Pārlekt uz galveno saturu

Mārrutku lapas kā vērtīga svaigas gaļas piedeva (PD1)

Attēla autors: No LLU arhīva

Mārrutku lapas jau izsenis tika lietotas, lai siltos laika apstākļos neļautu svaigai gaļai tik ātri sabojāties. Arī pēcdoktorantūras pētījumā Nr. 1.1.1.2/VIAA/1/16/187 "Mārrutku bioloģiski aktīvo savienojumu izmaiņas tehnoloģiskos procesos un cilvēka gremošanas trakta in vitro modelī" bija liela ieinteresētība pārbaudīt un ar mūsdienīgām metodēm novērtēt šīs dabas veltes patieso vērtību.

Pētījuma ietvaros tika veikti eksperimenti par mārrutku lapu spiedpalieku ietekmi uz svaigas maltas gaļas kvalitāti. Mārrutku lapu spiedpaliekas tika iegūtas kā produkts pēc sulas ieguves. Šie eksperimenti tika veikti pateicoties sadarbībai ar gaļas pārstrādes uzņēmumu „Nākotne”.

Eksperimenta ietvaros tika sagatavoti paraugi ar dažādās koncentrācijās pievienotu mārrutku lapu spiedpalieku pulveri, kā arī salīdzināšanai tika atstāts paraugs bez mārrutku produkta pievienošanas.

mārrutki post doc

1.att. Sagatavotie maltās gaļas paraugi

 

Pievienojot šos mārrutku produktus, izdevās samazināt mitruma saturu un ūdens aktivitāti maltajā gaļā. Tādējādi šajos paraugos bija mazāk mikroorganismiem pieejamais brīvais ūdens. Līdz ar to šādi papildinātai svaigai gaļai ir potenciāls būt mikrobioloģiski drošākai.

Ar mārrutku lapu spiedpalieku pievienošanu, izdevās palielināt bioaktīvo savienojumu saturu svaigas maltās gaļas paraugos, ko novērtēja arī ar lielāku antioksidantu aktivitāti.

 

mārrutki post doc

2.att. Bioaktīvo savienojumu analīžu procesa starpposms

 

Maltajai gaļai pievienotās mārrutku lapu spiedpaliekas bremzēja primāro un sekundāro oksidēšanās produktu veidošanos svaigajā gaļā.

mārrutki post doc

3.att. Oksidēšanās pakāpes analīžu procesa starpposms

 

Mārrutku lapu spiedpaliekas ļoti labvēlīgi ietekmēja arī kopējo šķiedrvielu saturu maltajā gaļā, jo tas palielinājās par 2-16% atkarībā no pievienotā pulvera daudzuma.

Šādi savienojot dzīvnieku un augu valsts produktus, ir potenciāls sniegt ievērojamu labumu gala patērētājam. Veicot šādu ieskatu par mārrutku lapu spiedpalieku efektivitāti un labvēlīgo ietekmi uz svaigas maltas gaļas kvalitāti, ir nepieciešami padziļinātāki eksperimenti šajā virzienā.

 

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAAA/1/16/187

zinātniskā vadītāja, pēcdoktorante, vadošā pētniece

Lolita Tomsone

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “ Mārrutku bioloģiski aktīvo savienojumu izmaiņas tehnoloģiskos procesos un cilvēka gremošanas trakta in vitro modelī” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/187) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

eraf

 

 

 

 

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/marrutku-biologiski-aktivo-savienojumu-izmainas-tehnologiskos

 

Pievienots 29/06/2020