Pārlekt uz galveno saturu

LLU sāk dalību starptautiskā projektā par antibiotiku rezistences samazināšanu

Ar vadības grupas semināru Beļģijas pilsētā Ģentē LLU sāk aktivitātes starptautiskā pētniecības projektā “Inovatīvu risinājumu izplatīšana antibiotiku rezistences mazināšanai” (DISARM - Disseminating innovative solution for antibiotic resistance management), kas tiks īstenots programmas “Horizonts 2020” ietvaros.

Projekta mērķis ir veidot tematisko tīklu, lai izplatītu labo praksi no inovatīvām saimniecībām un pētniecības institūcijām antibiotiku rezistences samazināšanai lopkopībā. Tā ietvaros plānots izveidot sadarbības tīklu ar 600 biedriem, kuri dalīsies pieredzē un diskutēs par efektīvākajām antibiotiku rezistences mazināšanas stratēģijām. Pētnieku uzdevums ir sagatavot labās prakses ieteikumus, informatīvus materiālus un video par saimniecībām, kas ir veiksmīgi ieviesušas antibiotiku rezistences mazināšanas pasākumus, sagatavot antibiotiku rezistences mazināšanas plānus 40 saimniecībās (8 valstīs) un organizēt 80 pasākumus, kuros dalīties ar labo praksi.

Projekta īstenošanu vada Beļģijas valsts zinātniski pētnieciskais institūts ILVO. Tajā iesaistīti 15 partnerinstitūcijas no 9 valstīm, tostarp Latviju pārstāv LLU. Turklāt LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības, Veterinārmedicīnas un Lauksaimniecības fakultāšu zinātnieki ir vienīgie pārstāvji no Baltijas valstīm.  

“Pirmajā vadības grupas seminārā, kas norisinājās 1. februārī Ģentē, tika pārrunāta projekta darba gaita, uzdevumi katram partnerim. LLU ir WP1 koordinatora partneris un mums līdz vasarai ir jāsaskaņo ar partneriem gan risku un ētisko jautājumu vadības deklarācija, gan pētījuma datu deklarācija. Tāpat sniedzām arī divus ziņojumus par šīm tēmām,” stāsta projekta vadītāja, profesore Baiba Rivža.

Viņa papildina, ka šogad projekta ietvaros būs jāatlasa 8 gadījumi, kas varētu būt Latvijas veiksmes stāsti antibiotiku kontrolē un samazināšanā. Kā LLU darbības virziens noteikti putnkopības uzņēmumi.

Projekta īstenošana plānota no 2019. līdz 2021. gadam.

Pievienots 04/02/2019