Pārlekt uz galveno saturu

Sūkalu pārvērtības jaunam pielietojumam (PD5)

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) turpinās pēcdoktorantūras pētniecības projekta „Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai” īstenošana. Pētījumi tiek veikti pēcdoktorantūras pētniecības atbalsta programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā” 1.1.1.2. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts” ietvaros.

Projekta mērķis – no siera un biezpiena pārstrādes pārpalikuma – sūkalām – iegūt produktus, kas sekmētu dzīvnieku veselību un dzīvnieku izcelsmes pārtikas drošību. Latvijā un citur Eiropā ir pievērsta pastiprināta uzmanība antimikrobiālās rezistences izplatības mazināšanai. Tiek meklēti alternatīvi veidi dzīvnieku veselības nodrošināšanai ar dabiskiem līdzekļiem. Tādēļ ar raudzēšanas palīdzību iegūti produkti dzīvnieku barībā var būt vērtīgi gan antimikrobiālo īpašību, gan uzturvērtības dēļ kā vitamīnu un enerģijas avots. Lai noskaidrotu, kāda ir to efektivitāte, tiek veikti pētījumi, projektā iesaistot 3 brīvprātīgos un 4 algotus darbiniekus; to vada pēcdoktorante – pētniece, Dr. sc. ing. Unigunde Antone.

Laika periodā no 2020. gada jūnija līdz augustam notika sagatavošanās izmēģinājumiem, kuros iesaistīti dzīvnieki: iegādāti analīžu un mērījumu veikšanai nepieciešamie materiāli un aprīkojums, kā arī LLU Pārtikas Tehnoloģijas fakultātes pilotražotnē Jelgavā veikta barības piedevas ieguve jau lielākos daudzumos, kas nepieciešami vairākus mēnešus ilgiem dzīvnieku ēdināšanas eksperimentiem. Šajā nolūkā izmantotas gan mikrobioloģijas laboratorijā, gan piena cehā pieejamās iekārtas.

 

PostDoc

Barības piedevu ieguve no sūkalām

 

Pētījumos uzsvars tiek likts uz piena sūkalu blakusproduktu fermentāciju ar īpašu baktēriju palīdzību, tādējādi paplašinot piena pārstrādes resursu izmantošanas iespējas. Ar fermentējamo materiālu pētījumus palīdz nodrošināt projekta sadarbības partneri no piena pārstrādes uzņēmuma AS "Smiltenes Piens".

PostDoc

 

Šovasar SIA LLU Mācību un pētījumu saimniecības "VECAUCE" fermā veiksmīgi notikuši arī pirmie pilotpētījumi ar teliņiemSIA LLU Mācību un pētījumu saimniecība "VECAUCE" ir projekta sadarbības partneris, kas ar savu ieguldījumu natūrā sniedz lielu atbalstu projekta norisē.

PostDoc

Uzsākta barības piedevas izēdināšana, kā arī tiek sagatavots aprīkojums dzīvnieku svēršanai

 

Projekta zinātniskā vadītāja, pēcdoktorante, pētniece

Unigunde Antone

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai” (Nr.1.1.1.2/VIAA/2/18/307) ietvaros. Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

ERAF 

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2019/sukalu-parstrade-pievienotas-vertibas-produktos-partikas

Pievienots 24/08/2020