Pārlekt uz galveno saturu

EHR augstskolu badmintona līgas atklāšanas spēlē LLU piekāpjas LU

Attēla autors: No LLU arhīva

10. martā Ozolniekos ar LLU komandas mājas spēli pret LU tika atklāts EHR augstskolu badmintona līgas turnīrs. Lai gan mājnieki bija vadībā līdz pat spēlēs pirmspēdējam nogrieznim, tomēr Latvijas Universitātes komanda, kura šajā turnīrā ir izsēta ar 1. numuru, spēli pabeidza ar 100 pret 77.

Skatīt LLU un LU spēlēs protokolu

Skatīt EHR Augtskolu līgas kopvērtējumu

LLU uz šo spēli bija pieaicinājuši Siguldas spēlētāju Artu Priednieci, kura ir pieredze gan Latvijas čempionātos, gan arī Eiropas junioru individuālajos un komandu čempionātos. 2019.gadā Arta Priedniece kopā ar jelgavnieku Paulu Eliasu Rozenvaldu izcīnīja Latvijas U17 čempionāta zelta medaļas jauktajās dubultspēlēs. Arta Priedniece attaisnoja uz sevi liktās cerības, sieviešu vienspelēs pārliecinoši (20-7) uzvarot Paulu Annu Koškinu, sev par uzdevumu uzliekot iekrāt maksimālu pārsvaru, zinot, ka viņa pati kā pieaicinātā spēlētāja, saskaņā ar līga nolikumu, nevarēs piedalīties noslēdzošajā jauktajā dubultspēlē. 

Vīriešu vienspēlēs 2017.gada Latvijas eksčempions Kristaps Kalniņš sākotnēji noturēja Artas Priednieces iekrāto pārsvaru, spēlējot pret ļoti pieredzējušo Viesturu Bajāru, taču atbildības spiediens darīja savu, un brīdī, kad Kristapam Kalniņam līdz sava nogriežņa beigām bija atlikuši vien 4 punkti, viņš piedzīvoja teju 10 neveiksmes pēc kārtas, tādējādi ļaujot LU komandai būtiski pietuvoties. Vīriešu vienspēlē Kristaps Kalniņš guva 20 punktus, bet Viesturs Bajārs 27, tādējādi pēc vīriešu vienspēlēm LLU komanda bija izcīnījusi 40 punktus, bet LLU komanda 34.

Patiecoties piesaistītās spēlētājas Artas Priednieces meistarībai un viņas mazāk pieredzējušās partneres Ievas Ivbules centībai, arī pēc sieviešu dubultspēlēm LLU komanda joprojām bija vadībā ar 60-57. LU komandā sieviešu dubultspēļu pāris Liāna Lencēviča & Paula Anna Koškina guva 23 punktus, bet LLU pāris 20. 

Sākot ar vīriešu dubultspēli, sāka dominēt LU komanda. Lai gan LLU pāris Matīss Putniņš & Lakmal Kularatne ir vairāk kopā saspēlējušies nekā Roberts Lauris & Emils Mazais, taču, kā pēcāk atzina LLU komandas kapteinis Matīss Putiņš, satraukums ir darījis savu, jo citkārt tik vienkāršie sitieni trāpījuši tīklā vai autā. Vīriešu dubultspēlē LU komanda guva 23 punktus, kā pirmie sasniedzot 80 punktu robežu, kamēr LLU pāris guva tikai 12 punktus. 

Noslēdzošā jauktā dubultspēle šoreiz bija formāls nobeigums sākotnēji ļoti interesantajai spēlei, jo LLU pāris Kristaps Kalniņš & Elza Lote Buša bija bezspēcīgi pret LU pāri Viesturs Bajārs & Liāna Lencēviča. Šajā nogrieznī LLU komanda guva 5 punktus, kamēr LU komanda ar 20 punktiem sasniedza 100. uzvaras punktu.

EHR augstskolu līga Badminton 100 formātā

Nākamā EHR Latvijas augstskolu badmintona līgas spēlē notiks 12.martā, Jaunolainē, kur savu mājas spēli aizvadīs RSU komanda, tiekoties ar spēcīgo RTU komandu.

