tad, ja liekas nevajadzīgi un lieki. Līdzcilvēku un ITF dekāna Gata Vītola iedrošināta Amanda pieteicās izaicinājumam un saņēma “Lēdijas Adas Lavleisas balvu”.

Pasaulē pirmās programmu rēķinmašīnas konstruktora Čārlza Bebidža vārdā nosauktajai balvai LU Matemātikas un informātikas institūts aicina pieteikties jebkuras Latvijas augstskolas pamatstudiju vai maģistra programmas studentu (vīrietis), kurš veic aktīvu un produktīvu darbu datorzinātnēs un to popularizēšanā. Balvu LU Matemātikas un informātikas institūts piešķir jau kopš 1991. gada.

Lai pieteiktos balvām, līdz 2018. gada 15. martam ir jāaizpilda elektroniskā pieteikuma anketa LU Datorikas fakultātes mājaslapā www.df.lu.lv. Balvai pretendenti var pieteikties paši, vai pretendentus balvai var izvirzīt Latvijas augstskolās akadēmiskā amatā ievēlēti darbinieki vai pretendentu zinātniskā darba vadītāji. Pieteikuma anketai jāpievieno pretendenta darba pārskats, divas atsauksmes un izziņa par studējošā statusu.

Visus pieteikumus izvērtēs komisija. Balvu laureāti iegūs vienreizēju stipendiju EUR 400 apmērā un mākslinieka Jāņa Strupuļa veidotu medaļu. Balvas tiks pasniegtas 2018. gada 22. martā Latvijas IKT profesionāļu dienas pasākumā, kur balvu laureāti uzstāsies ar īsu sava darba izklāstu.

Plašāka informācija – www.df.lu.lv

Papildu informācija:

Jeļena Poļakova

Latvijas Universitātes

Datorikas fakultātes

Sabiedrisko attiecību speciāliste

E-pasts: Jelena.Polakova@lu.lv

mob.: 26847202

lulu

Pievienots 01/03/2018