Pārlekt uz galveno saturu

ITF zinātnieki kopā ar kolēģiem no Eiropas universitātēm veidos futūristiskus bišu stropus

Kopš 2019. gada aprīļa LLU Informācijas tehnoloģiju fakultātes pētnieki asociētā profesora Alekseja Zacepina vadībā iesaistīti HORIZON 2020 pētniecības projekta “Futūristiski bišu stropi viedajai metropolei” (HIVEOPOLIS, nr. 824069) īstenošanā, kura mērķis ir izstrādāt “viedo stropu” bitēm. Kopīgi ar jelgavniekiem turpmākos 5 gadus strādās zinātnieki arī no citām Eiropas universitātēm un izveidos tehnoloģiju, kas palīdzēs bišu saimēm reaģēt uz pārmaiņām apkārtējā vidē. Zinātnieku komandas darbu koordinē Grācas universitāte.

Pateicoties zinātniekiem, mūsdienās dzīvnieki un roboti jau komunicē un veiksmīgi sadarbojas, turklāt tā nav zinātniskā fantastika, bet gan realitāte. Nesenā eksperimentā zinātnieku komanda, ko vada Tomass Šmikls (Thomas Schmickl), zooloģijas profesors un Mākslīgās dzīves laboratorijas vadītājs Grācas Universitātē, izveidojusi komunikācijas mehānismus, ar kuru palīdzību bites un zivis, izmantojot robotus, spēj komunicēt savā starpā.

Šobrīd zinātnieki vēlas turpināt iesākto un integrēt radīto mehānismu bišu stropā. “Mūsu mērķis ir nodrošināt kukaiņiem tehnoloģiju, kas varētu tiem palīdzēt reaģēt reālā laikā uz izmaiņām apkārtējā vidē”, skaidro profesors Šmikls. Šāds risinājums ir īpaši aktuāls, jo pašlaik bites ir apdraudētas, ir novērotas to masveida bojāejas, kas rada nopietnus riskus visai ekosistēmai.

Projektā HIVEOPOLIS, kura īstenošanā iesaistīti arī LLU ITF zinātnieki, tiks izmantoti dažādi sensori, lai regulētu temperatūru bišu šūnās, un izveidoti optimāli nosacījumi pēcnācēju audzēšanai pavasarī. Interaktīvas kartes nodrošinās informāciju par pesticīdiem potenciālajos barības avotos un nosūtīs brīdinājumu bišu saimei. Savukārt roboti imitēs bišu deju, ko atšifrēja Nobela balvas ieguvējs Karls fon Frišs (Karl von Frisch), lai sniegtu informāciju bišu saimei. Kā skaidro profesors Šmikls, zinātnieki grib ietekmēt un noteikt virzienu bišu apputeksnēšanas lidojumiem, tādējādi pasargājot tās no ārējās vides nelabvēlīgās ietekmes.

HIVEOPOLIS ir projekts, kas ilgs līdz 2024. gadam un to īstenos partneru universitātes no Austrijas, Vācijas, Šveices, Beļģijas, Latvijas un uzņēmums no Bulgārijas.  Viedā stropa izstrādē tiks iesaistītas dažādas interešu grupas: biškopji, fermeri, programmētāji, vides speciālisti un pedagogi. LLU ITF pētnieki projektā iesaistīsies kā programmētāji un izstrādās precīzās biškopības sistēmu, lēmuma atbalsta sistēmu un interaktīvo karti.

ITF pētniekiem jau ir vairāku gadu pieredze precīzās biškopības risinājumu veidošanā un sadarbība ar ārvalstu kolēģiem zinātnisko projektu īstenošanā šajā nozarē, līdz ar to HIVEOPOLIS ir nākamā aktivitāte precīzās biškopības attīstīšanā. Paralēli turpinās arī viņu darbs starptautiskajā Horizon 2020 projektā “Starptautiskā partnerība uz inovācijās bāzētiem pārvaldības pakalpojumiem viedajā biškopībā”, kas sākts 2018. gada janvārī.

 

Interesenti informāciju par projektu var iegūt tā mājaslapā: https://www.hiveopolis.eu/.

Pievienots 23/04/2019