Pārlekt uz galveno saturu

Mārrutku lapu potenciālā vērtība (PD1)

Attēla autors: No LLU arhīva

Pēcdoktorantūras pētījuma Nr. 1.1.1.2/VIAA/1/16/187 "Mārrutku bioloģiski aktīvo savienojumu izmaiņas tehnoloģiskos procesos un cilvēka gremošanas trakta in vitro modelī" ietvaros, gada garumā ir pētītas iepriekš kaltētas gan mārrutku sakņu, gan arī lapu spiedpaliekas.

Kaltēšana tika veikta izmantojot sublimācijas metodi (1.A att.), kaltēšanu mikroviļņu-vakuuma kaltē (1.B att.), kā arī konvekcijas tipa kaltē dažādos temperatūras un attiecīgi arī laika režīmos (1.C att.).

post doc

Abu veidu spiedpaliekās tika konstatēts ļoti vērtīgs ķīmiskais savienojums rutīns. Tas atrodas visdažādākajos augos, bet ļoti nelielos daudzumos. Esot pašā augā, rutīns veicina auga antibakteriālas īpašības. No ikdienā vairāk lietotajiem produktiem, rutīns lielākos daudzumos ir atrodams griķu sēklās.

Šis vērtīgais bioloģiski aktīvais savienojums ir nepieciešams ikvienam, jo palīdz saglabāt asinsvadu sieniņu stiprumu, kā arī nodrošināt normālu caurlaidību. Rutīns organismā veic arī citas vērtīgas funkcijas. Tā piemēram, veicina efektīvāku C vitamīna izmantošanu organismā, pasargājot to no apkārtējās vides kaitīgās ietekmes. Rutīns kopā ar citiem bioloģiski aktīvajiem savienojumiem ir nepieciešams efektīvai vielmaiņai, normālai nervu sistēmas darbībai un garīgā darba spējām.

Par cik šim vērtīgajam savienojumam ir zema bioloģiskā pieejamība, turpmākajos pētījumos tiks novērots un analizēts, vai mārrutkos esošie citi bioloģiski aktīvie savienojumi varētu veicināt rutīna pieejamību gala patērētājiem. Tas viss un arī citas izmaiņas projekta ietvaros tiks veiktas ar mākslīgā kuņģa palīdzību LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē.

post doc

Kaltētās mārrutku lapu spiedpaliekas

 

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAAA/1/16/187

zinātniskā vadītāja, pēcdoktorante, vadošā pētniece

Lolita Tomsone

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “ Mārrutku bioloģiski aktīvo savienojumu izmaiņas tehnoloģiskos procesos un cilvēka gremošanas trakta in vitro modelī” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/187) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

eraf

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/marrutku-biologiski-aktivo-savienojumu-izmainas-tehnologiskos

Pievienots 20/09/2019