Pārlekt uz galveno saturu

Azemitologa Lielā balva aizceļo pie Meža fakultātes pirmkursniekiem

Attēla autors: No LLU arhīva

1. oktobrī Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Jelgavas pils pagalmā jau 52. reizi norisinājās tradicionālie un senākie universitātes svētki - Azemitologs. Jelgavas pils pagalmā pulcējās visu astoņu fakultāšu pirmkursnieki, lai rādītu sagatavotos mājas darbus un studentiskā garā apliecinātu savu piederību lielajai LLU saimei.

Lai vai kādi pārsteigumi katru gadu atklājas Azemitologa priekšnesumos, nemainīga vērtība ir svētku norises protokols, kas kā vienmēr aizsākās ar visu fakultāšu pirmkursnieku ienākšanu Jelgavas pils pagalmā, kuri līdzi veda, nesa, ripināja vai kā savādāk pārvietoja savus fakultāšu dekānus. Turklāt jo tas notika skaļāk un iespaidīgāk, jo lielākas simpātijas viņi ieguva no skatītājiem un svētku žūrijas.

Pasākuma ieskaņās LLU vadībai, mācībspēkiem, pirmkursniekiem un skatītājiem tika veltīts īpašs sveiciens no LLU Zirgkopības mācību centra "Mušķi", kurā tika demonstrēts figurāls priekšnesums. Savukārt turpinājumā visu fakultāšu pirmkursnieki atrādīja sagatavotos priekšnesumus ar moto "Nekas par piemēru labāk nepārliecina" un pierādīja, ka katrai profesionālajai jomai ir liela nozīme mūsdienās, jo tikai sadarbojoties ir iespēja tikt pie rezultāta. Studenti teatrāli apspēlēja mūsdienu sabiedrības problēmas un to risinājumus, gudru meža apsaimniekošanu, tehnoloģiju attīstību, datorvīrusu problēmas, rūpes par apkārtējo vidi, Noasa šķirsta braucienu uz Jelgavas, kā arī izveidoja LLU ceļu, kas balstīts uz spēcīgām zināšanām un draudzību visu fakultāšu starpā. Studentu radošais gars izpaudās ikvienā priekšnesumā, jo svētku laikā bija ieradies gan Čaks Noriss, gan Ziemassvētku vecītis. Pirmkursnieki, iestudējot teatrālo uzvedumu, galvenokārt bija izlēmuši akcentēt fakultāšu draudzību, sadarbību un kopā būšanu gan labos, gan sliktos brīžos, kā arī atbalsta sniegšanu dažādos profesionālos un ikdienišķos jautājumos. Tāpat priekšnesumos tika akcentēts, ka ikviens var mainīt pasauli, bet vispirms jāmaina sevi, jāmācās no citu pieļautajām kļūdām, jārāda labs piemērs citiem un jārūpējas par to, kas ir apkārt.

Kopīgā cīņā par Azemitologa Lielo balvu, kas simbolizē draudzību un vienotību, cīnījās visu astoņu fakultāšu pirmkursnieki un šogad tā nonāca pie Meža fakultātes (MF) jaunajiem studentiem, kuri savā priekšnesumā apspēlēja savu izvēlēto specialitāti un gudru meža apsaimniekošanu, parādot, ko ikvienas LLU pārstāvētās nozares speciālisti spēj sniegt šādā jomā. Savukārt Azemitologa Mazā balva aizceļoja pie Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) pirmkursniekiem, kuri priekšnesumā stāstīja par Baltijas ceļu, kas tika izveidots pirms trīsdesmit gadiem, bet šodien, 1. oktobrī, aicināja visu fakultāšu pirmā kursa studentus sadoties rokās un izveidot mūsu universitātes ceļu. 

Savukārt noslēgumā visu fakultāšu studenti vienojās kopīgā dejā un zvērēja Azemitologam būt uzticīgiem draudzības vērtībām, kā arī cienīt LLU. Turklāt bez balvām nepalika neviens, jo visi fakultāšu dekāni un LLU mācību un pētījumu saimniecība "Vecauce" studentiem bija sarūpējuši cienastus, un tika pasniegtas dažādas speciālās balvas. Simpātiju balvas par ieguldīto darbu un radošo pieeju saņēma arī citas fakultāšu pirmkursnieku komandas: LLU Studējošo pašpārvaldes (SP) simpātijas ieguva Ekonomikas un sabiedrības fakultātes (ESAF) jaunie speciālisti, savukārt Latvijas Jauno Zemnieku klubu aizkustināja Lauksaimniecības fakultātes (LF) censoņi. Studentu korporācijas "Ventonia", "Fraternitas Imantica" un "Varavīksne" savu ceļojošu balvu pasniedza Meža fakultātes (MF) pirmkursniekiem, taču Pārtikas tehnoloģijas fakultātes ieguva MF studentu biedrības "Šalkone” balvu. 

Tāpat tika sveikti ātrākie un spēcīgākie pirmkursnieki, kuri visu septembri piedalījās dažādās sportiskās aktivitātēs un kopvērtējumā: dāmu konkurencē 1. vieta Veterinārmedicīnas fakultātes pirmkursniecēm, 2. Ekonomikas un sabiedrības fakultātes (ESAF) studentēm, bet 3. vieta Vides un būvzinātņu (VBF) studentēm; vīru konkurencē 1. vieta Meža fakultātes (MF) studentiem, 2. vieta Vides un būvzinātņu fakultātes (VBF) studentiem un 3. vieta Tehniskās fakultātes (TF) pirmkursniekiem.

Turklāt šī gada pirmā kursa studenti ir pirmie, kuri saņems LLU Studējošo apliecību, kas būs derīga četrus gadus un studentiem kalpos kā identifikācijas dokuments eksāmenos vai citos studiju pārbaudījumos, LLU Fundamentālajā bibliotēkā, universitātes ēkās un pasākumos, kuros LLU studentiem piemērotas īpašas atlaides. 

Azemitologa svētki kopš 1968. gada rudens apliecina piederību, mīlestību un uzticību vietai, cilvēkiem un tradīcijām – kopā radītām, veidotām un koptām. Ik gadu LLU visu specialitāšu simbols – zinību vīrs Azemitologs - sveic universitātes 1. kursa studentus, ieskaitot tos lielajā studentu saimē. Azemitologa svētki ir mūsu Alma Mater piederības, patriotisma, draudzības, lepnuma un prieka svētki.

Pievienots 01/10/2019