Pārlekt uz galveno saturu

Pēcdoktorantūras projekta mobilitātes ietvaros vadošā pētniece gūst pieredzi Taizemē (PD2)

Attēla autors: No LLU arhīva

Ko nozīmē tūkstoškārt dzirdēt, lasīt vai redzēt “You Tube”? Lai saprastu, vislabāk ir doties uz vietu, no kuras nāk šī informācija un tikai tad, pašam esot tajā vidē, ir iespējams izprast izcelsmi, domāšanu un reālo situāciju. Taizeme ir viena pazīstamākajām valstīm, kur plaši lieto kukaiņus un kāpurus cilvēku uzturā. Ar jauniem iespaidiem un pieredzi atgriezusies no Taizemes Ilga Gedrovica, kas tur vairāk nekā trīs nedēļas pavadīja mobilitātē projekta “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/190) ietvaros. 

Mobilitātes laikā tika iepazīta sadarbības universitāte – Mahidolas universitāte, kas ir labākā universitāte Taizemē un ceturtā labākā Dienvidaustrumāzijā, kurā tika iepazītas laboratorijas, pētījumi, zinātnieki, kas ir saistīti, vai kompetenti par tēmu - kukaiņu un kāpuru pielietojums cilvēku uzturā. Mahidolas universitātes laboratorijās notika darbs ar kukaiņiem un kāpuriem, kā arī tika strādāts pie proteīna izolācijas no sliekām un noteikti to dažādi rādītāji (1.att.).

postdoc

1.att. I.Gedrovica veicot pētījumus par kukaiņiem Mahidolas universitātē Taizemē

 

Ārpus darba laboratorijās tika iepazīta arī Taizemes krāšņā kultūra un tradīcijas, kas pārsteidza ar savu varenību un košumu (2.att.). Patīkami pārsteidza Taizemes iedzīvotāji, kas ir ļoti laipni un draudzīgi. 

postdoc

2.att. I. Gedrovica mobilitātes laikā iepazīstot Taizemes kultūru – pie Grand Palace, kas ir attēlots uz Taizemes naudas – 10 batu monētas

 

Tomēr vislielākā uzmanība tika pievērsta tajiešu virtuves īpatnībām, it sevišķi saistībā ar kukaiņu un kāpuru lietojumu cilvēku uzturā, lai gūtu patiesu priekšstatu par latviešiem tik neparasto ēdienu un potenciālo nākotnes olbaltumvielu avotu garšu un to pagatavošanas iespējām.  Ikvienam no Latvijas varētu šķist neparasti tas, ka cilvēku pārtikā lietojamus kukaiņus un kāpurus iespējams iegādāties ikvienā lielveikalā Taizemē. Piemēram, veikalu ķēdes “7eleven” klāsts nav iedomājams bez kaltētiem zīdtārpiem vai circeņiem garšīgu uzkodu veidā. Savukārt citās veikalu ķēdēs klāstā ir plašs sortiments ar saldētiem kukaiņiem un kāpuriem. Ja dodas uz kādu masu pasākumu, tad neatņemama tā sastāvdaļa ir “ielu ēdiens” (street food) (3.att.), starp kuriem ir piedāvāti arī kukaiņi un kāpuri – fritēti, papildināti ar sāli, pipariem (visbiežāk – čilli) vai kādām citām garšvielām, kā arī ar zaļumiem vai sojas mērci.  Visu cauru gadu regulārajā tirgus piedāvājumā ir zīdtārpi un circeņi, bet pārējais klāsts, kas sevī ietver vismaz desmit dažādus kukaiņu un kāpuru veidus, mainās atkarībā no sezonas. Pagaršojot, piemēram, zīdtārpus ar zaļumiem, var sagaršot krēmīga tofu un kūpinājuma garšu, bet fritēti bambusa kāpuri pēc garšas nedaudz līdzinās mums tik ierastajiem fritētajiem kartupeļiem, tikai nedaudz ar krēmīgu pēcgaršu. Savukārt fritētie sienāži ir kraukšķīgi un pēc garšas līdzinās kalmāriem un grauzdētām sēkliņām.

postdoc

3.att. I.Gedrovica Taizemē, iepazīstot ēdamos kukaiņus un kāpurus kā “street food”

 

Taizeme ir vispārzināma kā valsts, kurā visvairāk tiek lietoti kukaiņi un kāpuri cilvēku uzturā, tāpēc nav pārsteigums, ka Taizemē ir liels skaits ar kukaiņu audzētavām. Mobilitātes laikā tika apmeklēta viena no Bangkokas pazīstamākajām kukaiņu audzēšanas fermām, kur varēja iepazīties ar kukaiņu audzēšanas īpatnībām un reāli dzīvē redzēt visu ciklu no oliņām līdz gataviem produktiem, kas deva neaizmirstamus iespaidus un iedvesmu jaunu produktu izveidei.

Atliek tikai Latvijā strādāt pie tā, lai arī Latvijas tirdzniecības vietās būtu nopērkami jauni, interesanti un ar proteīnu bagāti produkti, kas varētu papildināt klāstu vai aizstāt neveselīgos produktus (tādus kā čipsi u.c.) ar produktiem, piemēram, no sliekām.

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/I/16/190 zinātniskā vadītāja

Pēcdoktorante, vadošā pētniece

Ilga Gedrovica

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/190) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

viaa eraf

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/jauni-olbaltumvielu-avoti-partikai-latvija-pd2

Pievienots 29/03/2019