Pārlekt uz galveno saturu

Jelgavā gaidāma plaša starptautiska konference pārtikas zinātnē

Attēla autors: No LLU arhīva

No 2. līdz 3. maijam LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāte (PTF) Jelgavā aicina apmeklēt 13. Starptautisko Baltijas valstu pārtikas zinātnes konferenci FoodBalt, kuras tēma šogad ir “Pārtika. Uzturs. Labklājība”, un 5. Ziemeļu un Austrumeiropas pārtikas kongresu, kurā tiksies zinātnieki no 12 valstīm, lai ziņotu par jaunākajiem pētījumiem pārtikas zinātnē un dalītos pieredzē ar kolēģiem.

FoodBalt tematika saistīta ar ļoti plašu pārtikas zinātnes un ar to saistīto jomu jautājumu loku - veselīgi pārtikas produkti, pārtikas pārstrādes kvalitāte un drošība, jaunu produktu un to radīšanas tehnoloģiju attīstība, pārtikas ķīmija un tās kvalitātes analīze, ilgtspējīga pārstrāde un iepakojums, patērētāju uzvedība, sensorais vērtējums, pārtikas ķēdes menedžments. Līdz ar to kā konferences klausītāji aicināti piedalīties dažādu nozaru pārstāvji, kuri ieinteresēti uzzināt jaunāko pētījumu rezultātus, kas iegūti ne vien Latvijā, bet arī citās valstīs.

FoodBalt konferencei aizsākumi meklējami 2006. gadā, kad to aizsāka profesors Petras Rimantas Venskutonis no Kauņas Tehnoloģiju universitātes (Kaunas University of Technology). Tobrīd konferences galvenā ideja bija dot iespēju jaunajiem zinātniekiem (maģistrantiem, doktorantiem) prezentēt savus pētījumus un iegūt starptautisku pieredzi. Tā vēl joprojām ir saglabājusies, taču paralēli konferences dalībnieku vidū sastopami jau zināmi pārtikas zinātnieki, kuri iepazīstina ar jaunākajām tendencēm un inovācijām.

Kā informē konferences organizatoru pārstāve Evita Straumīte, konference katru gadu norisinās kādā no trim Baltijas valstīm – Lietuvā, Latvijā vai Igaunijā. Jelgavā konference būs jau 5. gadu, jo iepriekš tā pulcējusi pārtikas zinātniekus 2008., 2011., 2014. un 2017. gadā.

“No gada sākuma PTF ir bijis ļoti rosīgs laiks, lai Jelgavā noorganizētu šī gada konferenci un uzņemtu mūsu sadarbības partnerus no dažādām valstīm. Šogad konferencē plānotas četras galvenās lekcijas (Key Lecture), kurās savas jomas viszinošākie speciālisti  iepazīstinās ar jaunākajām tendencēm. Tāpat tiks nolasītas 37 mutiskās prezentācijas un pētījumi tiks prezentēti 68 stenda referātos. Jaunums FoodBalt konferencē ir e-posteri, kas ir īsas prezentācijas par veiktajiem pētījumiem. Kopumā gaidām Jelgavā vairāk kā 100 dalībniekus,” stāsta E. Straumīte.

Konferences raksti tiks publicēti FoodBalt 2019 konferences rakstu krājumā. To recenzēšanā piedalījās 45 pārtikas zinātnes nozares eksperti no 8 valstīm.

Konference sāksies 2. maijā plkst. 9.30, kad norisināsies tās atklāšana LLU Aulā. Visas tematiskās sekcijas tiks organizētas universitātes galvenajā ēkā - Jelgavas pilī (Lielā iela 2, Jelgava). Detalizēta konferences programma pieejama šeit.

Pievienots 29/04/2019