Pārlekt uz galveno saturu

LLKA stipendijas ieguvējs un LLU absolvents Jānis Mistris: "Maksimāli censties izmantot studiju laikā sniegtās iespējas"

Attēla autors: No LLU arhīva

Jūnija izskaņā Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) pasniegusi stipendiju 500 eiro apmērā LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes akadēmiskās maģistra studiju programmas "Ekonomika" absolventam Jānim Mistrim, kurš savulaik beidzis arī Tehnisko fakultāti, bet jau septembrī uzsāks darba gaitas LLU kā vieslektors.

Jānis sevi par jelgavnieku sauc kopš 2001. gada un savas studiju gaitas LLU uzsāka Tehniskajā fakultātē, kur absolvēja profesionālo bakalaura studiju programmu "Mašīnu projektēšana un ražošana", kā arī akadēmisko maģistra studiju programmu "Lauksaimniecības inženierzinātne". Savulaik iestājies Tehniskās fakultātes doktorantūrā, bet kādā brīdī radās ideja, ka studijas ekonomikā viņam noderētu, lai turpinātu virzīties pa karjeras kāpnēm. Tāpat absolvents piebilst: "Iespēja studēt par valsts finansētajiem līdzekļiem, kā arī nodarbību norisei ceturtdienu pēcpusdienās un sestdienās, nospēlēja lielu lomu, lai turpinātu studijas."

Lai iegūtu sociālo zinātņu maģistra grāds ekonomikā un stipendiju, Jānis savu noslēguma darbu izstrādāja par tēmu "Kooperatīvu darbības attīstība graudkopības nozarē Latvijā", ko atzinīgi novērtējuši ne tikai LLU mācībspēki, bet arī LLKA pārstāvji, piešķirot stipendiju. Stipendiāta noslēguma darba mērķis bija identificēt un analizēt ietekmējošos faktorus, kas veicina, kā arī kavē graudkopības kooperatīvo sabiedrību attīstību Latvijā. Darbā absolvents izpētīja kooperatīvu attīstības vēsturi pasaules un Latvijas mērogā, analizēja un pētīja kooperācijas jēdzienu. “Uzsākot darba izstrādi, man nebija plašas zināšanas par lauksaimniecības kooperatīvu darbību un kooperācijas ideju. Pētījuma gaitā tika iegūta pārliecība, ka, lai lauksaimnieki iegūtu tirgus spēku, kooperācija ir praktiski vienīgais veids tā īstenošanā. Apvienojot spēkus, ir iespējams diktēt noteikumus lauksaimniecības produkcijas un izejvielu tirgū. Kooperācija ir iespējama jebkura dzīves sfērā un tā ļauj izdzīvot, kā arī attīstīties mazajām un vidējām saimniecībām,” atklāj absolvents. Tāpat viņš papildina: “Kooperācija lauksaimniecībā ir ļoti augsti attīstīta tādās valstīs kā Dānija, Zviedrija, Francija un Vācija, turklāt kooperatīvi vienā lauksaimniecības sfērā, piemēram, graudkopībā var veicināt kooperatīvu attīstību piensaimniecībā, gaļas u.c. ražošanā. Turklāt daudzās valstīs izplatīti ir arī daudznozaru kooperatīvi, kas apvieno biedrus no vairākām lauksaimniecības nozarēm. Latvijā tai ir ļoti plašas attīstības iespējas, jo patlaban graudkopības kooperatīvu biedri ir tikai 10% saimniecību no kopējā saimniecību skaita, kuriem ir graudaugu sējumi. Lai veiksmīgi notiktu attīstība, lauksaimniekiem ir jāiemācās saskatīt ieguvumus ilgtermiņā."

Par noslēguma darba izstrādes tēmu Jānis bija pārliecināts jau pērnā gadā, kad bija lasījis par iespēju piedalīties LLKA stipendijas konkursā. "Sazinājos ar LLKA pārstāvjiem, lai precizētu aktuālos jautājumus, kā arī apmeklēju LLKA un LLU Mūžizglītības centra kopīgi organizētās apmācības "Kooperatīvu darbības attīstība, dažādošana un konkurētspējas palielināšana". Pateicoties apmācībām, man bija iespēja apmeklēt "Durbes grauds", "Latraps" un "Jaunpils pienotava", dibinot ne tikai jaunus kontaktus, bet arī, gūstot jaunas atziņas," tā absolvents.

Absolvents, atskatoties uz studiju laiku, atceras profesores Baibas Rivžas lekcijas: "Mani iedvesmoja profesores pozitīvais skatījums uz dažādām lietām un viņas ieteikumi, kā arī pavasara semestris, kas notika attālināti. Varbūt arī turpmāk būtu nepieciešams attālināto režīmu studiju procesā izmantot arvien vairāk, jo tas palīdzētu piesaistīt arī dažādus vieslektorus no ārvalstīm," uzskata J. Mistris. 

Turklāt Jānim studiju procesu izdevās veiksmīgi apvienot arī ar viņa darbu SIA "Dinex Latvija", kur viņš strādā sešus gadus. Uzņēmumā Jānis ir Instrumentu iecirkņa vadītājs un viņa pārziņā ir jaunā nestandarta aprīkojuma izgatavošana, kas nepieciešama jauno produktu attīstībai un sērijveida ražošanai.

Runājot par turpmākajiem absolvente un stipendiāta plāniem, viņš jaunajā studiju gadā pievienosies LLU saimei kā vieslektors Tehniskajā fakultātē, pasniedzot studiju kursu par materiālmācību.

Tāpat Jānis ir pārliecināts, ka studēt nekad nav par vēlu un studentus aicina maksimāli izmantot studiju laikā sniegtās iespējas. “LLU ir ļoti pretimnākoši pasniedzēji, kuri ir savas jomas profesionāļi. LLU studiju vide ar katru gadu kļūst arvien modernāka, kā arī LLU absolventiem ir vislabākie nodarbinātības rādītāji augstskolu absolventu vidū,” noslēgumā teic absolvents, stipendiāts Jānis Mistris.

LLKA stipendija LLU Attīstības fonā dibināta 2019. gada vasarā un šī bija pirmā reize, kad uz vienreizēju stipendiju varēja pretendēt Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes un/vai Meža fakultātes maģistra studijās studējošie.

Pievienots 02/07/2020