Pārlekt uz galveno saturu

LLU zinātnieki izveido jaunu miežbrāļa šķirni “Brigena”

2019. gada sākumā LLU Zemkopības institūta zinātnieki saņēmuši atzinumu, ka viņu izveidotā miežabrāļa šķirne “Brigena” iekļauta Latvijas aizsargāto augu šķirņu valsts reģistrā. Šķirnes autori ir Pēteris Bērziņš, Biruta Jansone, Vija Stesele un Sarmīte Rancāne.

Miežabrāļa šķirne “Brigena” izveidota ilgstošas izlases ceļā no zinātniskajās ekspedīcijās ievāktās miežabrāļa populācijas. Tā ir piemērota gan lopbarības gatavošanai, gan arī bioenerģijas ražošanai.

Kā informē viena no šķirnes autorēm Sarmīte Rancāne, jau 2011. gadā šķirne tika nodota oficiālajām pārbaudēm: atšķirības, viendabības un stabilitātes (AVS) tests veikts Igaunijā, bet saimniecisko īpašību novērtēšana (SĪN) Lietuvā. Pēc pozitīvu atzinumu saņemšanas 2016. gadā “Brigena” tika reģistrēta Igaunijā un 2017. gadā - Lietuvā. Šobrīd testu rezultāti apstiprināti arī Latvijā. 

Šķirne izveidota Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansētā projekta “Daudzfunkcionālu lapu koku un enerģētisko augu plantāciju ierīkošanas un apsaimniekošanas modeļu izstrāde” ietvaros, kas LLU Zemkopības institūtā īstenots sadarbībā ar Latvijas Valsts Mežzinātnes institūtu “Silava”.  

LLU Zemkopības institūts Skrīveros vēsturiski ir vienīgā vieta Latvijā, kurā notiek ilggadīgo zālaugu selekcija. Tajā arī tiek īstenoti zinātniskie pētījumi, sagatavotas jaunāko šķirņu augstākās kategorijas sēklas, kā arī pārbaudītas laukaugu šķirņu saimnieciskās īpašības konvencionālajā un bioloģiskajā lauksaimniecībā. Institūts uztur patentus 21 laukaugu šķirnei, tostarp vairākām sarkanā āboliņa, lucernas, pļavas auzenes, timotiņa u.c. laukaugu šķirnēm, tādējādi nodrošinot ģenētisko resursu saglabāšanu.

Pievienots 21/01/2019