Pārlekt uz galveno saturu

Restaurēts Francijas karaļa Luija XVIII portrets

2020. gada februārī Francijā, Parīzē Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) saņēma vēsturiski nozīmīgu dāvinājumu no Burbonu karaliskās dinastijas institūta – Francijas karaļa Luija XVIII portretu, kas ir 19. gadsimta sākuma oriģināls. Pirms gleznas publiskas izstādīšanas Jelgavas pils muzejā gan glezna, gan tās rāmis tika nodoti restaurācijai.  

LLU galvenās mītnes vietas Jelgavas pils vēsture saistīta ar daudzām savulaik Eiropā nozīmīgām personībām. Viena no ievērojamākajām ir Francijas karalis Luijs XVIII, Burbonu dinastijas pārstāvis, kurš Jelgavas pilī mitinājies divas reizes 18. gadsimta beigās un 19. gadsimta sākumā vēl nebūdams karalis.

Godinot šos Latvijas un Francijas karaliskās ģimenes kopīgos vēstures notikumus, Burbonu karaliskās dinastijas institūts 2019. gadā viesojās pilī, atklāja karalim veltītas piemiņas plāksnes un uzdāvināja universitātes muzejam gleznojumu, kas ir tieša kopija mākslinieka Ž. Š. Tardjē (Tardieu) 1817. gadā publiskotajam darbam "Louiss XVIII couronne la rosiere de Mittau", kurā atainotas Luija XVIII galma svinības Jelgavā 1799. gadā. Gleznas oriģināls glabājas Francijā.

Savukārt šī gada februārī LLU no institūta ieguva vēl vienu dāvinājumu - Francijas karaļa Luija XVIII portretu. Universitātei uzdāvinātā glezna ir viena no Fransuā Žerāra portreta atkārtojumiem, kas tapis pēc 1814. gada. Tā ierāmēta greznā virsrāmī ar ovāla veida izgriezumu.

Lai portretu sagatavotu eksponēšanai, atjaunošanas darbus veica restauratore - vecmeistare Zita Sokolova. To laikā tika noņemts netīrumu slānis no gleznas aizmugures un virspuses, veikta dezinfekcija, noņemti un plānināti pārgleznojumi, ielikta un slīpēta restaurācijas grunts, reģenerēts lakas slānis un tonējumi. Gleznas restaurāciju finansēja ”Latvijas valsts mežu atbalstītā Zemgales kultūras programma 2020”.

Savukārt gleznas rāmis restaurēts ar Jelgavas pils fonda atbalstu un to veica stājglezniecības restauratore – meistare Saiva Kuple. Rāmja restaurācijas laikā tika izlīdzināta finiera deformācija, nostiprināta grunts un aizpildīti zudumi, noņemts netīrumu slānis, atlietas un iestrādātas detaļas, aizdarinātas finiera plaisas, veikti tonējumi un ierāmēta glezna.

Pirmo reizi restaurētais mākslas darbs plašākai sabiedrībai prezentēts 2020. gada 23. septembrī, kad LLU viesojās Latvijā akreditētie ārvalstu vēstnieki. Taču šobrīd tas pieejams apskatei jebkuram Jelgavas pils muzeja apmeklētājam un turpmāk būs muzeja kolekcijas patstāvīgs priekšmets.

Pievienots 05/11/2020