Pārlekt uz galveno saturu

Vienkārši risinājumi sarežģītām lietām jeb E. Grinovska mantojuma zinātniski praktiskais seminārs

Attēla autors: No LLU arhīva

17. janvārī LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē (ESAF) norisinājās ikgadējais zinātniski praktisks seminārs profesora Ervida Grinovska piemiņai. Seminārā tika diskutēts par nenoteiktību, populismu un drošību vēstures pētīšanā un politiskajā dzīvē, kā arī pārtikas lietošanā. Ar savu pieredzi un zināšanām seminārā dalījās Vidzemes Augstskolas rektors Gatis Krūmiņš, 12. Saeimas deputāts Juris Viļums un pārtikas zinātniece LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) profesore, vadošā petniece Daina Kārkliņa. Semināru organizēja Ekonomikas un reģionālās attīstības institūta profesore Aija Eglīte.

Semināru atklāja Vidzemes Augstskolas rektors, asociētais profesors, vēstures zinātņu doktors, vadošais pētnieks Gatis Krūmiņš, kurš klātesošos iepazīstināja ar tēmu “Informatīvā telpa un drošība: vēsturnieka skatupunkts”. Jāatzīmē, ka Vidzemes Augstskolas rektors G. Krūmiņš uzmanību pievērsa gan vēstures pārrakstīšanai, gan mēģinājumam pārrakstīt Baltijas valstu vēsturi atbilstoši Krievijā valdošajai ideoloģijai un atspēkoja Krievijas mediju tiražētos melus par Latviju kā neizdevušos valsti. Savukārt prezentācijas noslēgumā viņš uzsvēra, ka izpratnei par vēsturi ir jābūt saiknei ar emocijām, citādāk cilvēkiem ir iespējams iestāstīt jebkādu versiju par vēsturiskajiem notikumiem, kā arī to, ka Krievijas propagandas radītie mīti par Baltijas valstīm Padomju Savienības sastāvā ir jāatspēko ne tikai Latvijā un Baltijas valstīs, bet arī ārvalstīs.

Semināra turpinājumā 12. Saeimas deputāts,  biedrības “Latgolys Spāks” valdes priekšsēdētājs Juris Viļums uzstājās ar tēmu “Cik tālu var aiziet ar populismu mūsdienu Latvijā?”. Viņš uzsvēra, ka populisms ir nepiepildāmi solījumi un populisti piedāvā vienkāršus risinājumus sarežģītām problēmām, neuzņemoties atbildību par sekām. Prezentācijas laikā J. Viļums analizēja populisma pazīmes Latvijas politikā, politisko partiju piedāvājumā un pašvaldībās, kā arī norādīja, ka populisms ir ļoti izplatīts sociālajos tīklos, akcentējot Latvijas masu medijus, kuri reizēm veicina populisma izplatīšanos, kā piemēru minot 2017. gada budžeta pieņemšanas atspoguļojumu medijos. J. Viļums ir pārliecināts, ka populismam ir arī pozitīvās puses, jo tas ir veids kā sarežģītas lietas izskaidrot vienkārši. 

Semināra noslēgumā LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) profesore, vadošā pētniece Daina Kārkliņa iepazīstināja ar tēmu “Jaunā pārtika - drošība un populisms”, kā laikā uzmanību pievērsa jaunai pārtikai, tās drošībai un izplatītajiem mītiem. LLU PTF profesore D. Kārkliņa uzsvēra, ka pārtikai ir jābūt drošai un kā nākotnes problēmu  min tieši cilvēces apgādi ar pārtiku, jo, pieaugot cilvēki skaitam, pārtikas apgādes problēma saasināsies. Kā iespējamo risinājumu profesore atzīmē jaunu pārtikas produktu izstrādi, bet kā alternatīvu gaļas lietošanai minēja insektu lietošanu pārtikā, vienlaikus uzsverot, ka latvietis pārtikas jomā ir visai konsekvents un uzturā izmanto ierastos pārtikas produktus. Savukārt par ģenētiski modificētu augu izmantošanu pārtikā profesore teica: “Labs ģenētiķis gada laikā var iegūt tieši tādus pat augus, kā cilvēks to selekcijas veidā ieguvis 10000 gadu laikā”. Profesore D. Kārkliņa uzsvēra, ka jaunās pārtikas nekaitīgums tiek zinātniski pierādīts. Bet prezentācijas noslēgumā PTF profesora īpaša klātesošajiem atgādināja, ka nezināšana rada nepatiesu priekšstatu par pārtikas produktiem, ietekmējot šo produktu nelietošanu vai lietošanu pārtikā.

Pievienots 18/01/2019