Pārlekt uz galveno saturu

13. septembrī aicinām piedalīties ekskursijās pa Jelgavas pili

Eiropas Kultūras mantojuma dienu ietvaros 13. septembrī durvis interesentiem vērs baroka laika lielākā celtne Baltijas valstīs – Jelgavas pils. Ikvienam būs iespēja gida stāstījuma pavadībā izstaigāt iespaidīgā lieluma celtnes atjaunotās telpas un iepazīties ar dažādu laiku atjaunošanas darbu rezultātiem tajās.

Vairāk nekā 280 gadu ilgās pastāvēšanas laikā Jelgavas pils ir piedzīvojusi atšķirīgas pārvērtības - daļu no tām izraisījusi nepieciešamība novērst cilvēku rīcības sekas, daļu noteikusi laika ietekme. Tāpat mainījusies pils misija, jo sākotnēji tā kalpojusi kā rezidence hercogiem un citām augstdzimušām personām, bet 20. gs. 30. gados pils kļuvusi par mājvietu vienai no Latvijas lielākajām augstākās izglītības iestādēm, kas šodien zināma kā Latvijas Lauksaimniecības universitāte.

Jelgavas pils atjaunošana vienmēr bijis process, kas cikliski atgriežas tās dzīvē un katru reizi ienes savus jauninājumus. Vieni no plašākajiem atjaunošanas darbiem pilī notiek šobrīd, kad pils un tās saimnieki pieņēmuši lielu izaicinājumu – saglabājot pils kultūrvēsturiskā pieminekļa statusu, padarīt tās ēku energoefektīvu un videi draudzīgu. Tādēļ līdz 2020. gada vasarai turpinās pils fasādes atjaunošana, logu nomaiņa un ventilācijas izbūve. Pēc veiktajiem remontdarbiem tiks uzlabots pils iekštelpu klimats, nodrošinot telpās atbilstošu temperatūru un ietaupot resursus apkurei. Turklāt bēniņos ir izvietotas 14 ventilācijas iekārtas (mašīnas), kas nodrošina rekuperāciju. Tādējādi tiks paplašinātas Jelgavas pils izmantošanas iespējas, jo nākotnē cilvēces prasības pret ēku ietekmes uz vidi samazināšanu arvien pieaugs.

Ekskursijas “Atjaunošanas darbi Jelgavas pilī” ietvaros būs iespēja iepazīt dažādas pils telpas, kuras atjaunotas nesen, un arī tādas, kas savu šodienas veidolu ieguvušas senāk. Ekskursija tiks organizēta divas reizes – plkst. 11.00 un plkst. 17.00. Lūgums tām iepriekš pieteikties pa tālr. 63005447. Tikšanās vieta pirms ekskursijas ir Jelgavas pils muzejs, austrumu spārna 1. stāvā pie Vītņu kāpnēm (Lielā iela 2, Jelgava). Abas ekskursijas ir bezmaksas.

Jelgavas pils energoefektivitātes pasākumi tiek īstenoti projekta “Jelgavas pils energoefektivitātes nodrošināšana” (nr. EKII – 1/1) ietvaros, ko finansē Emisijas kvotu izsolīšanas instruments. Kopējās projekta izmaksas ir EUR 6 701 654,49, no kurām Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansējuma apjoms ir EUR 4 000 000,00.

logo

 

Pievienots 10/09/2019