Pārlekt uz galveno saturu

Pēcdoktorantūra - vērtīgs atbalsts izaugsmei (PD5)

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Lauksaimniecības universitātē Pārtikas tehnoloģijas fakultātē (LLU PTF) pēcdoktorantūras pētniecības atbalsta programmas ietvaros tiek īstenots pētījums „Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai”*. Projektu īsteno pēcdoktorantūras pētniece Unigunde Antone. Eiropā ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) palīdzību pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts tiek sniegts jaunajiem zinātniekiem - pēcdoktorantiem - ne vien zinātnisku pētījumu vai jaunu produktu izstrādei, bet arī lai attīstītu pēcdoktorantu profesionālo izaugsmi un prasmes.

U.Antones pētījuma mērķis ir sekmēt pilnīgāku piena pārstrādes blakusproduktu izmantošanu kā vietējā, tā pasaules mērogā un iegūt organiskās skābes saturošus produktus ar mikrobiālās fermentācijas palīdzību. Literatūras studijas un pirmie eksperimenti mudināja dziļāk noskaidrot dažādus jautājumus mikrobioloģijas un biotehnoloģijas jomā, tādēļ rudens un ziemas mēnešos U.Antone papildināja savas zināšanas Latvijas Universitātē, piedaloties kā klausītāja rudens semestra lekcijās un praktiskajos darbos. "Mikrobioloģija ir viena no tām jomām, kur nemitīgi nāk klāt jauni atklājumi un metodes, tādēļ bija ļoti vērtīgi un interesanti atgriezties augstskolas solā. Esmu gandarīta arī par vērtīgo sadarbību ar Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūtu (LU MBI), kur varu praktiski apgūt dažādas mūsdienīgas darba un analīžu metodes," atzīst U.Antone, jo paralēli mācībām turpinās arī pētnieciskais darbs ar mikroorganismiem LLU PTF un LU MBI laboratorijās.

Lai sagatavotos nākamajam pētījumu posmam saistībā ar dzīvnieku ēdināšanu, 2019.gada 19.-20.novembrī pēcdoktorante apmeklēja semināru "Improving reproducibility and the 3Rs of animal experiments, from planning to publication", kurš norisinājās Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā “BIOR”.

 

post doc

Seminārā "Improving reproducibility and the 3Rs of animal experiments, from planning to publication", kurš norisinājās Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā “BIOR” 2019. gada 19.-20.novembrī

 

Pasākumā tika diskutēts par izmēģinājumu dzīvnieku pamatotu un pārdomātu izmantošanu zinātnē. Tika arī runāts par to, kādi ir cēloņi zemai atkārtojamībai pētījumos ar dzīvniekiem, kā to mazināt, kā pareizi plānot eksperimentus, kā zinātni padarīt caurskatāmu no pētījumu plānošanas līdz datu publicēšanai. Semināru vadīja lektors, pētnieks no Portugāles Porto Universitātes Dr. Nuno Henrique Franco.

Savukārt šī gada janvārī pēcdoktorante devās uz Igauniju, kur apmeklēja "Tallinas universitātes Ziemas skolas" valodu kursus "Improv.English" un "Academic Writing in English", uzlabojot gan runāšanas, gan rakstīšanas prasmes angļu valodā.

 

post doc

Pēcdoktorante U.Antone kursos "Tallinas universitātes Ziemas skolā" 2020. gada janvārī

 

"Arī dzīvojot kopmītnē bija iespēja praktizēt angļu valodu un uzzināt daudz jauna par citu studentu vai pētnieku darbības jomām. Universitātē bija iespēja piedalīties dažādos kultūras programmas pasākumos, iegūti daudzi jauni draugi no visas pasaules, internacionālajā vakarā stāstīju par savu valsti - Latviju," stāsta U.Antone, "Noteikti ieteiktu arī citiem apmeklēt Tallinas universitātes Ziemas vai Vasaras skolu (http://winterschool.tlu.ee/courses-2/). Komandējuma laikā bija iespēja arī paviesoties Tallinas Pārtikas un fermentācijas tehnoloģiju pētniecības centrā (https://tftak.eu/), lai pārrunātu sadarbības iespējas un prezentētu savu pētījumu. Par apmeklēto pētniecības centru varu teikt, ka tas ir ļoti moderns un aprīkots ar augsta līmeņa analītiskajām iekārtām. Liela šī centra priekšrocība ir tā, ka pārtikas un fermentācijas pētījumiem nepieciešamais aprīkojums ir koncentrēts vienuviet, kas Latvijā diemžēl nav šādā veidā pieejams. Ceru, ka izdosies attīstīt arī turpmāku sadarbību."

Pētījums „Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai” tiek īstenots sadarbībā ar piena pārstrādes uzņēmumu AS "Smiltenes Piens", Latvijas universitātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūtu un SIA "LLU Mācību un pētījumu saimniecību "Vecauce"". Plānotais projekta norises laiks ir no 2019.gada 1.marta līdz 2022.gada 28.februārim; tā finansējumu veido sekojošs ieguldījums: ERAF 85%, valsts budžets 10%, sadarbības partneru ieguldījums 5%.

*Programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā ” 1.1.1.2. pasākums “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts”. Projekta vienošanās numurs: Nr.1.1.1.2/VIAA/2/18/307.

eraf 

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2019/sukalu-parstrade-pievienotas-vertibas-produktos-partikas

Pievienots 24/02/2020