Pārlekt uz galveno saturu

Tīklošanās turpmākas sadarbības veidošanai (PD3)

Attēla autors: No LLU arhīva

Īstenojot projekta Nr. 1.1.1.2/VIAA/1/16/181 “Lopbarībā izmantojamo pākšaugu bioekonomiskās efektivitātes novērtējums” aktivitātes, tika apmeklētas trīs briežkopības saimniecības kaimiņvalstī Lietuvā. Brauciena laikā tika iepazīta dzīvnieku turēšanas un ēdināšanas tehnoloģiju pieredze briežkopības saimniecībās. Vienlaikus ar saimniecību vadītājiem tika diskutēts par briežkopības produkcijas tirgu, produkcijas realizācijas iespējām Lietuvā, kā arī iespējamo pārrobežu sadarbību tirgus paplašināšanas meklējumos.

Pirmā apmeklētā saimniecība “Cervus Aureus” ir specializējusies šķirnes dzīvnieku audzēšanā un pārdošanā, kā arī piedāvā medību tūrisma iespējas. Kā uzskata saimniecības vadītājs Linas Pakamanis , tas ir dārgs un darbietilpīgs process, tomēr tas ir daudz izdevīgāk, nekā audzēt dzīvniekus gaļai. Vienlaikus L. Pakamanis  norāda, ka neizslēdz iespēju turpmāk realizēt daļu dzīvniekus gaļā.

Tika apmeklēta arī Gintauta Čepas briežsaimniecība ar aptuveni 1000 dzīvniekiem, kas arī ir specializējusies kā šķirnes dzīvnieku audzēšanas un medību saimniecība.

Trešajā, Audroņa Glumbakas saimniecībā, tiek audzēti ap 400 staltbrieži, piedāvājot tirgū šķirnes dzīvniekus. Saimnieks norāda, ka izcilus rādītājus no vaislas dzīvniekiem sasniedz vien neliela daļa. Neizbēgami rodas arī ģenētiski nekvalitatīvāki dzīvnieki, tie ir jābrāķē, tāpēc saimniecība ir specializējusies arī briežu gaļas ražošanā.

Runājot par briežkopības attīstības problēmām Lietuvā, A.Glumbakas, kurš ir arī Lietuvas briežaudzētāju asociācijas prezidents, norāda, ka briežkopības produktu tirgus attīstībā iezīmējas tendence stabilizēties un izveidot tirgus prasībām atbilstošu produkcijas ražošanu, tomēr briežkopības produktu tirgus attīstību ierobežo saimniecību sadrumstalotība, kā arī kooperācijas trūkums.

Apspriežot jautājumus par barības līdzekļu izvēli briežu ēdināšanā, Lietuvas briežaudzētāji ļoti labprāt iepazinās ar projekta “Lopbarībā izmantojamo pākšaugu bioekonomiskās efektivitātes novērtējums” pētījuma rezultātiem par pākšaugu sēklu pielietojumu briežu ēdināšanā, norādot, ka nozīmīgais dzīvmasas pieaugums izmēģinājuma grupās ir labs kritērijs, lai iekļautu pākšaugus briežu ēdienkartē arī savās saimniecībās.

 

PostDoc

Foto autors: L.Pakamanis

Briežsaimniecības “Cervus Aureus” ganības un rekreācijas zona

 

PostDoc

Šķirnes dzīvnieku ganāmpulks A.Glumbakas saimniecībā

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/181

Zinātniskā vadītāja, pētniece Līga Proškina

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Lopbarībā izmantojamo pākšaugu bioekonomiskās efektivitātes novērtējums” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/181) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

ERAF

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/lopbariba-izmantojamo-paksaugu-bioekonomiskas-efektivitates

Pievienots 30/09/2020