Pārlekt uz galveno saturu

Vasaras skolā veidos attīstības scenārijus Aizkalnei

Attēla autors: Visitpreili.lv

No 5. līdz 10. augustam LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte organizē vasaras skolu “Ko darīt ar vietu?”, kura norisināsies Preiļu novada Aizkalnē. Tajā piedalīsies dažādu studiju programmu studenti, kurus interesē vietējās kopienas un lauku attīstība un kuriem ir vēlme mācīties un iesaistīties vietas attīstīšanā. Turklāt vasaras skolā kopā ar studentiem aicināti piedalīties arī vietējie iedzīvotāji un paraudzīties uz sev zināmo vidi no cita skatupunkta.

Vasaras skolas mērķis ir izpētīt esošos kultūras, sociālos, fiziskos un citus resursus un izveidot sadarbības modeli vietā sakņotas attīstības veicināšanai. Plānotas gan teorētiskas nodarbības par vietā sakņotu attīstību, izpētes metodēm un sociālās uzņēmējdarbības iespējām, gan radošās darbnīcas ar biznesa kanvu veidošanu, lai noteiktu vietā sakņotas attīstības problēmas un iespējas un izveidotu iespējamos scenārijus vietas attīstībai. Vasaras skolas nodarbības norisināsies Aizkalnē, Sabiedriskā centra “Aizkalne” telpās (bijusī skola).

Iedzīvotājiem būs iespēja kopā ar studentiem un ekspertiem meklēt risinājumus Aizkalnes attīstībai, taču iegūtās zināšanas un prasmes pēc tam ļaus iesaistīties jebkuras vietas attīstības plānošanā un atklāt tās stiprās puses.

Visu nedēļu studenti kopā ar universitātes mācībspēkiem dzīvos Aizkalnē un paralēli nodarbībām un Aizkalnes izpētei iepazīs Latgales kultūrvēsturisko novadu, apmeklēs vietējās saimniecības un amatniekus. Tāpat vasaras skolā gaidāmi īpašie viesi ar motivējošiem stāstiem par savas vietas veidošanu laukos. Vasaras skolas noslēgumā ikviens varēs baudīt īpašu pasākumu – podnieka cepļa kurināšanas un atvēršanas svētkus.

“Vasaras skolā vienkopus mācīsies gan studenti no socioloģijas un uzņēmējdarbības studiju programmām, gan topošie vides inženieri un veterinārmedicīnas studenti, un pilnveidos ne tikai savas zināšanas, bet arī pētniecības prasmes, novērojot un iztaujājot Aizkalnes iedzīvotājus. Tā kā profesionāli viņi ir ļoti atšķirīgi, sagaidām tikpat dažādus skatījumus par Aizkalnes iespējamo attīstību,” stāsta organizatoru pārstāve Dina Bite.

Par iespēju Aizkalnes iedzīvotājiem piedalīties vasaras skolas nodarbībās lūgums sazināties ar  Ženiju Krūzmētru (tālr. 26586649) vai arī droši nākt uz bijušo Aizkalnes skolu un piedalīties nodarbībās. Tāpat līdz 2. augustam vēl var pieteikties studējošie no Jelgavas, kuri līdz šim to vēl nav izdarījuši. 

Vasaras skolu finansiāli un materiāli nodrošina: Biedrība „Sabiedriskais centrs “Aizkalne””, Valsts pētījumu programmas projekts “Ilgtspējīgas un saliedētas Latvijas sabiedrības attīstība: risinājumi demogrāfijas un migrācijas izaicinājumiem”, LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte.

“Ko darīt ar vietu?” ir otrā vasaras skola, kuras organizēšanā  iesaistās LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes mācībspēki. Universitātē viņi sniedz zināšanas topošajiem sociologiem, uzņēmumu vadītājiem un ekonomistiem un veic dažādus sociālekonomiskus pētījumus sabiedrības izzināšanai. Pirmā vasaras skola sadarbībā ar biedrību “Ūdenszīmes” norisinājās 2017. gada jūlijā Kaldabruņā.

Foto avots: visitpreili.lv

Pievienots 26/07/2019