Pārlekt uz galveno saturu

Studējošo pašpārvaldes vadītāja: “Sākt ar mazām lietām, lai sasniegtu mērķi”

Attēla autors: No LLU arhīva

Agnese Vasiļjeva ir mērķtiecīga, komunikabla un atsaucīga 2. kursa studente, kura pašlaik savu laiku velta ne tikai studijām LLU Vides un būvzinātņu fakultātē (VBF), bet arī LLU Studējošo pašpārvaldes (SP) vadītājas pienākumu izpildei, ko sākusi darīt šajā pavasarī. Par izaicinājumiem un mērķiem stāsta LLU SP vadītāja A. Vasiļjeva.

Kā tev izdodas studijas apvienot ar darbu LLU SP?

Uzsākot vadīt LLU SP, es jau zināju, ka tas būt grūts un atbildīgs darbs, bet esmu tam gatava. Turklāt iekšēji arī jutu, ka dažkārt naktis būs negulētas un 24 stundas diennaktī bieži vien būs par maz. Es vienmēr izvērtēju katru no uzdotajiem darbiem, līdz ar to arī varu plānot savu laiku. Interesanti, ka kolēģi jau tagad saka, ka vajadzēs man kandidēt uz otro termiņu, lai paspētu izdarīt visus iesāktos darbus, bet tā kā studiju programmā “Ainavu arhitektūra un plānošana” studiju ilgums ir 3,5 gadi un pašlaik esmu 2. kursā, par otru termiņu ir pāragri domāt.

Kā izdomāji kļūt par LLU SP vadītāju? Tas ir diezgan drosmīgs solis.

Viss sākās 1. kursā, kad sāku darboties LLU SP, bija arī piedāvājums kļūt par virziena vadītāju, bet tajā laikā jutos kā “zaļš gurķis,” līdz ar to vēl nebiju tam gatava. Savukārt vēlāk, kad bija jau uzkrāta maza pieredze, kļuvu par LLU VBF Studējošo pašpārvaldes vadītāju, bet nu jau kopš aprīļa sākuma pildu LLU SP vadītājas pienākumus.

Ko vēlies darīt LLU SP labā?

Galvenokārt, vēlos turpināt iesāktos darbus un atbalstīt savu komandu. Pašreiz LLU SP komanda ir “ieskrējusies,” tādēļ gribam iesāktos darbus izdarīt līdz galam. Esmu aprunājusies arī ar universitātes studentiem un uzzinājusi, kādas ir viņu vēlmes. Pirmkārt, augustā vēlos atjaunot prakses nedēļas, bet noteikti pavisam citā veidolā, piemēram, organizēt aktivitāšu nedēļu ar dažādiem izglītojošiem un izklaidējošiem pasākumiem, lai pirmā kursa studenti jau pirms studiju uzsākšanas spētu iejusties universitātē. Otrkārt, vēlētos studentiem dot iespēju studiju laikā nokārtot traktora vadīšanas tiesības, jo daudzi to uzskata par nepieciešamu. Runājot par tālejošākiem plāniem, gribētu arī piedāvāt pedagoģijas kursus, taču tā kā Latvijā šis jautājums vēl ir procesā, tad pašlaik ir tikai tāda neliela iecere uz priekšdienām. Protams, man ir jāsaprot robežas, ko es varu izdarīt un, kur man tomēr jāapstājas. Tieši visinteresantākās idejas un ieceres nāk no LLU SP virzienu vadītājiem.

Kādi ir lielākie izaicinājumi LLU SP darbā?

Pašlaik man visgrūtākais šķiet iepazīt universitātes vadību un vidi. Tā kā lielāko studiju laiku esmu pavadījusi Valdekas pilī, šobrīd man nepieciešams iepazīt Jelgavas pils vidi. Vēl problēmas sagādā visu saprast un “ielekt” darbos. Turklāt informācijas plūsma ir milzīgos apmēros, tādēļ bieži vien grūti visam izsekot līdzi.

Kāda ir studentu interese par LLU SP darbu?

Manuprāt, paaudzes maiņa ietekmē arī līdzdarbošanos universitātes labā. Pirms vairākiem gadiem studentiem bija daudz lielāka interese darboties gan universitātes, gan fakultāšu Studējošo pašpārvaldēs, bet tagad ir diezgan maz aktīvistu, kuri vēlas iesaistīties. Protams, nevar arī nevienam piespiest, tas atkarīgs no katra studenta, bet varbūt tieši šīs aktivitāšu nedēļas pirms studiju sākuma parādītu pirmkursniekiem, cik forši ir darboties pašpārvaldēs. Turklāt es jau vidusskolā zināju, ka darbošos kādā no pašpārvaldēm, jo tikai tā var izprast visus universitātē notiekošos procesus un vienmēr būt kopā ar domubiedriem.

Kādēļ izvēlējies studēt LLU Vides un būvzinātņu fakultātes studiju programmā “Ainavu arhitektūra un plānošana”?

Kā jau lielākā daļa, arī es pamatskolas laikā domāju studēt Rīgā, bet, uzsākot vidusskolas gaitas, sapratu, ka viennozīmīgi studēšu Jelgavā. Ar Jelgavu man diezgan cieša saikne, jo mans tēvs beidzis Lauksaimniecības fakultāti, savukārt šogad mans brālis absolvēs LLU. Vidusskolas laikā es biju radošs cilvēks, kuram patika atrasties gan uz skatuves, gan runāt publikas priekšā, gan darīt dažādas radošas lietas. Mani uzrunāja studiju nosaukumā pieminētā arhitektūra, jo šis vārds gan labi skan (smejas), gan arī dos iespēju izpausties radoši. Un, tā kā zīmēšana man patīk, šī studiju programma man bija visatbilstošākā.

Ko tu vēl dari bez studēšanas un LLU SP vadīšanas, protams, ja tev vispār ir laiks kam citam?

Pirms uzsāku studijas LLU, es gribēju dziedāt, dejot un darboties teātrī, jo arī vidusskolas laikā jau aktīvi darbojos dažādos pulciņos. Bet pēc tam es sapratu, ka visu apvienot nevaru laika trūkuma dēļ. Pašlaik esmu piepildīta, jo darbojos gan pašpārvaldē, gan studēju, līdz ar to brīvdienās varu veltīt laiku sev.

Kādas ir tavas rakstura īpašības?

Manuprāt, pārliecība par saviem spēkiem, spēja komunicēt un strādāt komandā. Tā kā esmu iepriekšējos gados uzkrājusi nelielu pieredzi, varu turpināt attīstīties, vadot LLU SP komandu.

Kāda ir tava veiksmes atslēga?

Sākt ar mazām lietām, lai sasniegtu mērķi.

 

 

Pievienots 03/06/2019