Pārlekt uz galveno saturu

LLU rosina pārdomāt: akadēmiskais godīgums – ienaidnieks vai draugs?

Tuvojoties studiju noslēgumam, fakultātēs tiek aktualizētas diskusijas par plaģiātisma problēmu un tā nepieļaušanu studiju noslēguma darbos, taču akadēmiskā godīguma principu universitāte aicina ievērot visā studiju laikā, izpildot jebkuru studiju darbu. Lai veidotu dziļāku izpratni par godīgu akadēmisko rakstību, LLU martā un aprīlī organizēs seminārus “Akadēmiskais godīgums – ienaidnieks vai draugs?”, kuros varēs piedalīties gan studenti, gan mācībspēki.  

Uzmanību! Seminārs tiek pārcelts un 19. martā nenotiks. Par datumu un laiku informēsim (ziņa atjaunota 12.03.2020.)

Plaģiātisms ir cita autora idejas vai vārdu apzināta vai neapzināta zagšana un uzdošana par savējo. Plaģiātismam ir dažādas izpausmes: gadījumi, kad studējošais nekorekti lieto atsauces vai tās nelieto vispār, tiek uzskatīti par krāpšanos un definēti kā plaģiātisms. Tāpat arī par plaģiātismu tiek uzskatīts pašplaģiāts – ja students jau iepriekš iesniegtu studiju darbu, par kuru ir saņēmis vērtējumu, iesniedz atkārtoti citā studiju kursā vai studiju programmā. Taču ikvienam studentam ir vērts atcerēties, ka šādi viņš apzog ne tikai autoru, kuram pieder nozagtie vārdi, bet arī pats sevi, studijās nesasniedzot rezultātus un kompetences, kas ir paredzētas konkrētā programmā.

Ik gadu LLU tiek aizstāvēti vairāk kā 700 studiju noslēguma darbi. Kopš 2014. gada tie tiek pārbaudīti starpaugstskolu vienotajā datorizētajā plaģiāta kontroles sistēmā. Lai gan studējošo skaits, kuri nav ievērojuši akadēmiskā godīguma praksi un kuru darbos ir pieļauti dažādi plaģiātisma veidi, ir ļoti mazs, nereti studējošajiem ir ļoti daudz jautājumu un nezināmā saistībā ar godīgu rakstīšanu, korektu atsauču izmantošanu, izmantoto avotu saraksta noformēšanu un ētiskiem jautājumiem pētniecības procesā.

Neziņā par savā darbā iespējamiem pārkāpumiem daudzi studējošie izvēlas individuālu plaģiātisma pārbaudi pirms oficiālas darba iesniegšanas, kas universitātē tiek piedāvāts kā maksas pakalpojums.

Lai sniegtu atbildes uz daudzajiem nezināmajiem studiju darbu rakstīšanas laikā, LLU organizē studējošajiem vienas dienas semināru “Akadēmiskais godīgums – ienaidnieks vai draugs?”, kas plānots 19. martā plkst. 9.00 Jelgavas pils 182. auditorijā. Tā ietvaros tiks organizētas lekcijas, grupu darbi un diskusijas, lai izprastu, kas ir akadēmiskais godīgums, kādi ir akadēmiskā godīguma pārkāpumi, kādas ir plaģiātisma formas, kas ir akadēmiskā rakstība un kā izvairīties no plaģiātisma studiju darbos. Tāpat būs iespēja izprast, kā universitātē norisinās plaģiātisma pārbaude.

Pieteikšanās semināram norisinās elektroniski, aizpildot anketu Mans LLU. Anketa studentiem pieejama, ievadot savus LAIS pieejas datus.

Līdzīgs seminārs 7. aprīlī plkst. 9.00 plānots arī akadēmiskajam personālam, kurā būs iespēja vairāk izzināt pieeju, kā mācīt par akadēmisko godīgumu un pašiem to praktizēt. Pieteikšanās norisinās elektroniski, aizpildot anketu Mans LLU. Anketa akadēmiskajam personālam pieejama, ievadot savus LAIS pieejas datus.

 

Seminārs tiek organizēts Eiropas Sociālā fonda projekta “Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārvaldības pilnveide” (8.2.3.0/18/A/009) ietvaros un tā ir viena no projekta aktivitātēm. Projekts sākts 2018. gada septembrī un noslēgsies 2021. gada augustā. Tā mērķis ir pilnveidot LLU studiju programmu satura kvalitāti un, efektīvi izmantojot pieejamos resursus, nodrošināt labāku augstākās izglītības institūcijas pārvaldību un vadības personāla kompetenču un prasmju paaugstināšanu. Projekta īstenošanai paredzēts kopējais finansējums 1 059 598.00 EUR apmērā.

logo
Pievienots 09/03/2020