Pārlekt uz galveno saturu

LLU Aulas foajē atklās Ziemeļvalstu arhitektūrai veltītu dubultizstādi

Attēla autors: No LLU arhīva

Ceturtdien, 3. oktobrī, plkst. 17.00 Latvijas Lauksaimniecības universitātes Aula foajē tiks atklāta Ziemeļvalstu laikmetīgajai arhitektūrai veltīta dubultizstāde "Ziemeļu ID/Ziemeļu pilsētas kvartāls". Izstāde norisināsies Ziemeļvalstu dienu ietvaros Jelgavā.

Izstādē apvienotas divas fotogrāfiju sērijas - "Ziemeļu ID" un "Ziemeļu pilsētas kvartāls". Sērijas "Ziemeļu ID" saturisko kodolu veido mēģinājumi atbildēt uz jautājumu, ko mūsdienās nozīmē ziemeļu identitāte un kā tā atspoguļojas arhitektūrā, savukārt izstāde "Ziemeļu pilsētas kvartāls" pievēršas kvartālu apbūves attīstībai Ziemeļvalstīs un Latvijā.

Izstādi "Ziemeļu ID" veidojuši kuratori no Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas un Somijas: Martins Keidings, žurnāla "Arkitekten" redaktors, Anderss Melsoms, žurnāla "Conditions" redaktors, Daniels Gollings, žurnāla "Form" redaktors un Tuomass Toivonens, arhitekts, arhitektu biroja "NOW" līdzīpašnieks. Izstāde pirmoreiz izrādīta 3. Maskavas arhitektūras biennālē. Izstādes tapšanas gaitā katrs kurators izvēlējās vairākus arhitektūras projektus savā dzimtajā zemē, kuri pēc viņa ieskata vislabāk atbilst izstādes idejai par ziemeļniecisko identitāti.

Izstāde "Ziemeļu pilsētas kvartāls" pievēršas pilsētas pamatelementa – kvartāla – attīstībai Ziemeļvalstīs un Latvijā. Līdzīgi kā otru izstādi, arī šo veidojusi kuratoru komanda: Kristofers Linharts Veiss, Emīlija Rosenkvista, Andreass Vo Bermans, Kirsi Gulliksena, Artis Zvirgzdiņš. Tajā no katras pārstāvētās valsts atainoti trīs dažādi projekti, kas raksturo ziemeļu identitāti mūsdienu pilsētbūvniecībā; divi no projektiem ir īstenoti, bet trešais atrodas attīstībā vai tikai ieceres stadijā. Līdzās atspoguļotas arī vēsturiskas atsauces – senāki kvartālu apbūves piemēri. Izstāde aptver ziemeļvalstu līdzīgos, bet vienlaikus pietiekami atšķirīgos klimatiskos, politiskos, sociālos, ekonomiskos un kultūras apstākļus, un tās īpašā vērtība ir kuratoru rakstītie teksti, kas traktē Ziemeļeiropas identitāti mūsdienu arhitektūrā un pilsētbūvniecībā.

Abas ekspozīcijas sagatavojis Baltijas jūras valstu arhitektūrai un dizainam veltītais žurnāls "Project Baltia" (Sanktpēterburga), projekta vadītājs - žurnāla galvenais redaktors Vladimirs Frolovs.

Izstādes norises vieta: Jelgavas pils, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Aula foajē, Lielā iela 2, Jelgava. Izstāde bez ieejas maksas apskatāma līdz 31. oktobrim.

Uz izstādes atklāšanu ceturtdien, 3. oktobrī, plkst. 17.00 laipni aicināti visi interesenti. Izstādi Jelgavā organizē Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā sadarbībā ar Latvijas Arhitektūras muzeju. Izstādi Latvijā atbalsta Norvēģijas vēstniecība, Somijas vēstniecība, Zviedrijas vēstniecība, Dānijas vēstniecība, Dānijas Kultūras institūts Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.

Pievienots 30/09/2019