Pārlekt uz galveno saturu

Novitātes projektā „Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai” (PD5)

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijā un citur Eiropā ir pievērsta pastiprināta uzmanība antimikrobiālās rezistences izplatības mazināšanai. Tiek meklēti jauni risinājumi dzīvnieku veselības nodrošināšanai nevis ar antibiotikām, bet ar dabiskiem līdzekļiem. Projekta „Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai” mērķis ir no siera un biezpiena pārstrādes pārpalikuma – sūkalām – iegūt barības piedevu, kas sekmētu dzīvnieku veselību un dzīvnieku izcelsmes pārtikas drošību.

Pētījumi tiek veikti pēcdoktorantūras pētniecības atbalsta programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā” 1.1.1.2. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts” ietvaros. To vada pēcdoktorante – pētniece, Dr. sc. ing. Unigunde Antone.

Ar raudzēšanas palīdzību Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas Tehnoloģijas fakultātē laboratorijas apstākļos iegūtas barības piedevas, kas dzīvnieku barībā var būt vērtīgas gan antimikrobiālo īpašību, gan uzturvērtības ziņā. Lai noskaidrotu, kāda ir to efektivitāte, jau vairākus mēnešus SIA LLU Mācību un pētījumu saimniecības "VECAUCE" fermā notiek dzīvnieku – ataudzējamo teļu – ēdināšanas eksperimenti. MPS "VECAUCE" ir projekta sadarbības partneris, kas ar savu ieguldījumu natūrā sniedz lielu atbalstu projekta norisē. Fermas pētījumu posmā iesaistīti 3 brīvprātīgie un 4 algoti darbinieki.

Pētījumu metodikas izstrādē vērtīgu padomu sniedz brīvprātīgās darbinieces – LLU Veterinārmedicīnas fakultātes asociētā profesore, Klīniskā institūta vadošā pētniece Laima Liepa un profesore, Preklīniskā institūta vadošā pētniece Aija Ilgaža. Viņas arī konsultē par jautājumiem, kas saistīti ar normatīvo aktu prasību ievērošanu un iegūto datu izvērtēšanu.

PostDoc

Pētījumā iesaistītās brīvprātīgās palīdzes – LLU VMF Klīniskā institūta vadošā pētniece, asociētā profesore L.Liepa un Preklīniskā institūta vadošā pētniece, profesore A.Ilgaža

 

Dzīvnieku grupu komplektācija, barības devu sastādīšana, dzīvnieku svēršana un pētījuma norises pārraudzīšana fermā ir LLU Dzīvnieku zinātņu institūta pētnieces Indras Eihvaldes pārziņā. Savukārt zinātniskā asistente-veterinārārste Anna Kuzmina novēro dzīvnieku veselību. Viņas pārziņā arī asins analīžu noņemšana.

PostDoc

Projekta vadītāja U.Antone, pētniece I.Eihvalde un zinātniskā asistente A.Kuzmina

 

Tehnisko jautājumu risināšanā palīdzīgu roku sniedz arī brīvprātīgais darbinieks Valdis Antons. Darbs fermā nav viegls. Dzīvnieku ēdināšana sākas ap plkst. 4.30. Pareiza barošana, sprostu tīrīšana un trauku mazgāšana prasa rūpīgu attieksmi un atbildības sajūtu, jo tas ir galvenais nosacījums veselīgu teļu izaudzēšanā. 1-3 mēnešus vecajiem teliņiem imunitāte vēl tikai veidojas. To iesaistīšana pētījumos ir papildus darbs, jo dzīvnieki nav pieraduši kāpt uz svariem, ir aizdomīgi, negribīgi, reizēm arī grūti savaldāmi. Tad nu nākas likt lietā izdomu, nereti iesaistot arī citus fermas darbiniekus vai studentus. Taču, kas attiecas uz piena izēdināšanu – tur jālūdzas nav – piens garšo un to labprāt ēd visi – gan kontroles, gan ekperimentālo grupu dzīvnieki.

PostDoc

Barības paskābinātāja ieguve, pievienošana pienam un izēdināšana

 

Projekta zinātniskā vadītāja, pēcdoktorante, pētniece

Unigunde Antone

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai” (Nr.1.1.1.2/VIAA/2/18/307) ietvaros. Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

ERAF

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2019/sukalu-parstrade-pievienotas-vertibas-produktos-partikas

Pievienots 30/11/2020