Pārlekt uz galveno saturu

Evita Broka: "Folkfestivālā vari parādīt sevi un iedvesmoties no citiem dalībniekiem"

Attēla autors: No LLU arhīva

Lai arī pēc vidusskolas absolvēšanas vēl nebija droša, kādu programmu izvēlēties, tas, ka studēs Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU), Evitai Brokai, kura nāk no Latgales, gan bija skaidrs. Šeit augstāko izglītību ieguvuši gan viņas tētis, gan brālis, kā arī no draugiem saņēmusi labas atsauksmes par studiju procesu. Šodien Evita ir LLU Informācijas tehnoloģiju fakultātes (ITF) profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmas "Informācijas tehnoloģijas ilgtspējīgai attīstībai" 3. kursa studente, kura jau otro semestri pavada Erasmus+ studijās Maltā. Vēl viņa dzied, spēlē ģitāru, sacer dziesmas un pērn tika atzīta par folka tradīciju mantinieci 30. Studentu folkfestivālā, kurā piedalīties mudina arī citus, atzīstot – dalība tajā sniedz pozitīvas emocijas, skatuves pieredzi un stimulu turpināt iesākto. Vairāk par sevi Evita stāsta turpinājumā.

Kāds bija tavs ceļš uz informācijas tehnoloģiju studijām?

Mans ceļš uz informācijas tehnoloģiju (IT) studijām bija visnotaļ interesants. Tā kā esmu ļoti zinātkāra, pēc vidusskolas absolvēšanas bija vairākas programmas, kurās vēlējos studēt. Blakus mākslas un arhitektūras studijām interesēja arī mežzinātne, pārtikas un informācijas tehnoloģijas. Programmēšana īsti nebija mana sapņu profesija, un nebiju pilnīgi pārliecināta par šo lēmumu. Man šķiet, gandrīz jebkurš jaunietis, tikko absolvējis 12. klasi, jūt zināmu spriedzi, izvēloties, ko tālāk iesākt, un tas ir pilnīgi normāli. Kāpēc tomēr izvēlējos būt IT studente? Zināju, ka IT attīstās ļoti strauji, tāpēc nekad nebūs garlaicīgi. IT studiju programma ir kā zelta vidusceļš, jo iegūtās zināšanas var izmantot gandrīz katrā nozarē, vienmēr ir iespēja augt un attīstīties.

Kāpēc izvēlējies studijas LLU?

Studiju programmas izvēle man, iespējams, radīja nelielu apjukumu, taču par universitāti, kurā vēlos mācīties, biju simtprocentīgi pārliecināta. Par LLU studiju procesu biju saņēmusi ļoti labas atsauksmes no draugiem, kuri te studēja. LLU ir absolvējuši mans tētis un arī brālis, tas, protams, radīja lielāku vēlmi mācīties tieši Jelgavā. Un esmu laimīga par savu izvēli. Jelgava man šķiet perfekta vieta studijām, jo te ir gan miers, gan kustība vienlaikus. Jelgava ir arī ļoti skaista un sakopta, tā vienmēr bijusi viena no manām mīļākajām pilsētām.

IT studijas tradicionāli joprojām vairāk izvēlas puiši. Kā jūties, studējot starp puišiem?

Pašlaik manā kursā ir 14 studentu, no kuriem mēs esam tikai divas meitenes. Tā kā gan pamatskolā, gan vidusskolā esmu mācījusies klasē, kur puiši bijuši vairākumā, puišu un meiteņu attiecība fakultātē nekad nav likušās kaut kas neierasts.

Vai meitenēm, studējot IT, ir kādas priekšrocības?

Neuzskatu, ka meitenēm, studējot IT, būtu priekšrocības. Priekšrocības rada paša attieksme pret studijām un to, kādu atmosfēru veido sev apkārt.

Vai informātika jau skolā bija tavu mīļāko mācību priekšmetu vidū?

Informātika nebija viens no maniem mīļākajiem priekšmetiem, taču tas noteikti nekad nav sagādājis problēmas. Tajā bija arī lietas, kas mani saistīja. Vidusskolā man patika veidot mājaslapas un darboties ar fotogrāfiju apstrādes programmām.

Kādu skolā apgūstamo mācību priekšmetu zināšanas vēl noder, lai veiksmīgi studētu IT?

Noder arī zināšanas matemātikā un fizikā, jo šajā studiju programmā abi priekšmeti ir iekļauti.

Kāpēc ieteiktu jauniešiem izvēlēties IT studijas?

Ja es teiktu, ka IT ir ļoti viegla studiju programma, es melotu. Taču smagais darbs noteikti tiek novērtēts. Absolvējot Informācijas tehnoloģiju fakultāti, paveras ļoti plašas darba iespējas. Ja esi apķērīgs un mērķtiecīgs, jau studējot ir iespējams strādāt šajā jomā. IT studijas pastāvīgi attīstās, un vienmēr ir iespēja zināšanas pilnveidot. Tas rada dinamisku studiju un darba vidi.

Šobrīd atrodies Erasmus+ studijās. Kāpēc nolēmi izmantot universitātes sniegto iespēju studēt ārzemēs?

Izvēlējos doties Erasmus+ studentu apmaiņas programmā, jo gribēju piedzīvot kaut ko pavisam jaunu un nepieredzētu. Biju arī ieinteresēta, kā norit mācību process citā valstī. LLU piedāvā šo lielisko iespēju – apmaksātas studijas ārzemēs. Kāpēc ne? Tas savā ziņā man bija izaicinājums pašai sev.

