Pārlekt uz galveno saturu

Pēcdoktorantūras pētījums par sliekām uzrunā TED klausītājus (PD2)

Attēla autors: No LLU arhīva

Vienaldzīgo nav, kad cilvēki uzzina, ka Latvijā notiek pētījumi par sliekām kā potenciālo alternatīvo olbaltumvielu avotu projekta “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/190) ietvaros. Pētījums izraisa milzīgu interesi un diskusijas, jo sliekas tiek pētītas ar mērķi pielāgot lietošanai cilvēku uzturā, jo īpaši tāpēc, ka Latvijā un Eiropā kukaiņu un kāpuru, tai skaitā slieku, ēšanas tradīciju nav. Pētījuma rezultāti liek cilvēkiem aizdomāties, kas apliecina pētījuma svarīgumu.

Zinātniekiem īpaši svarīgi ir uzrunāt iespējami plašāku sabiedrības daļu, jo īpaši tad, ja pētījums ir uz nākotni vērsts, lai veiksmīgāk pētījuma rezultātus varētu integrēt sabiedrībā nākotnē. Lai šī pētījuma par sliekām rezultātus būtu iespējams integrēt nākotnē cilvēku ēdienkartē, tie tiek izrādīti ne tikai akadēmiskajā vidē (konferencēs, zinātniskajos rakstos u.c.), bet arī dažādos sabiedriskos pasākumos, ko pārstāv iespējami plašāka un daudzveidīgāka (pēc vecuma, dzimuma, nodarbošanās u.c.) sabiedrības daļa.

Šī pētījuma rezultāti tiek atspoguļoti iespējami plaši, tomēr jāatzīmē uzstāšanās TED konferencē. TED ir platforma un globāla kustība, kas koncentrējas uz jēgpilnām pārmaiņām, izmantojot ideju spēku. TED konferences kopš 1984. gada ir pasaules nozīmīgākais un respektablākais sarunu šovs, kurā tiek aicināti uzstāties ar 18 minūšu runu pasaules vadošajiem domātājiem un darītājiem. Arī Latvijā kopš 2011. gada notiek šī konference ar nosaukumu “TEDx Riga” un kuras vadmotīvs “idejas, kuras ir vērts izplatīt”. “TEDx Riga” tiek aicināti uzstāties Latvijas spožākie prāti un nozīmīgi cilvēki, kas spēj iedvesmot lielas masas ar savu redzējumu. Starp “TEDx Riga” runātājiem ir bijuši Latvijas prezidenti (V.Vīķe-Freiberga, V.Zatlers), radošo industriju pārstāvji, politiķi, uzņēmēji, kā arī zinātnieki (A. Ambainis, M. Auziņš u.c.).

2019. gadā notika astotā “TEDx Riga” konference, uz kuru tika uzaicināta uzstāties LLU vadošā pētniece I.Gedrovica, lai dalītos ar pieredzi un pētījuma rezultātiem par projekta “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā” īstenošanu. Jāatzīmē, ka I.Gedrovica ir pirmā zinātniece no LLU, kurai ir iespēja uzrunāt klausītājus no šīs nozīmīgās platformas, jo “TEDx Riga” konferenci apmeklē vairāk kā 500 apmeklētāji (šogad konference notika LNB) un paralēli notiek tiešraides translēšana pa visu Latviju lielākajās bibliotēkās un dažādos uzņēmumos. Pēc konferences sarunas ieraksts bez maksas ir pieejamas vietnē “TED.com” un nozīmīgajā un plašāk lietotajā video straumēšanas platformā “Youtube”.

I.Gedrovicas dalība šajā konferencē bija abpusēji bagātinoša. Akadēmiskās vides konferenču uzstāšanās formāts ir atšķirīgs no TED konferencēm. Vairāk nekā divus mēnešus pirms TED konferences notiek intensīvs sagatavošanās process, kad apmēram 45 cilvēku komanda strādā ar konferences runātājiem, bet apmēram 80 brīvprātīgo komanda rūpējas par pašas konferences sagatavošanu.  Ar katru no runātājiem strādā dažādi speciālisti - kouči, runas mākslas speciālisti, valodnieki, dizaineri līdz kā noslēdzošais punkts runas sagatavošanā ir skatuves mākslas elementu ieviešana no režisora P.Krilova puses, lai uzstāšanās konferencē TED būtu iespējami augstākā līmenī un vislabākajā kvalitātē.

Tas nu ir skaidrs, ka pētījums par sliekām kā olbaltumvielu avotu izraisa interesi cilvēkos un rada vēlēšanos par to uzzināt vēl vairāk, tāpēc zinātniecei darbs jāturpina un aktīvi jādalās ar pētījuma rezultātiem.

TED postdoc

1.att. I.Gedrovica ar “TEDxRiga” komandu konferences sagatavošanas posmā

 

TED posydoc

2.att. I.Gedrovica uzstājoties “TEDxRiga 2019”

 

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/I/16/190

Zinātniskā vadītāja

Pēcdoktorante, vadošā pētniece

Ilga Gedrovica

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/190) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

eraf

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/jauni-olbaltumvielu-avoti-partikai-latvija-pd2

Pievienots 09/12/2019