Pārlekt uz galveno saturu

Nākotnes pārtikas risinājumi prezentēti tehnoloģiju izstādē “Nākamie 20” (PD2)

9. aprīlī notika tehnoloģiju izstāde “Nākamie 20”, kas Swedbank kopdarba telpā DoBe pulcēja 20 uzņēmumus, universitātes un pētniecības iestādes, lai demonstrētu jaunākos produktus un tehnoloģijas AS “Latvijas Valsts meži” (LVM) vadošajiem darbiniekiem. LLU izstādē pārstāvēja Pārtikas tehnoloģijas fakultātes vadošā pētniece Ilga Gedrovica, kura iepazīstināja klātesošos ar savu pētījumu rezultātiem par nākotnes pārtiku.

LVM izstādes “Nākamie 20” mērķis bija veidot 20 gadu vīziju, domājot par nākotnes tendencēm un galvenajiem izaicinājumiem, ko tehnoloģijas vai produkti risinās. Tādējādi LLU pētniecei Ilgai Gedrovicai bija iespēja demonstrēt redzējumu par Latvijas pārtiku un nākotnes pārtikas produktiem.

“Nākotnē cilvēku pārtikā kā olbaltumvielu avotus lietos arī kukaiņus un kāpurus. Latvijā kā viens no potenciālajiem olbaltumvielu avotiem varētu būt sliekas, par kuru iespējamo lietojumu pārtikā tiek pētīts Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai” ietvaros. LVM izstādes dalībnieku interese par netradicionālajiem olbaltumvielu avotiem no kukaiņiem un kāpuriem, tai skaitā no sliekām, bija augsta, un galvenie jautājumi bija par šādu produktu nepieciešamības ieviešanas laikiem, kvalitāti, kukaiņu audzēšanas un pārstrādes tehnoloģijām, produktu no kukaiņiem potenciālo ražošanu,” stāsta Ilga Gedrovica.

Viņa arī atzīst, ka pašlaik šādi olbaltumvielu avoti un produkti no tiem ir neierasti un jaunums, bet, mainoties laikiem un redzot klasisko olbaltumvielu avotu audzēšanas negatīvo ietekmi uz vidi un resursu patēriņu, cilvēku attieksme mainīsies.

Jaunu pārtikas produktu radīšana un tehnoloģisko risinājumu meklēšana ir viens no LLU zinātniskās specializācijas virzieniem, ko īsteno zinātnieki Pārtikas tehnoloģijas fakultātē. Pētījumi norisinās ar dažādām pārtikas produktu grupām un šobrīd slieku kā olbaltumvielu avota izpēte ir tikai viens no fakultātes darbības virzieniem. Uzņēmēji, kuri interesējas par sadarbību ar pārtikas zinātniekiem, aicināti sazināties ar LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļu (tālr. 29134693, e-pasts: sandra.muizniece@llu.lv).

 

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/190) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

viaa eraf

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/jauni-olbaltumvielu-avoti-partikai-latvija-pd2

Pievienots 15/04/2019