Pārlekt uz galveno saturu

Sienu konstrukciju pētniecība pēcdoktorantūras projekta ietvaros (PD6)

Attēla autors: No LLU arhīva

Šī gada sākumā LLU uzsāktajā pēcdoktorantūras pētījumā “’Īsšķiedru cementa kompozītu izmantošanas efektivitāte nesošo sienu konstrukcijās" (Nr.1.1.1.2/VIAA/3/19/487), kura mērķis ir izpētīt, kā ražot un būvēt nesošās sienu konstrukcijas efektīvāk, pievienojot betonam tērauda šķiedras, augusta beigās un septembrī galvenā uzmanība tika veltīta eksperimenta paraugu galējai plānošanai pirms došanas ražošanai. Pētniecībai nepieciešamos paraugus izgatavos projekta sadarbības partneris AS “MB Betons”.

Sākotnēji izdomātie paraugu veidi ir jāpārstrādā, jo nedod viennozīmīgus rezultātus. Vasaras sākumā veiktā priekšizpēte rosina risināt vēl vienu jautājumu – kā pareizi formulēt un aprakstīt šķiedru ietekmi uz rezultātiem. Tipiskie materiālu raksturlielumi kā stiprība, elastības modulis un deformācijas līdz graujošai slodze būtiski nemainās, tomēr vizuāli sabrukuma aina ļoti atšķiras.

Jauno paraugu plānošanai pēcdoktorants – LLU Vides un būvzinātņu fakultātes vadošais pētnieks – Ulvis Skadiņš izmanto divas metodes, kuru rezultātus arī savstarpēji salīdzina. Viena metode pamatojas uz nelineāro galīgo elementu aprēķinu rezultātiem (ATENA), bet otra – miniatūras paraugu izgatavošana un slogošana. Rezultāti ir samērā līdzīgi, ja salīdzina slogošanas līknes, bet atšķiras sabrukšanas aina. Zemāk attēlā parādītas teorētiskās un eksperimentālās slogošanas līknes un paraugu sabrukšanas ainas.

PostDoc

 

Secinājums: miniatūras paraugi ir salīdzinoši lēts, bet efektīvs veids kā izprast konstrukcijas uzvedību, un ir ļoti noderīgi lielo paraugu plānošanā. Pagaidām rezultāti ir paraugiem bez šķiedrām. Lai izgatavotu miniatūras paraugus ar šķiedrām, jāatrisina maza izmēra šķiedru iegūšanas veids.

Pētījuma mērķis ir tuvākā laikā veikt galveno paraugu pasūtīšanu un izgatavošanu. Taču, lai iegūstamie rezultāti būtu noderīgi viennozīmīgu secinājumu veikšanai par šķiedru efektivitāti sienās, paraugu veids vēl tiek rūpīgi analizēts.

Visi pētījumi veikti LLU Vides un būvzinātņu fakultātes Būvkonstrukciju zinātniskajā laboratorijā, Akadēmijas ielā 19, Jelgavā.

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/3/19/487

Zinātniskais vadītājs, vadošais pētnieks Ulvis Skadiņš

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta "Īsšķiedru cementa kompozītu izmantošanas efektivitāte nesošo sienu konstrukcijās" (Nr.1.1.1.2/VIAA/3/19/487) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

ERAF

 

 

 

 

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2020/isskiedru-cementa-kompozitu-izmantosanas-efektivitate-nesoso 

Pievienots 30/09/2020