EHR Latvijas augstskolu badmintona līgā piecas komandas katra ar katru tiksies vienu reizi, tādējādi kopā līgas ietvaros notiks 10 spēlēs. Taču nākamajā sezonā, kas sāktos jau rudenī, ir ieplānots rīkot divas spēles katrai komandai ar katru, tai skaitā viena spēle mājās, otra viesos, savukārt pēc grupas turnīra varētu notikt superfināls starp labākajām komandām. 

EHR augstskolu badmintona līgas spēlēs notiks Badminton 100 formāta, kad uzvar komanda, kura pirmā iegūst 100.punktu. Sākotnēji ir sieviešu vienspēle līdz uzvarošā komanda iegūst 20.punktu, tad no šī paša rezultāta spēle turpinās ar vīriešu vienspēli līdz uzvarošā komanda izcīna 40.punktu, tad seko sieviešu dubultspēle līdz 60.punktam, vīriešu dubultspēle līdz 80.punktam, bet noslēgumā un izšķirošā ir jauktā dubultspēlē līdz 100.punktam.

Badminton 100 formāts ir jau pārbaudīts Latvijas klubu komandu čempionāta B un C līgās, šis formāts tiek izmantots Latvijas skolu komandu čempionātos, kā arī Baltijas jaunatnes komandu čempionātos. Līdzīgs formāts bija arī Jaunatnes olimpiādē Buenosairesā.  

“Badminton 100 formāts ir ļoti piemērots šādām līgas spēlēm, jo tad līgas spēles var rīkot iknedēļas treniņam paredzētajos laikos, jo vienas spēlēs garums nepārsniedz vienu stundu. Turklāt šis formāts ir viegli saprotams līdzjutējiem, kā arī ļoti motivējošs ikvienam komandas spēlētājam, jo katrs izcīnītais vai zaudētais punkts var ietekmēt spēles galarezultātu,” skaidro Latvijas badmintona federācijas ģenerālsekretārs Kristians Rozenvalds.

Augstskolu līga kā dzinulis sporta attīstībai

“Augstskolu līga ir viens no veidiem, kā attīstīt ikvienu sporta veidu, jo tā ir motivācija augstskolām atbalstīt savus sportistus, kā arī piesaistīt labākos sev. Tā ir motivācija aktīvi trenēties arī vidusskolas vecuma jauniešiem, zinot, ka sportiskie sasniegumi var palīdzēt iekļūt šajā augstskolā. Tā ir motivācija esošajiem studentiem turpināt trenēties, lai saglabātu vietu augstskolas komandā un varētu savu augstskolu pēc iespējas labāk pārstāvēt,” uzskata Latvijas Augstskolu sporta savienības Valdes priekšsēdētāja Agita Ābele.

“Badmintons ir sporta veids, kurā ir salīdzinoši vieglāk izveidot līgas turnīru, jo spēles var rīkot vienā badmintona laukumā un vienā spēlē nepieciešami tikai 2 puiši un 2 meitenes. Citkārt komandu sporta veidos pilnvērtīgu augstskolu līgu izveidot ir grūtāk, jo nepieciešami daudz vairāk spēlētāju katrā komandā, tāpat sporta zāles ir nepieciešams gan plašākās, gan uz ilgāku laiku,” precizē Agita Ābele. 

EHR - radio arī studentiem

EHR Latvijas augstskolu badmintona līgas uzvarētājiem balvas 5000 eiro vērtībā nodrošinās EHR Mediju grupa, tāpēc līga nosaukta EHR vārdā. EHR Mediju grupai pieder Latvijā pazīstamās radio stacijas European Hit Radio, EHR Superits, EHR Русскийе Хиты. EHR Mediju grupa balvu fondam ir atvēlējusi 5000 eiro, kurus augstskolu sporta klubi un pašpārvaldes varēs izmantot savu pakalpojumu reklāmai.   

“Mēs esam ļoti aktīvi studentu auditorijā un uzskatām sevi arī par radio studentiem, savukārt augstskolas, kuras cenšas piesaistīt sev studentus, ir mūsu reklāmas pakalpojumu mērķgrupā. Tāpēc mēs uzsākto sadarbību ar Latvijas Badmintona federāciju un Latvijas Augstskolu sporta savienību uzskatām par ļoti izdevīgu visiem iesaistītajiem, tai skaitā spēlētājiem, līdzjutējiem, augstskolām, badmintonam, augstskolu sportam un arī EHR,” norāda EHR Mediju grupas Valdes loceklis Ričards Zakss.
 

Pievienots 11/03/2020