Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! Altum balvu iegūst divi jaunie LLU zinātnieki

7. jūnijā Jelgavas pilī Attīstības finanšu institūcija “Altum” apbalvoja LLU jaunos zinātniekus un dāvāja balvu savu pētījumu turpmākajai attīstībai un uzņēmējdarbības veicināšanai Latvijā. To Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas (LLMZA) kopsapulcē pasniedza Altum Zemgales reģiona direktore Mārīte Lazdiņa, atzīstot, ka apbalvoto pētījumu pienesums ražotājiem ir ļoti būtisks.

“Altum” konkursā par laureātiem šī gada pavasarī atzīti divi jaunie zinātnieki. Viens no viņiem ir pārtikas zinātnes doktors Igors Šepeļevs, kas aizstāvējis promocijas darbu “Kartupeļu pārstrādes blakusproduktu izpēte mikrokapsulētu fenolu savienojumu ieguvei”. Promocijas darba vadītāja ir Dr.sc.ing., profesore Ruta Galoburda.

Savukārt otra laureāte ir maģistre Inga Mišina, kura izstrādājusi maģistra darbu “Krūmcidoniju sēklu eļļas kvalitatīvo īpašību un antibakteriālās darbības izvērtējums”. Darba zinātniskā vadītāja ir Dr.med.vet., profesore Anda Valdovska. Maģistra darba pētnieciskās aktivitātes īstenotas Dārzkopības institūtā Dobelē.

“Mūsu kā Altum uzdevums ir veicināt uzņēmējdarbības attīstību. Šie abi laureāti ir ideālie piemēri, ko mēs sagaidām no zinātnes un pētniekiem - komercializējamas idejas uzņēmējdarbībai. Šajā procesā ļoti svarīgs faktors ir veids, kā pētījums nonāk pie uzņēmēja. Jauno zinātnieku iegūtās atziņas palīdz gan attīstīt jaunus produktus vai jau esošus, gan pacelt sava produkta vērtību patērētāja acīs, atklājot tā labās īpašības. Jau šobrīd sadarbībā ar LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāti Altum ir atbalstījis ļoti daudz projektu, kuros uzņēmēji kopā ar pārtikas zinātniekiem veido jaunus produktus vai attīsta jau esošos. Abu balvas laureātu pētījumus redzam kā reālu pienesumu vietējiem reģiona ražotājiem,” pasniedzot balvu teica M. Lazdiņa.

“Altum” balva dibināta LLU, Attīstības finanšu institūcijas “Altum”, Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas un LLU Attīstības fonda sadarbības ietvaros. Balva tiek piešķirta par ieguldījumu lauku attīstības zinātniskajos pētījumos un pētījumiem, kas veicina lauku attīstību, to modernizāciju, uzņēmējdarbību, efektīvu finanšu līdzekļu izmantošanu. Balvai jaunie LLU maģistri un doktori var pieteikties divas reizes gadā – aprīlī un novembrī. 

Pievienots 07/06/2019