Pārlekt uz galveno saturu

Aizvadīts profesora E. Grinovska mantojuma zinātniski praktiskais seminārs par digitalizācijas procesu

Attēla autors: No LLU arhīva

Mūsdienās digitalizācijas process skar daudzas cilvēku dzīves jomas, rada būtisku ietekmi uz darba vidi un darba procesu, tāpat ietekmē sadzīvi un cilvēka paradumus, kā arī atstāj iespaidu uz zinātni un tās iespējām. Par digitalizācijas procesu ekonomikā un sabiedrībā diskutēja 15. janvārī LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē (ESAF), kad norisinājās ikgadējais profesora Ervida Grinovska atceres zinātniskais seminārs "Digitalizācijas procesa novērtējums ekonomikā un sabiedrībā", kas šoreiz tika organizēts sadarbībā ar VPP projektu INTERFRAME "Latvijas valsts un sabiedrības izaicinājumi un risinājumi starptautiskajā kontekstā".

Semināru atklāja ESAF profesore, Ekonomikas un reģionālās attīstības institūta (EKRA) direktore un INTERFRAME - LV projekta pētniece Modrīte Pelše, uzsverot, ka šogad profesoram apritētu 95 gadi un viņa darbība ir sniegusi būtisku pienesumu zinātnes attīstībā, tāpat arī profesors vienmēr ir interesējies par aktuāliem tautsaimniecības jautājumiem. "Digitalizācija šodien ir aktualitāte, kas nodarbinātu arī profesora domas," tā M. Pelše. 

Semināra turpinājumā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Publisko pakalpojumu departamenta direktora vietnieka, Elektronisko pakalpojumu nodaļas vadītājs Gatis Ozols diskutēja par tēmu "Valsts pārvaldes pakalpojumu vides digitālā transformācija". Viņš atzīmēja, ka Latvijā turpina pieaugt elektronisko dokumentu īpatsvars valsts un pašvaldību iestādēs, kā arī Latvija kopumā ieņem augstu vietu Eiropas Savienības (ES) digitālo publisko pakalpojumu jomā. "Tomēr kavējošais faktors šiem procesiem ir izveidot uzticamu, ērti pieejamu un lietojamu e-identitāti ikvienam, kā arī digitālās prasmes," atklāj G. Ozols. 

Savukārt LLU profesore, INTERFRAME - LV projekta vadītāja Baiba Rivža klātesošos iepazīstināja par tēmu "Digitalizācijas līmeņa novērtējumu Baltijas valstīs", kur atzina Baltijas valstu kontekstā Latvijas izcilos sasniegumus digitalizācijas infrastruktūras attīstībā un digitālos publiskos pakalpojumos, kā arī esošās problēmas digitālās vides lietojumiem uzņēmējdarbībā.

Tāpat seminārā piedalījās Latvijas Informācijas tehnoloģiju (IT) klastera digitalizācijas projektu vadītāja Ira Raciņa ar tēmu "Digitālā transformācija. Ar ko sākt?" un viņa no katra uzņēmēja individuālās prizmas iezīmēja to, cik digitāls mēs esam un vai spējam sasniegt digitalizācijas transformāciju savā uzņēmumā.

Bet semināra noslēgumā LLU profesors, INTERFRAME - LV projekta dalībnieks Pēteris Rivža iepazīstināja klātesošos par tēmu "Mākslīgais intelekts un tā ietekme uz ekonomiku un sabiedrību", liekot uzvaru tieši uz nākotnes skatījumu - vai intelekts spēs aizstāt cilvēku, viņa emocijas un cik tas ir svarīgi? Taču par uzņēmumu digitalizācijas problēmām iepazīstināja Latvijas Interneta asociācijas vadītāja INTERFRAME - LV projekta dalībniece Ina Gudele.

Seminārā dalībnieki diskutēja par situācijām, kas tiek saistītas ar pasaulē aizvien straujāk pieaugošo pakalpojumu skaitu, kurā tehnoloģiju faktoru ietekme vērsta uz darbību kopumu, kas spētu atvieglot indivīda darbu. Zinātnieku prātus pašlaik nodarbina dažādi jautājumi - kādu milzīgu ietekmi digitalizācija atstās uz pasaules darba tirgu, ekonomiku un sabiedrību, cik lielā mērā no digitalizācijas laikmeta puses pasaule būs kā ieguvēja, kādu pienesumu tā sniegs funkcionāliem attīstības procesiem, kā ietekmēs ierastās profesijas un, protams, kādas profesijas radīsies to vietā?  Vai digitalizācija nebūs par iemeslu cilvēku savstarpējo attiecību izmaiņām saskarsmē? Cik svarīgs ir cilvēks, kurš spēj paust savas emocijas, jūtas digitalizācijas un robotu laikmetā?

Pievienots 20/01/2020