Pārlekt uz galveno saturu

LLU sāks īstenot dubultā diploma studiju programmas ar Uzbekistānu

2. oktobrī plkst. 12.00 pēc Latvijas laika un plkst. 14.00 pēc Uzbekistānas laika Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) Jelgavā un Samarkandā, Uzbekistānā norisināsies atklāšanas ceremonija tiešsaistē, lai svinīgi sāktu 2020./2021. studiju gadu Uzbekistānā. Atklāšana organizēta, jo divās šīs valsts augstskolās tiks īstenotas trīs LLU studiju programmas pārtikas zinātnē un informācijas tehnoloģijās un jau šoruden uzņemtas pirmās studentu grupas. Studējošajiem pēc pirmā studiju gada savā valstī būs iespēja turpināt studijas LLU un iegūt augstākās izglītības diplomu gan Latvijā, gan Uzbekistānā.

Attīstot Latvijas augstākās izglītības eksportu Centrālāzijas valstīs, no 2020. gada oktobra Samarkandas Veterinārajā institūtā (Samarkand Institute of Veterinary Medicine) studējošie sāks studijas bakalaura studiju programmā “Food Quality and Innovations” un maģistra studiju programmā “Food Science”. Savukārt Taškentas Valsts Ekonomikas universitātes Samarkandas filiālē (Samarkand branch of Tashkent State University of Economics) studijas sāksies bakalaura programmā “Information Technologies and Systems”.

Visas trīs minētās ir LLU studiju programmas, kas tiek īstenotas Latvijā un šogad licencētas arī Uzbekistānā, lai dotu iespēju uzbeku studentiem pēc pirmā studiju gada turpināt studijas Latvijā un pretendēt dubultā diploma iegūšanai abās valstīs. Uzbekistānas augstskolas pilnībā pārņēmušas šo studiju programmu plānus no LLU un saskaņojušas ar Latvijas kolēģiem studiju kursu saturu.

Līdz šim līdzīgas dubultā diploma programmas ar Uzbekistānas augstākās izglītības iestādēm LLU nebija, un šis ir pirmais solis tādu izveidē. Tā ir iespēja ārvalstu studentiem labāk sagatavoties studijām Latvijā un vēl pirms studiju turpināšanas Jelgavā sākt attīstīt savas profesionālās kompetences izvēlētajā studiju virzienā.

“Uzbekistāna ir viena no mūsu universitātes starptautiskās sadarbības prioritārajām mērķvalstīm, ar kuras augstskolām intensīvi sadarbojamies no 2016. gada, kad Jelgavā pirmo reizi stažējās mācībspēku grupa no Taškentas Valsts Agrārās universitātes. Šobrīd LLU ir noslēgti sadarbības līgumi ar 8 Uzbekistānas augstākās izglītības iestādēm, un stažēšanās nolūkos uzbeku kolēģi Latvijā viesojušies jau vairākas reizes, jo novērtē mūsu mācībspēku un pētnieku kompetences, kā arī studiju un zinātniskās infrastruktūras iespējas, ko turpmāk varēsim piedāvāt arī viņu studentiem,” stāsta LLU Starptautiskās sadarbības centra vadītājs Voldemārs Bariss.

Jaunā studiju gada atklāšana Uzbekistānā tiks organizēta kā tiešsaistes pasākums starp Jelgavu un Samarkandu, virtuāli klātesot universitāšu rektoriem, abu valstu vēstniekiem, ministriju pārstāvjiem un jaunajiem studentiem. Uzbeku studentus ar svinīgām uzrunām sveiks LR Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska, Uzbekistānas Valsts komitejas pārstāvis Šukrats Jabarovs, Uzbekistānas vēstnieks Latvijā Kadambajs Sultanovs, Latvijas vēstnieks Uzbekistānā Mihails Popkovs, LR Zemkopības ministrijas pārstāve Zanda Matuzāle un citi. Tāpat studentiem būs iespēja video formātā iepazīties ar Informācijas tehnoloģiju un Pārtikas tehnoloģijas fakultātēm Jelgavā, kurās viņi varēs turpināt savas studijas pēc sekmīgi nokārtota pirmā studiju gada Uzbekistānā. 

Atklāšanas pasākuma tiešraide tiks pārraidīta arī citās LLU sadarbības augstskolās Uzbekistānā un jaunie uzbeku studenti to varēs vērot LLU Youtube kanālā.  

Pievienots 29/09/2020