Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! Benjamiņa Treija balvu saņem ESAF zinātniece Dina Popluga

7. jūnijā Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas kopsapulces laikā tika pasniegta profesora Benjamiņa Treija balva. To šogad saņēma LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes prodekāne, asociētā profesore Dina Popluga, klātesot arī profesora mazdēlam Nilam Treijam.

Jaunā ekonomikas zinātņu doktore Dina Popluga zinātniskajā darbībā pievērsusies lauksaimniecības un tās ilgtspējīgas attīstības ietekmējošo aspektu izpētei, kur galvenie izpētes virzieni ir bioekonomika un inovācijas, siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisiju samazināšana un biznesa vides sakārtošana. Minēto tēmu analīze veikta, iesaistoties zinātniski pētnieciskajos projektos. Lai gan D. Popluga ekonomikas zinātņu doktora grādu ieguvusi tikai pirms deviņiem gadiem un ir jaunā zinātniece, savas zinātnieka karjeras laikā viņa jau piedalījusies 18 projektos, no kuriem divos bijusi to vadītāja, bet 16 projektos – izpildītāja.

Turklāt zinātniskās pētniecības rezultātus D. Popluga publicējusi 25 publikācijās vispāratzītos recenzējamos izdevumos, no kurām 22 ir indeksētas Scopus vai Web of Science datubāzēs.

Šobrīd paralēli zinātniskajai darbībai D. Popluga pievērsusies arī administratīvam darbam un pilda Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) prodekānes pienākumus, stiprinot fakultātes starptautisko sadarbību un zinātniskās aktivitātes.

D. Popluga saņēma LLU finansēto zinātnieku vārdisko balvu, kas nosaukta B. Treija vārdā un tiek pasniegta reizi piecos gados.

B. Treijs (16.08.1914.-19.12.2002.) bijis ievērojams ekonomikas profesors un zinātnieks. Pētījis kooperāciju, pašizmaksas, rentabilitātes, lauksaimniecības uzņēmumu darbības optimizācijas un saimnieciskās darbības analīzes jautājumus. Izstrādājis matemātiskās plānošanas metodes.

Līdz šim katru gadu profesora vārdā nosauktu balvu ESAF ietvaros pasniedz arī kādam no jaunajiem ekonomikas zinātniekiem. Šī balva ir atzinība ESAF jaunajam zinātņu doktoram par izstrādātu un aizstāvētu promocijas darbu vai būtiskiem zinātniskiem pētījumiem. Tās mecenāts ir Nils Treijs un tā dibināta 2007. gada decembrī, lai godinātu B.Treija mūža devumu Latvijai. 

Pievienots 13/06/2019