Pārlekt uz galveno saturu

Sadarbībā ar uzņēmējiem LLU top funkcionāli pārtikas produkti bez pievienotā cukura

LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātnieki iesaistījušies uzņēmēju ierosinātā pētniecības projektā “Latvijas lauksaimniecības resursu ilgtspējīga izmantošana inovatīvu tehnoloģiju un funkcionālu pārtikas produktu ar paaugstinātu uzturvērtību izstrādei”, kurā tiek izstrādātas jaunas bezatlikuma pārstrādes tehnoloģijas dažādu augļu un ogu pārstrādē. Zinātniskajos eksperimentos tiek pārbaudītas iespējas iegūt produktus bez pievienotā cukura vai citiem saldinātājiem.

Mūsdienās cukurs kā konservants tiek izmantots gandrīz jebkurā pārtikas ražošanas nozarē. Taču mediķi atzīst, ka ne visiem saldinātājiem ir pozitīva ietekme uz cilvēka veselību. Šis ir izaicinājums pārtikas tehnologiem, kuri visā pasaulē meklē jaunus risinājumus pārtikas pārstrādē, lai samazinātu pievienotā cukura daudzumu vietējos produktos.

Latvijā jaunu produktu radīšanā ieinteresēti lauksaimniecības un pārtikas ražošanas uzņēmumu pārstāvji no SIA "RicBerry", Z/S "Strēlnieki", ZS "Rogas", Z/S "Kannenieki", kas sākuši sadarbību ar LLU pārtikas zinātniekiem, lai pārbaudītu iespējas augļu un ogu pārstrādē izmantot bezatlikuma tehnoloģijas un uz to bāzes izstrādāt inovatīvus un funkcionālus pārtikas produktus ar paaugstinātu bioloģisko vērtību. 

“Projekta ietvaros meklējam efektīvākās metodes, eksperimentējot ar dažādām inovatīvām pārstrādes tehnoloģijām, pētot attiecīgo izejvielu ķīmisko sastāvu, bioloģiski aktīvo vielu klātbūtni un to saglabāšanas iespējas izstrādātajos produktos uzglabāšanas laikā. Jaunās tehnoloģijas ir balstītas uz jaunu produktu radīšanu, kuru sastāvā un pārstrādē tiks izmantotas tikai dabīgas izejvielas, un kuros netiks izmantots un/vai pievienots cukurs, vai jebkurš cits saldinātājs,” stāsta LLU pētniece Sandra Muižniece – Brasava.  

Viņa skaidro, ka būtiska loma veltīta pektīna ieguves pētīšanai no Latvijā audzētām izejvielām un efektīvu parametru izstrādei, liofilizācijas režīmu izstrādei un optimizācijai, liofilizēto  izejvielu  analizēšanai, funkcionālo produktu izstrādei, kā arī atbilstošu iepakojuma risinājumu piemeklēšanai, lai  nodrošinātu izstrādāto produktu  kvalitātes saglabāšanu  uzglabāšanas laikā gan  gaisa  vidē, gan izmainītā  gāzu  vidē.

Sagaidāms, ka pēc pētījuma noslēguma augļu un ogu pārstrādātājiem būs pieejama tehnoloģija, kā ražot dabīgus, veselīgus produktus ar augstu uzturvērtību un dabīgi saglabātiem vitamīniem, kas noderīgi un nepieciešami ikdienas lietošanā.  Tādējādi tie būs nozīmīgi aizstājējprodukti uztura bagātinātājiem un pārtikas produkti, kas palīdzēs cilvēkiem ikdienā saņemt organismam nepieciešamas un vērtīgas vielas.

Pētījums tiek īstenots projektā “Latvijas lauksaimniecības resursu ilgtspējīga izmantošana inovatīvu tehnoloģiju un funkcionālu pārtikas produktu, ar paaugstinātu uzturvērtību izstrādei” (Nr. 17-00-A01620-000034) ar Zemkopības ministrijas un Lauku atbalsta dienesta atbalstu. Projekta īstenošana noslēgsies 2020. gada 30. jūnijā.

Pievienots 11/03/2020