Pārlekt uz galveno saturu

Desmit Latvijas augstskolas septembrī un oktobrī atzīmēs Starptautisko universitāšu sporta dienu

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijā pirmo reizi ar tik kuplu dalībnieku skaitu no desmit dažādām augstskolām tiks svinēta Starptautiskā universitāšu sporta diena (IDUS), vēsta Latvijas Augstskolu sporta savienība (LASS).https://za.leta.lv/img/1px.png           

IDUS nosaukums atvasināms no angļu valodas (International Day of University Sport), un pasākums ik gadu 20.septembrī visā pasaulē tiek svinēts jau kopš 2016.gada. Akcijas autori ir Starptautiskā Universitāšu sporta savienība (FISU) un Eiropas Universitāšu sporta savienība (EUSA), tāpēc IDUS aktivitātēs iesaistās lielākā daļa šo organizāciju biedru no visām pasaules malām.

Zīmīgi, ka IDUS ir Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) starptautiski atzīta diena.

https://za.leta.lv/img/1px.pngLai arī Latvijā ir studentu Universiāde un čempionāts, kurā ikviens students savus spēkus var izmēģināt vairāk nekā divdesmit sporta veidos, iepriekš IDUS Latvijā atzīmēts neformāli, proti, studentiem savā starpā spēkojoties "Rīgas Sporta naktī" vai citās aktivitātēs, kas nenoritēja zem IDUS vārda.

https://za.leta.lv/img/1px.pngKā uzsver FISU un EUSA, IDUS ideja nav noskaidrot uzvarētājus konkrētās sacensībās, tās mērķis ir sniegt studentiem iespēju veidot ciešāku saikni ar saviem studiju biedriem, augstskolas personālu un vietējiem iedzīvotājiem, sasniedzot to ar sportisku un izklaidējošu aktivitāšu palīdzību.

https://za.leta.lv/img/1px.pngŠogad IDUS Latvijā noritēs pateicoties Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) rīcībā esošajiem līdzekļiem, kas 500 000 eiro apmērā piešķirti no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts budžeta, lai mazinātu Covid-19 krīzes radīto negatīvo seku ietekmi uz sporta nozari un nodrošinātu sporta nozares ilgtspēju.

https://za.leta.lv/img/1px.pngKonkursa kārtībā atbalstu no LSFP ieguva arī LASS, kas vienkopus sapulcēja desmit Latvijas augstskolas no dažādiem valsts reģioniem, lai kopējiem spēkiem laika posmā no 17.septembra līdz 17.oktobrim svinētu pirmo "IDUS Latvia".

https://za.leta.lv/img/1px.png"IDUS Latvia" dalību apstiprinājušas desmit Latvijas augstskolas - Transporta un sakaru institūts (TSI), Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija (LSPA), Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), Latvijas Universitāte (LU), Rīgas Stradiņa universitāte (RSU), Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU), Vidzemes augstskola (Via), Daugavpils universitāte (DU), Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija (RU) un Liepājas Universitāte (LIEPU).

https://za.leta.lv/img/1px.pngIesaistītās augstskolas piekritušas augstāk minētajā laika periodā izveidot izklaidējošu pasākumu, kas balstīts uz sportiskām aktivitātēm, lai arī Latvijā studējošie IDUS varētu atzīmēt kopā ar pārējiem studentiem visā pasaulē. Plānots, ka kopumā "IDUS Latvia" piedalīsies aptuveni 1500 studentu no desmit Latvijas augstskolām.

https://za.leta.lv/img/1px.pngPasākuma programma ir katras augstskolas rokās, taču studenti noteikti var gatavoties izklaidējošām aktivitātēm, piemēram, stafetēm, orientēšanās vai netradicionālo sporta veidu sacensībām, kā arī cita veida sportiskām aktivitātēm.

https://za.leta.lv/img/1px.pngRadošuma un izdomas pilni IDUS pasākumi līdz šim realizēti citās pasaules valstīs. Ar daļu no citu valstu pieredzēm 2018.gada FISU Līderu akadēmijā iepazīties bija iespēja LASS izvirzītajam Latvijas pārstāvim Harijam Ortveinam.

https://za.leta.lv/img/1px.png"Atminos, ka Līderu akadēmijā dienu vai divas krietni biežāk runājām par IDUS, kas man tolaik bija pilnīga sveša ideja. FISU un EUSA pārstāvji jau toreiz aicināja visus akadēmijas dalībniekus IDUS ideju realizēt arī savā valstī, lai kopējiem spēkiem studējošā kopiena paustu savu nostāju par to, cik nozīmīgs sports ir studentu vidū," pauž 2018.gada Līderu akadēmijas absolvents.

https://za.leta.lv/img/1px.png"Dažiem akadēmijas dalībniekiem līdz tam jau bija pieredze IDUS atzīmēšanā. Man ļoti patika ideja, ka IDUS tiek aicināts iesaistīties ikviens, neatkarīgi no personas fiziskās sagatavotības vai politiskās un reliģiskās piederības. Atceros, ka vairākās Eiropas valstīs IDUS iepriekš tika atzīmēts ļoti spoži. Lai arī konkrēto valsti nenosaukšu, zinu, ka vienu gadu IDUS noslēgumā dalībnieki uzsāka krāsu kauju, kas līdz šim redzēts dažādos festivālos."

https://za.leta.lv/img/1px.png"Biju patīkami izbrīnīts par āfrikāņu aktivitāti. Šajā kontinentā dažādu pilsētu augstskolas pulcējas vienuviet, lai IDUS dienā aizvadītu organizētas vieglatlētikas, basketbola, futbola, kā arī citu sporta veidu sacensības," piebilst FISU studentu sporta vēstnesis Latvijā.

https://za.leta.lv/img/1px.png"IDUS Latvia" norisei šogad sekot līdzi būs iespēja iesaistīto augstskolu sociālajos tīklos, kā arī LASS mājaslapā - www.studentusports.lv -, "Facebook" un "Instagram" kontos. "IDUS Latvia" aktivitātes sociālajos tīmekļos vieglāk būs atrast, izmantojot mirkļbirkas (hashtag "#") #IDUSLatvia, #LetsIDUS #BeActive, kas arī ļaus atklāt, kā citas valstis svin IDUS.

Informāciju sagatavoja:
Latvijas Augstskolu sporta savienība.

Pievienots 01/09/2020