Pārlekt uz galveno saturu

LLU – no digitālā pusaudža līdz konkurētspējīgam pieaugušajam

“Daudzi šo laiku sauc par krīzi, bedri, beigām un sastingumu, bet mums universitātē 12. marts, kad tika izsludināta ārkārtējā situācija un nepieciešamība pāriet uz attālinātajām studijām, kalpoja kā starta šāviens ilgi gaidītam skrējienam, kam bijām nopietni gatavojušies, taču trases līkločus un laikapstākļus tajā tomēr nepārzinājām,” tā par pēkšņo pāreju uz pilnībā digitalizētu studiju procesu saka Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) rektore, profesore Irina Pilvere.

Attālinātās studijas liek mainīties un pieaugt

Digitalizācija ir ceļš, kuru LLU iet jau vairākus gadus un e-studiju sistēmas izmantošana daudziem mācībspēkiem arī klātienes studiju laikā bijis kā viens no izmantotajiem rīkiem. Turklāt sociālo zinātņu studentiem ne pirmo gadu universitāte piedāvā tālmācības jeb tā saukto e-studiju programmu “Organizāciju un sabiedrības pārvaldes socioloģija”.

Taču rektore atzīst: “Pirms attālinātajām studijām bijām kā pusaudži – pārliecības par savām spējām mums bija gana daudz un digitālās identitātes meklējumi pat bija jau ieilguši, taču savus vājos punktus neapzinājāmies. Kas ar mums notika? Pieaugām dažu dienu un nedēļu laikā, un turpinām to darīt vēl joprojām. Mācāmies kopīgi ar saviem studentiem un izmantojam viņu atbalstu.”

Viņa stāsta, ka pastāvot atšķirība starp neklātienes/tālmācības studijām un pilnībā attālinātajām studijām. Pirmajā gadījumā LLU jau bijusi pieredze, un studiju process tiek plānots, paredzot iespēju studentam studēt attālināti, bet uz laiku ierasties universitātē, veikt prakses darbus, kam LLU pieejamas modernas laboratorijas un iekārtas, nokārtot eksāmenus, bet otrajā gadījumā nav tādu iespēju.

Šis laiks universitātes mācībspēkiem licis mainīt pieeju, studiju materiālus un darīt vairāk, nekā iepriekš. Tas esot izaicinājums arī studentiem, kuri pieraduši pie citām studiju metodēm un atzīst, ka šobrīd viņu studiju slodze pieaugusi, it īpaši LLU plaši pārstāvētajās inženierzinātņu un biozinātņu studiju programmās.  

Fiziski tālāk, bet sociāli – viena klikšķa attālumā

“Pandēmijas izraisītā krīze nevis veicināja attālināšanos, bet mūs satuvināja. Tēlaini izsakoties, šobrīd universitāte neatrodas tikai Jelgavā, bet tā dzīvo visā Latvijā un pat citās valstīs, pateicoties mūsu studentiem, kuri katru dienu studiju nolūkos nevis ierodas Jelgavā, bet ieslēdz savus datorus Aknīstē, Liepājā, Helsinkos un citur. Tāpēc LLU, līdzīgi kā citas izglītības iestādes, tagad ir visur un nav piesaistīta vienai vietai,” skaidro I. Pilvere.

Turklāt tik liela nozīme vairs neesot ne tikai vietai, bet arī laikam, jo uz virtuālajām lekcijām students ierodas paša izvēlētā laikā, tāpat kā pilda dažādus studiju uzdevumus. To kā ieguvumu novērtē paši studenti, lai gan vairākums labprāt izmantojot iespēju piedalīties tiešsaistes lekcijās, jo tās nodrošina ierasto klātbūtnes efektu. 

Plašākas iespējas strādājošiem un ārvalstu studentiem

Rektore stāsta, ka digitālas studijas universitātē turpinās attīstīt arī pēc ārkārtas situācijas beigām, kombinējot tās ar klātienes nodarbībām un ļaujot studentiem izvēlēties sev ērtāko zināšanu ieguves veidu. Tādējādi universitāte kļūšot vēl pieejamāka studentiem, kuri strādā un cenšas apvienot studijas ar darbu un arī tiem, kuru dzīvesvieta nav Latvija.

“Prognozējam, ka pandēmijas izraisītās krīzes dēļ pārvietošanās ierobežojumi pasaulē saglabāsies līdz gada beigām, līdz ar to ārvalstu studentiem, kuru skaits LLU katru gadu pieaug, rudens semestrī dosim iespēju sākt studijas attālināti, atrodoties savās mītnes zemē. Mūsu e-studiju sistēma un mācībspēku pieredze to pilnībā ļauj izdarīt,” tā I. Pilvere.

Šobrīd LLU ir ceturtā lielākā Latvijas universitāte, kas studējošajiem piedāvā vairāk kā 50 studiju programmas biozinātnēs, inženierzinātnēs un sociālajās zinātnēs, turklāt daļa no tām tiek īstenotas gan latviešu, gan angļu valodās. Pēdējo gadu laikā LLU ir strauji attīstījusies, modernizējot studiju vidi, aprīkojot mācību un zinātniskās laboratorijas un attīstot dažādus pētījumus. Tādējādi universitāte ieguvusi starptautisku atzinību un iekļuvusi prestižos pasaules universitāšu reitingos.

Raksts tapis sadarbībā ar Neatkarīgo Rīta Avīzi.

Pievienots 18/05/2020