Pārlekt uz galveno saturu

Veikts pētījums par kokaudžu biomasas noteikšanas metodikas izstrādi

Attēla autors: No LLU arhīva

27. augustā doktora grādu mežzinātnē ieguvis Jānis Liepiņš, aizstāvot promocijas darbu "Kokaudžu biomasas noteikšanas metodikas izstrāde un oglekļa uzkrājuma aprēķini Latvijā".

Promocijas darba mērķis ir izveidot alometriskos vienādojumus saimnieciski nozīmīgāko koku sugu biomasas raksturošanai un noteikt Latvijas kokaudzēs uzkrāto oglekli.

"Nepieciešamība stabilizēt oglekļa dioksīda (CO2) un citu siltumnīcefekta gāzu (SEG) koncentrāciju atmosfērā, lai mazinātu antropogēno ietekmi uz klimata izmaiņām, ir aktualizēta vairākos starptautiskos nolīgumos, tajā skaitā Kioto protokolā un Parīzes nolīgumā, kuri realizēti Eiropas Savienības klimata politikā. Oglekļa daudzumu atmosfērā iespējams normalizēt, ne tikai samazinot CO2 emisijas un sekmējot fosilā kurināmā aizstāšanu ar biomasu, bet arī veicinot atmosfērā esošā CO2 piesaisti un saistīto oglekli uzglabājot dažādās krātuvēs. Liela CO2 noplūžu riska un augsto uzglabāšanas izmaksu dēļ abiotiskās oglekļa piesaistes tehnoloģijas varētu būt plašāk izmantojamas pēc 2025. gada (Lal, 2008), tāpēc šobrīd pasaulē lielāks uzsvars tiek likts tieši uz dabiskām CO2 piesaistes metodēm okeānos un sauszemes ekosistēmās. Ņemot vērā pašreizējo zināšanu līmeni, joprojām nav skaidrs, kā papildus oglekļa uzglabāšana okeānos var mainīt to ekoloģiju ilgtermiņā (Chisholm, 2001; Williamson et al., 2012), kamēr atmosfērā esošā CO2 piesaiste ar fotosintēzi jau no klimata pārmaiņu problēmas pirmsākumiem ir atzīta par piemērotu metodi gāzes samazināšanai atmosfērā , kas nerada negatīvu ietekmi uz vidi,” stāsta jaunais zinātniekus.

Promocijas darbā tika raksturots vidējā stumbra reducētais blīvums, tā telpiskās izmaiņas stumbra garenvirzienā un šķērsgriezumā, izstrādāti parastās priedes (Pinus sylvestris L.), parastās egles (Picea abies (L.) H. Karst.), bērzu (Betula sp.) un parastās apses (Populus tremula L.) atsevišķu koku virszemes, celma/sakņu, stumbra un zaru biomasas vienādojumi, kā arī noslēgumā novērtēts kokaudžu biomasā uzkrātā oglekļa daudzums, izmantojot Latvijas meža resursu monitoringa datus.

Promocijas darba zinātniskie vadītāji: Dr.silv. Kaspars Liepiņš, Dr.silv. Andis Lazdiņš.

Ar detalizētiem pētījuma rezultātiem un promocijas darbu var iepazīties LLU Fundamentālās bibliotēkas mājas lapā.

Fotogrāfijas autors: Agnis Šmits

Pievienots 27/08/2019