Pārlekt uz galveno saturu

Aicina apmeklēt ziemas ābolu izstādi

Attēla autors: No LLU arhīva

Dārzkopības institūts sadarbībā ar Latvijas Valsts mežu Vēstniecību organizē ziemas ābolu izstādi “101 ābols Latvijai”. Izstāde būs apskatāma tikai trīs dienas, no 20. februāra līdz 22. februārim Latvijas Valsts mežu Vēstniecībā, Vaiņodes ielā 1, Rīgā.

Ābele ir Latvijā iemīļotākais augļu koks. Kā nu ne – tā ir pieticīga un ražīga, skaista gan ziedos, gan augļu laikā, ābolus var ilgi uzglabāt un plaši izmantot virtuvē. Ābeles stāda gan lielos komercdārzos, gan piemājas dārziņos. Āboli ziemas laikā ir viegli pieejams vērtīgu uzturvielu avots. Tautasdziesmās ābele ir Saules un mātes koks, mūsu tautai tuva un dārga. Ābeles tika izvēlētas stādīšanai arī "Likteņdārzā".

Latvijā ābeles audzē kopš 15.-16.gadsimta. Sākotnēji ābeles ieveda no Rietumeiropas, bet jau 19. gadsimtā labi pazīstamas bija vietējās šķirnes – "Baltais Dzidrais", "Mālābele", "Ničnera Zemeņu", "Sīpoliņš" un citas. Šobrīd gan komercdārzos stāda jau pavisam citas šķirnes. Latvijā audzēto ābeļu Top 10 ir: "Auksis", "Antej", "Aļesja", "Belorusskoje Maļinovoje", "Iedzēnu", "Konfetnoje", "Kovaļenkovskoje", "Sinap Orlovskij","Tiina", "Zarja Alatau". Šeit izvēle ir dažādām gaumēm -  gan saldummīļiem, gan tiem, kam patīk atsvaidzinošs skābumiņš.

Daudzās lauku mājās un muižu dārzos aug un bagātīgi ražo ābeļu "vecmāmiņas", kurām gadu skaits tuvojas simtam. Arī tām ir sava vērtība. Projekta "Vēsturiskie dārzi”"ietvaros šogad izstrādāti tūrisma maršruti pa interesantākajiem Latvijas un Lietuvas dārziem. Izstādē būs redzamas arī vēsturiskās šķirnes.

Latvijas selekcionāri strādā, lai izveidotu arvien jaunas, labākas ābeļu šķirnes, izturīgas pret slimībām un ar gardiem, skaistiem, ilgi uzglabājamiem augļiem, vērtīgu bioķīmisko sastāvu, viegli kopjamiem kokiem. Labākos no jaunumiem redzēsiet izstādē, piemēram, kraupja izturīgās šķirnes "Dace", "Gita" un "Monta". Pasaulē pieaug interese par neparastiem āboliem, kas atšķiras no lielveikalu piedāvājuma. Izveidotas šķirnes ar kolonnveida kokiem un sarkanu augļu mīkstumu, kas satur daudz antioksidantu. Latvijā dara ābolu vīnu un sidru, un arī tam Dārzkopības institūta speciālisti piemeklē piemērotas šķirnes. Dažas no šim šķirnēm varēs apskatīt, kaut gan tādu vēl nav daudz.

Šobrīd vairs nestāda liela auguma kokus uz sēklaudžu potcelmiem, kam raža jāgaida 5-6 gadus un ilgāk. Mazdārzos stāda ābeles uz vidēja auguma potcelmiem, bet komercdārzos - arī uz punduru potcelmiem, kas pirmos augļus dod jau otrajā gadā pēc stādīšanas. Dārzkopības institūtā  speciālisti palīdzēs jums ar padomu, kā šādus kokus stādīt un kopt.  

Izstādē varēsiet iepazīties ar Latvijā audzētajām ziemas ābolu šķirnēm, jaunajām Latvijas selekcionāru šķirnēm, kā arī ābeļu šķirnēm, kas sastopamas senos dārzos. Būs iespējama ābolu šķirņu degustācija. Visās izstādes dienās varēs iegādāties ābolus un citus institūtā ražotos gardumus – sukādes, sulas, sīrupus un tējas. 

Dārzkopības institūta speciālisti lasīs lekcijas un sniegs konsultācijas par ābeļu un bumbieru audzēšanu.

  • 20.februārī pulksten 15.00 Lailas Ikases lekcija par ābolu šķirnēm;
  • 21.februārī pulksten 15.00 Ineses Drudzes lekcija par bumbieru šķirnēm

Ieeja izstāde bez maksas.

Vairāk informācijas pa tālruni 28650011 vai e-pastā: darzkopibas.instituts@gmail.com

Afiša

 

Pievienots 18/02/2019