Pārlekt uz galveno saturu

SIA "Igate Būve", "IKTK" un LLU kopā modernizēs studiju programmas un ieviesīs praksē zinātniskas izstrādnes

Attēla autors: No LLU arhīva

Lai modernizētu studiju programmas un praksē ieviestu zinātniskas izstrādnes, sadarbības līgumus parakstījusi SIA "Igate Būve", SIA "IKTK" un Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU). Universitātes vadības un mācībspēku grupa 19. decembrī jau apmeklēja ražošanas korpusus, lai klātienē iepazītos ar ražošanas procesu, informē SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate", SIA "Igate Būve" sabiedrisko attiecību un mārketinga vadītājs Jānis Stundiņš.

"LLU jau vēsturiski devusi ieguldījumu mūsu nozarēs, jo daudzi mūsu vadītāji, dizaineri un speciālisti ir šīs augstskolas absolventi. Ceru, ka mums kopā izdosies veidot jaunu posmu būvniecības tehnoloģiju attīstībā un LLU izmantos iespēju kļūt par līderi šādas izglītības iegūšanā. Priecājos, ka Vides un būvzinātņu fakultātes (VBF) mācībspēki ir atvērti jaunām koka būvkonstrukciju tehnoloģijām un pašām modernākajām pasaules tendencēm," uzvēra SIA "Igate Būve" un SIA "IKTK"  valdes priekšsēdētājs Māris Peilāns.

Sadarbības ietvaros plānotas nozares ekspertu vieslekcijas augstskolā un studentu mācību ekskursijas uz uzņēmumu ražotnēm; atbalsts labākajiem studentiem, kas izstrādā studiju projektus saistībā ar koka izmantošanu būvniecībā; tāpat studentiem būs iespēja iziet praksi SIA "Igate Būve" un SIA "IKTK" ražotnēs.

“Sadarbības mērķis ir LLU Vides un būvzinātņu fakultātes mācību procesā plašāk ieviest pasaules jaunāko praksi koka būvniecības un koka būvkonstrukciju tehnoloģijās, iesaistot studentus šādu materiālu apguvē, izpētē un praktiskā apguvē,” gandarīta ir Arhitektūras un būvniecības katedras vadītāja, 1. un 2. līmeņa būvniecības studiju programmu direktore Sandra Gusta.

Būvniecības uzņēmums SIA “Igate Būve” specializējas modernu un inovatīvu koka ēku un koka inženierbūvju būvēšanā, savukārt SIA "IKTK" ir zinātniskās un rūpnieciskās pētniecības, kā arī ražošanas uzņēmums, kas izstrādā, testē un ražo inovatīvas lielizmēra līmētās koksnes konstrukcijas.

Lielizmēra līmētā masīvkoka tehnoloģijas patlaban ir ļoti strauji augoša tendence pasaules mēroga būvniecībā, un to vēl jo vairāk sekmēs Eiropas Savienības centieni mazināt dažādu procesu, tostarp būvniecības, ietekmi uz klimatu un dabas resursiem.

Latvijā vairāki SIA "Igate Būve" būvēti objekti, izmantojot ar SIA "IKTK" ražotas konstrukcijas, izpelnījušies dažādas nozares balvas, tāpat atzinīgi novērtētas konstrukcijas, kas nogādātas Norvēģijā, Lietuvā, Zviedrijā un citās valstīs.

Rūpniecisko pētījuma centra SIA IKTK nosaukums atšifrējams kā "Inovācijas koka tiltos un konstrukcijās". Tas darbību sāka 2015. gadā, bet kā uzņēmums dibināts jau 2011. gadā. Tā pašreizējie īpašnieki ir SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība Igate" (99%) un SIA "Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts" jeb "MeKA" (1%).

Vairāk informācijas: www.igatebuve.lv un www.iktk.lv/home-1

Pievienots 19/12/2019