Pārlekt uz galveno saturu

Akadēmiskajā sēdē sveic 37 jaunos mācībspēkus

Attēla autors: No LLU arhīva

26. augustā Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Aulā tika aizvadīta ikgadējā Akadēmiskā sēde, kurā vienkopus pulcējās universitātes kolektīvs, lai atklātu jauno studiju gadu, pārrunātu iepriekšējā 2019./2020. studiju gada rezultātus un turpmāk veicamos uzdevumus, kā arī sveiktu jaunos kolēģus. Šogad pirmo gadu Akadēmisko sēdi LLU darbinieki un mācībspēki varēja vērot arī tiešraidē Mans LLU.

LLU rektore Irina Pilvere un studiju prorektors Aigars Laizāns informēja klātesošos par aizvadītā studiju gada rezultātiem, jauno studentu uzņemšanas norisi un veicamajiem uzdevumiem jaunajā studiju gadā, kā arī par Covid – 19 ietekmi uz universitātes darbu.

“Latvijas Lauksaimniecības universitātes studiju un darba procesu būtiski ietekmēja Covid-19, taču 1. septembrī uzsāksim studijas klātienē, līdz netiks izdots īpašs rīkojums, kas paredzēs savādāku rīcību. Tur, kur tas ir efektīvi iespējams, atbalstāmas arī attālinātas tiešsaistes nodarbības. Mācībspēkiem lūgums pirmajā tikšanās reizē papildus studiju kursa prasību un veicamo darbu un pārbaudījumu izklāstam studentiem izstāstīt arī, kā notiks šī studiju kursa apguve un zināšanu pārbaude gadījumā, ja pieaugs Covid aktivitāte un Slimību profilakses un kontroles centrs izsludinās papildus ierobežojumus klātienes studijām,” ievadā atzīmēja studiju prorektors A. Laizāns. Viņš norādīja, ka Covid-19 ietekmē ir pagarināta akreditācija visiem studiju virzieniem par pusgadu, taču uzsvēra arī pozitīvos aspektus LLU darbībā pandēmijas laikā. “Ārkārtas situācijas apstākļos spējām organizēt skaistu, akadēmisku izlaidumu mūsu absolventiem. Turklāt, lai atbalstītu studējošos, aicinām viņus pieteikties Attīstības fonda stipendijām, kā arī LLU ir nodibinātas piecas jaunas stipendiju programmas,” tā A. Laizāns. Viņš arī rosināja visus sekot aktuālajai informācijai Mans LLU.

Universitātes darbību ietekmējuši arī grozījumi Augstskolu likumā, kas paredz izpildīt vairākus kritērijus, lai saglabātu universitātes statusu. “Mums īpaši jāstrādā pie studentu skaita palielināšanas un stabilizēšanas, nodrošinot ne mazāk kā 4000 studējošo augstskolā. Savukārt zinātnes akreditācijā jāiegūst vidējais vērtējums vismaz 3,5 (skalā līdz 5). Papildu tam līdz 1. oktobrim LLU jāizstrādā un jāsaskaņo ar Izglītības un zinātnes ministriju vidēja termiņa (līdz septiņiem gadiem) doktora studiju programmas attīstības plāns jaunā doktorantūras modeļa ieviešanai, kas ietver doktorantūras skolas izveidi, reflektantu atlases procedūru doktorantūras skolas doktora studiju programmās un citus aspektus,” par tuvākajiem nākotnes izaicinājumiem stāstīja rektore I. Pilvere. Kā pozitīvu pārmaiņu šajā studiju gadā viņa norādīja valdības pieņemto lēmumu palielināt darba algu augstskolu mācībspēkiem, tiesa, izmaiņas plānotas pagaidām tikai uz četriem mēnešiem, tās būs apmērā no 16 līdz 39 EUR, ņemot vērā mācībspēka amatu. Par algas pielikumu tiks izdots rektora rīkojums, un katrs mācībspēks informāciju varēs iegūt savā LAIS kontā.

