Pārlekt uz galveno saturu

LLU pārtikas zinātnieki pēta jaunus risinājumus skābētu kāpostu sulas izmantošanai

Attēla autors: www.dimdini.lv

Skābēti kāposti ir tradicionāls pārtikas produkts Latvijā, ko uzturā lieto vairums iedzīvotāju - it īpaši rudens un ziemas sezonā.  Taču ne daudziem ir zināms, ka skābēti kāposti un to gatavošanas procesā izspiestā sula satur veselībai vērtīgas vielas. Diemžēl līdz šim skābētu kāpostu sula un tās potenciāls nav pilnībā novērtēts, kas mudinājis LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātniekus kopā ar lielākajiem Latvijas skābētu kāpostu ražotājiem sākt tehnoloģijas izstrādi, lai iegūtu no tās kāpostu sulas pulveri. Zinātnieki apgalvo, ka tā būs iespējams saglabāt sulā esošās labās vielas un paplašināt tās izmantojumu.

Kāpostu sulas pulvera tehnoloģijas izstrāde šobrīd sākta LLU rūpnieciskā pētījuma – projekta “Bioloģisko un konvencionālo kāpostu ražošana un pārstrāde, izpētot un izstrādājot inovatīvas bezatlikuma tehnoloģijas skābētu kāpostu sulas pulvera (dehidrāta) iegūšanai un pielietošanai jaunu produktu radīšanā ar augstu pievienoto vērtību pārtikas, kosmētikas un farmācijas (uztura bagātinātāji) jomās” ietvaros. Pētījuma īstenošanā piedalās SIA ”Dimdiņi Agro” un SIA “Dimdiņi” kā atpazīstami kāpostu audzēšanas un pārstrādes uzņēmumi, kuri ir ieinteresēti kāpostu sulas pārstrādē.

Kā stāsta projekta vadītāja, LLU pētniece Zanda Krūma, kāpostu sulas pulveris ir vieglāk transportējams un izmantojams arī produktos, kur augsts ūdens saturs (sulā ūdens veido 95%) nav pieļaujams. Tādējādi pētījumā iesaistījušies arī gaļas un maizes pārstrādes uzņēmumi SIA Margret un SIA Flora, lai pētnieki varētu izvērtēt kāpostu pulvera izmantošanas iespējas šajās pārtikas rūpniecības jomās. Turklāt kāpostu sulas pulvera izmantošanas iespējas tiks pētītas arī kosmētikas nozares produktos, ko ražo SIA Cosmetic LAB un SIA Kinetics Nail Systems. Tas palīdzēs attīstīties jauniem produktiem, kas būs ar augstu pievienoto vērtību, un kuru radīšanā tiks izmantotas vietējās izejvielas – kāposti.  

Tā kā zinātnieku izstrādātā tehnoloģija ļaus pilnvērtīgāk izmantot kāpostu pārstrādes laikā radušos blakusproduktu, sagaidāms, ka būtisks pētījuma ieguvums būs arī iespēja samazināt atkritumus, kas rodas lauksaimniecības produkta pārstrādes rezultātā, un ko nepieciešams pēc tam utilizēt. Tādējādi paredzēts ne vien izstrādāt jaunu tehnoloģiju, bet arī netieši mazināt ražošanas ietekmi uz vidi.

Pētījums ir sākts 2019. gada maijā un turpināsies vēl divus gadus.

Projektu “Rūpnieciskais pētījums – bioloģisko un konvencionālo kāpostu ražošana un pārstrāde, izpētot un izstrādājot inovatīvas bezatlikuma tehnoloģijas skābētu kāpostu sulas pulvera (dehidrāta) iegūšanai un pielietošanai jaunu produktu radīšanā ar augstu pievienoto vērtību pārtikas, kosmētikas un farmācijas (uztura bagātinātāji) jomās” LLU zinātnieki īsteno Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam pasākuma “Sadarbība” 16.1. apakšpasākuma “Atbalsts Eiropas Inovāciju partnerības lauksaimniecības ražīgumam un ilgtspējai lauksaimniecības ražīguma un ilgtspējas darba grupu projektu īstenošanai” ietvaros. Projektu atbalsta LR Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests.

Foto: www.dimdini.lv.

Pievienots 04/09/2019