Vai ir kādas būtiskas atšķirības, kā studijas notiek LLU un augstskolā, kurā mācies šobrīd?

Atšķirību ir daudz. Studējot Informācijas tehnoloģiju fakultātē, visu semestri mums ir regulāri mājasdarbi un dažādi pārbaudes darbi, taču Maltas Mākslas, zinātnes un tehnoloģiju koledžā (Malta College of Arts, Science and Technology), kur studēju jau otro semestri, ir tikai noslēguma mājasdarbs un eksāmens semestra beigās. Arī lekciju veids ļoti atšķiras – Maltas koledžā pilnīgi visas lekcijas mums notiek pie datora un ir ļoti praktiskas.

Pastāsti vairāk par savu pieredzi, studējot ārzemēs!

Nekas nevar būt tikai melns vai balts, un ar Erasmus+ studijām ir tāpat. Ir gan pozitīvās, gan negatīvās puses, par kurām Erasmus+ studenti patiesībā nestāsta. Bet tas viss veido pieredzi.

Iedzīvoties Maltā nebija nemaz tik viegli, kā sākumā šķita. Pirmās nedēļas ļoti gribējās mājās, bija sajūta, ka esmu izdarījusi pilnīgi nepareizu izvēli. Mācību process pilnībā atšķīrās no ierastā, lekcijas notika angliski. Bet apjukums bija pārejošs – kad biju adaptējusies jaunajā vidē, viss nokārtojās.

Ieguvumu, dodoties Erasmus+ studijās, noteikti ir ļoti daudz. Esmu iepazinusi daudz jaunu cilvēku, kuri ir kļuvuši par maniem draugiem. Studijas angliski noteikti ir uzlabojušas manas angļu valodas prasmes, esmu paplašinājusi zināšanas programmēšanā. Uzskatu, ka esmu arī iemācījusies daudz labāk orientēties dažādās vidēs un plānot savu laiku. Patiesībā man ir vēl tik daudz ko iemācīties un gūt no semestra, kas vēl priekšā. Gaidu ar nepacietību!

Vai ieteiktu arī citiem studentiem izmantot Erasmus+ iespējas?

Noteikti! Tā ir ļoti laba iespēja izkāpt no komforta zonas, iepazīt pasauli un pašam sevi. Pirms devos uz Maltu, vienmēr bija šķitis, ka Erasmus+ ir pārvērtēts, bet tagad turpinu studijas Erasmus+ apmaiņas programmā jau otro semestri. Mani pieņēmumi bija maldīgi, jo šī iespēja tiešām sniedz lielisku pieredzi, paplašina redzesloku. Tas ir tā vērts!

Tu arī muzicē. Pastāsti, kā sākās tavas muzikālās gaitas!

Interese par mūziku man ir bijusi, kopš sevi atceros. Taču manas muzikālās gaitas tā pa īstam sākās, kad iestājos mūzikas skolā klasiskās ģitāras programmā. Ļoti daudz laika pavadīju, spēlējot ģitāru, mācījos akordus, notis. Manas pirmās uzstāšanās bija dažādos skolas pasākumos.

Cik liela vieta tavā dzīvē ir mūzikai? Vai pati arī raksti dziesmas?

Starp visiem darbiem un pienākumiem vienmēr esmu centusies atvēlēt laiku mūzikai. Pirms vēl mācēju spēlēt ģitāru, rakstīju dzejoļus, vēlāk sāku rakstīt dziesmu tekstus un liku kopā ar melodiju. Šobrīd pārsvarā izvēlos spēlēt tikai savas dziesmas, kurās uzsvars tiek likts uz tekstu. Visvairāk izmantoju minora noskaņu. Pašai ļoti patīk klausīties dažādu alternatīvo mūziku.

Pērn Studentu folkfestivālā, kas norisinājās LLU mājvietā Jelgavas pilī, tiki atzīta par folka tradīciju mantinieci. Kāpēc nolēmi piedalīties?

Par folkfestivālu zināju, pirms vēl sāku studēt LLU, taču pirmo reizi tajā piedalījos, kad biju otrajā kursā. Kopš iestāšanās ITF mūziku biju atstājusi otrajā plānā. Folkfestivāls bija lielisks atgādinājums tam, ka nevajag aizmirst savas sirdslietas. Atrasties uz skatuves ar ģitāru man nozīmē ļoti daudz, un šis pasākums noteikti paliks kā viena no manām labākajām atmiņām, studējot LLU.

Vai ieteiktu arī citiem pieteikties folkfestivālam?

Noteikti! Ja esi tikai iesācējs, manuprāt, folkfestivāls ir lielisks atspēriena punkts. Tā ir ļoti laba iespēja nedaudz atpūsties no studijām un būt uz skatuves, darot to, kas patīk. Dalība šajā pasākumā sniedz pozitīvas emocijas, pieredzi, atrodoties uz skatuves, un stimulu turpināt iesākto. Folkfestivāls ir ļoti sirsnīgs pasākums, kur vari ne tikai parādīt sevi, bet arī iedvesmoties no citiem dalībniekiem.

26. februārī plkst. 18.00 LLU Studentu teātrī Jelgavā notiks Muzikālā laboratorija jeb 31. Studentu folkfestivāls, kas šogad norisināsies pēdējo reizi. Ar dziesmām un dzeju aicināti piedalīties Latvijas augstskolu studenti, viņu draugi vai tie, kuri tādi jūtas. Detalizēta informācija par pasākumu pieejama LLU mājaslapā

 

Pievienots 17/02/2020