I. Pilvere informēja klātesošos, ka jūlijā tika parakstīts sadarbības memorands par trīs universitāšu (LLU, Liepājas Universitāte un Daugavpils Universitāte) konsorcija izveidi, ko parakstīja trīs universitātes, pilsētu domes (Jelgavas, Daugavpils un Liepājas), Izglītības un zinātnes ministrija un Zemkopības ministrija. Memorands paredz, ka universitātes uz vienlīdzīgiem un labvēlīgiem nosacījumiem apņemas apvienoties konsorcijā, kura darbība veicinās Latvijas valsts un sabiedrības ilgtspējīgu attīstību, veidojot autonomu, atvērtu un caurspīdīgu organizāciju, kas starptautiski augstā līmenī nodrošinās akadēmisko un zinātnisko izcilību, īpaši bioekonomikas, cilvēkzinātņu un tehnoloģiju jomā. Katra no universitātēm savas kompetences ietvaros un, sadarbojoties ar abām pārējām universitātēm, apņemas veicināt Latvijas valsts un sabiedrības attīstību un konkurētspēju.

Pagājušajā studiju gadā veikta arī infrastruktūras un energoefektivitātes uzlabošana LLU objektos, t.sk. Jelgavas pilī būvdarbus plānots pabeigt līdz šī gada septembra beigām. Gandrīz pabeigti energoefektivitātes darbi 2. dienesta viesnīcā un Tehniskās fakultātes mācību korpusā. Papildu tam noris būvdarbi Meža fakultātē un citos LLU objektos. “Nākamajā studiju gadā gatavojamies zinātnes vērtēšanai visos trijos zinātnes virzienos, turpinām rakstīt pētniecības projektus, cenšamies stabilizēt studējošo skaitu,” nobeigumā akcentēja I. Pilvere.

Akadēmiskajā sēdē tika sveikti arī 37 jaunie kolēģi – mācībspēki, kuriem šis studiju gads būs pirmais darba gads universitātē:

Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē – Jānis Cunskis, Liene Feldmane, Lelde Grūbe, Tatjana Lejava, Tatjana Tihankova, Aļona Irmeja, Aija Pilvere – Javorska un Marita Siljēkaba – Kalnozola;

Vides un būvzinātņu fakultātē – Viktors Juhna, Grigorijs Goldbergs, Jānis Ondrups un Mareks Bokta;

Veterinārmedicīnas fakultātē – Ksenija Bogdanova, Laila Zablovska, Ilze Dūzena, Gusts Indāns, Olga Rabočaja, Zane Rieksta, Viktorija Zeļenkova, Anete Niemi, Gundega Mūrniece un Linda Valkovska;

Meža fakultāte – Kaspars Liepiņš un Mārtiņš Līdums;

Lauksaimniecības fakultātē – Rihards Berķis, Ieva Erdberga, Liene Feldmane, Ieva Līcīte, Baiba Tikuma, Ilona Mandrika un Andra Miķelsone;

Informācijas tehnoloģiju fakultātē – Reinis Alksnis un Kristīna Grausa;

Pārtikas tehnoloģijas fakultātē – Ilona Dabiņa – Bicka un Aldona Bluka;

Tehniskajā fakultātē – Jānis Mistris un Jeļena Jēkbsone;

Valodu centrā – Ilze Laurinaite.

Savukārt 15 mācībspēki vēlēšanās pirmo reizi ieguvis augstāku amatu. Kā docenti pirmo reizi ievēlēti Armands Kviesis, Gunārs Silabriedis, Kristīne Vugule, Armands Vekšins, Tatjana Šinkus. Savukārt par asociētajiem profesoriem ievēlēti Dace Brizga, Līga Liepa, Dace Siliņa, Ženija Krūzmētra, Vitālijs Komašilovs, bet profesoriem – Armands Celms, Anita Auziņa, Vitālijs Osadčuks, Kaspars Kovaļenko un Gatis Vītols.

Vairāk bildes no Akadēmiskās sēdes pieejamas Mans LLU.

Pievienots 26/08/2020