Pārlekt uz galveno saturu

Jelgavā otro reizi norisināsies Latvijas robotikas čempionāta posms

5. septembrī Pasta salas brīvdabas koncertzālē “Mītava” un tās apkārtnē tehnikas un inovāciju festivāla “Mehatrons” ietvaros otro reizi Jelgavā norisināsies robotikas sacensības, kas Latvijā tiek organizētas jau kopš 2007. gada, turklāt tas būs jaunās sezonas atklāšanas posms. Čempionāts Jelgavā notiks sadarbībā ar LLU, kas ir viena no lielākajām tehnoloģiju universitātēm Latvijā, un papildinās daudzpusīgo festivāla programmu ar Jelgavā līdz šim nebijušiem ABB, SIA “Specials elektrods” un LLU industriālo robotu paraugdemonstrējumiem sacensību laikā.

Robotikas čempionāts ik gadu turpina piesaistīt jaunus entuziastus, un 2020./2021. gada sezonā, tai skaitā atklāšanas posmā Jelgavā, paredzēts sagaidīt vismaz 200 dalībniekus. Čempionāta dalībnieku vairākums ir jaunieši vecumā no 1. klases, taču noteikta vecuma limita nav, ļaujot savas spējas programmēšanā un automatizācijā pārbaudīt ikvienam. Informācija par pieteikšanos atrodama, izmantojot saiti https://ej.uz/jrc2020.

Sacensības iedalītas vairākās disciplīnās, dažādās vecuma un prasmju kategorijās. Visas dienas garumā norisināsies sumo cīņas, kurās pretinieka robots jāizstumj no ringa, līnijsekotāju sacensības, kurās robotam ar sensoru palīdzību jāuztver noteikts izbraucams maršruts, kā arī citas disciplīnas. Gadu gaitā čempionātu papildinājušas mazāk zināmas disciplīnas, tostarp VEX izaicinājums, kā arī Folkrace.

Robotikas čempionāta norise Jelgavā ir īpašs notikums, jo pilsētai ir bagāta inženiertehniskā vēsture un mūsdienās inženierzinātņu virziens tiek attīstīts visos izglītības līmeņos. LLU kā viena no lielākajām biotehnoloģiju universitātēm Latvijā lepojas ar iespēju uzņemt pie sevis robotikas entuziastus, kuriem robotu būve ir hobijs un aizraušanās, jo tas ir arī plats solis pretī karjerai šajā nozarē. Universitāte ikvienam piedāvā iegūt augstāko izglītību tādās inženierzinātņu studiju programmās kā būvniecība, pārtikas produktu tehnoloģija, autotransports, informāciju tehnoloģijas un dažādas citas jomas, kurās iepriekš attīstītā inženiera domāšana ir ļoti noderīga un ir būtiska priekšrocība studiju laikā.

Ilustratīvs foto: D1_TheOne, Pixabay

Pievienots 18/08/2020