Pārlekt uz galveno saturu

Starptautiski apliecināts zinātnes universitātes attīstības ceļš jeb 2019. gads LLU

2019. gadā LLU zinātnieku un mācībspēku darbs raksturojams ar trīs atslēgvārdiem - ilgtspējīga bioekonomika, klimata pārmaiņu vadība un digitalizācija -, kam veltīts universitātes un Zemkopības ministrijas mērķtiecīgs darbs jau 5 gadu garumā. Virzība šajos pētījumu virzienos un tiem atbilstošajā studiju piedāvājumā plānota arī turpmākajos gados un sagaidāms, ka arvien paplašināsies globālās sabiedrības vajadzību dēļ.

Aizvadītais gads zinātnē ir dažādu jaunu pētniecības projektu sākuma laiks. LLU startējuši vairāki jauni Apvārsnis 2020 programmas projekti starptautiskos pētniecības konsorcijos, turpinot zinātnisko pētniecību ar bioekonomiku un digitalizāciju saistītajās tēmās, kas ļaus digitalizēt sadarbību biogāzes nozarē, radīt futūristiskus bišu stropus, mazināt antibiotiku rezistenci un risināt dažādus citus mūsdienu izaicinājumus bioekonomikas nozarēs pasaulē. Tāpat turpinās vairāki desmiti nacionāla līmeņa pētījumu, kuru rezultātos ieinteresēti lauksaimnieki, mežsaimnieki, pārtikas ražotāji un citu nozaru pārstāvji, lai attīstītu inovācijās balstītu ražošanu.

Šogad nacionālu atzinību ieguvusi LLU pētnieku grupa profesora Pētera Rivžas vadībā. Viņi kļuvuši par laureātiem konkursā “Sējējs” noslēdzot vairākus gadus ilgu pētījumu “Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas iespējas ar klimatam draudzīgu lauksaimniecību un mežsaimniecību Latvijā”, kā rezultāti apkopoti tāda paša nosaukuma zinātniskajā monogrāfijā un piedāvā ilgtspējīgus risinājumus tautsaimniecības nozarēm.

Turklāt īpaši lepojamies ar mūsu studentu panākumiem pētniecībā, kas apliecina, ka pētniecības kompetences izdevies nodot arī jaunajiem speciālistiem. Enerģētikas un informācijas tehnoloģiju nozaru uzņēmumi tieši LLU radītos studiju noslēguma darbus šogad atzinuši kā labākos Latvijā, piešķirot dažādas balvas.

Studiju jomā 2019. gads iezīmējis jaunus soļus internacionalizācijas virzienā, jo sākta unikālu studiju programmu izstrāde angļu valodā. Tās plānotas klimata pārmaiņu problemātikas izzināšanai un atbilstošu nozares kompetenču ieguvei. Tādējādi gada beigās licencēšanai iesniegtas akadēmiskā bakalaura studiju programmas “Ilgtspējīgā lauksaimniecība”, “Ilgtspējīgā mežsaimniecība”, “Biosistēmu mašinērija un tehnoloģijas” un doktora studiju programma “Vides inženierija”.

Universitātē īstenotās aktivitātes nesaņem pasaules līmeņa finansējumu, taču, mērķtiecīgi plānojot un efektīvi izmantojot resursus, tām ir izdevies iegūt pasaules līmeņa atpazīstamību un ievērību. Pirmo reizi LLU iekļuvusi prestižajā Times Higher Education reitingā, kurā tiek vērtētas pētniecībā aktīvas universitātes no visas pasaules, izmantojot vairākus kritērijus piecos darbības virzienos. LLU atbilda reitinga  kvalitātes kritērijiem gan kopumā, gan atsevišķās zinātņu grupās – dzīvības zinātnēs, inženierzinātnēs un sociālajās zinātnēs. Tā kā kopumā pasaulē ir vairāk nekā 20 000 augstākās izglītības iestāžu, iekļūšana 1000 - 1400 grupā starp aptuveni 5% labāko pasaules universitāšu ir būtisks panākums.

Savukārt augstu nozares novērtējumu starptautiskā līmenī šogad ieguvusi LLU Veterinārmedicīnas fakultāte un tajā īstenotās veterinārmedicīnas studijas. Eiropas veterinārmedicīnas izglītības iestāžu asociācija (EAEVE) piešķīrusi tai starptautisku atzinumu, un fakultāte kļuvusi par vienu no 63 Eiropas fakultātēm, kurās īstenotā izglītība ieguvuši šo augsto novērtējumu. Kopumā EAEVE starptautiskā atzinuma un akreditācijas procesos iesaistītas 105 veterinārmedicīnas izglītības iestādes no visas Eiropas, taču daudzām pilnīgu atzinumu nav izdevies iegūt.

Lai panāktu nozīmīgus sasniegumus zinātnē un izglītībā, universitātē visu gadu ir turpinājusies zinātnes un studiju infrastruktūras pilnveide. Zinātnes infrastruktūru LLU paplašina, efektīvi izmantojot īpašumā esošos objektus Jelgavā, kuri līdz šim maz izmantoti, un piemērojot tos pētniecības un zināšanu pārneses funkciju veikšanai. To atjaunošana ļauj paplašināt pētījumu loku un zinātnieku iespējas gan sadarbībai ar vietējiem ražotājiem un uzņēmējiem, gan kopīgiem pētījumiem ar starptautiskajiem zinātnes centriem Eiropā. Tādējādi šogad atklāti Augu aizsardzības zinātniskais institūts, Biotehnoloģiju zinātniskās laboratorijas Viedo tehnoloģiju nodaļa un Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļa, kā arī iegādātas Latvijā unikālas zinātniskajai pētniecībai nepieciešamas iekārtas dažādās fakultātēs. Universitātei tas ir izdevies, pateicoties Zemkopības ministrijas pārdomātai politikai un atbalstam.

Vairāku gadu garumā īpaša uzmanība pievērsta LLU objektu energoefektivitātei, un šogad pilnībā atjaunota viena no studentu viesnīcām un turpinās Jelgavas pils energoefektivitātes paaugstināšana, kas noslēgsies nākamajā gadā.

Kopumā universitātes pārvaldība sekmīgi īstenota atbilstoši Investors in Excellence starptautiskajam standartam. Atkārtotu resertifikāciju LLU ieguva 2019. gada februārī.

2020. gadā LLU, līdzīgi kā citām universitātēm Latvijā, sagaidāmi būtiski ārēji izaicinājumi – starptautiskās zinātnisko institūciju un studiju virzienu akreditācijas. Šos procesus pavadīs IZM rosinātās augstākās izglītības un zinātnes reformas, kuru virzībai vēl nav skaidru aprišu.

Savukārt 2020. gads LLU ir arī iepriekšējās attīstības stratēģijas noslēguma gads, tādējādi paralēli plānota jaunas stratēģijas izstrāde periodam no 2021. gada, izvirzot universitātei jaunus mērķus. Tajos neiztrūkstošas vērtības būs zinātne un izglītība ilgtspējīgā bioekonomikā, digitalizācijas attīstība un klimata pārmaiņu vadības risinājumi, kuros LLU pētniekiem ir uzkrātas zināšanas, iegūta starptautiskā pieredze un attīstīta sadarbība ar citām universitātēm Eiropā.

Pievienots 23/12/2019