Pārlekt uz galveno saturu

Ainavu arhitektūras absolvente: "Studijas sniedz iespēju veidot pasauli skaistāku"

Attēla autors: No LLU arhīva

Lelde Eiduka ir LLU Vides un būvzinātņu fakultātes (VBF) studiju programmas "Ainavu arhitektūra un plānošana" bakalaura un maģistra līmeņa absolvente. Studijas Jelgavā Leldei ir ne tikai devušas iespēju darīt darbu, ko viņa mīl, bet arī aizvedušas no vējainās Kurzemes uz Vidzemes augstieni.

Lelde Eiduka vienmēr ir bijusi radoša, viņas dzīvē mākslai ir liela nozīme, tāpēc vidējo izglītību nolēma iegūt Liepājas Mākslas un dizaina vidusskolā. Pēc vidusskolas absolvēšanas Leldei bija skaidrs, ka viņa vēlas savu dzīvi saistīt ar mākslu, taču šķitis būtiski karjeru virzīt perspektīvā nozarē, kurā varētu rēķināties ar drošības sajūtu un stabiliem ienākumiem, saglabājot māksliniecisko ievirzi. Šis lēmums nebūt nav atnācis uzreiz. Iepazīstoties ar  studiju iespējām Vides un būvzinātņu fakultātē, Lelde saprata, ka ainavu arhitektūra apvieno visus viņai svarīgos aspektus – dabu, mākslu, darbu ar cilvēkiem un, kas ne mazāk svarīgi – iespēju veidot pasauli skaistāku.

Lelde atzīst, ka studijas LLU bija pareizais solis: "Ļoti novērtēju iegūtās zināšanas profesionālajā jomā, tas ir spēcīgs pamats, uz kura attīstīt savu karjeru. Augstskolas laiks ir ļoti īpašs ar to, ka veidojas personība, iemācies strādāt ar sevi, centies uzdrīkstēties pat tad, ja tavas idejas atšķiras no kopējā viedokļa."

Absolvente uzsver, ka viens no lielākajiem studiju laika ieguvumiem ir iepazītie cilvēki. Paralēli studijām Lelde mērķtiecīgi sevi pilnveidoja izvēlētajā profesionālajā laukā, katru vasaru strādājot, tādējādi lēnām un pakāpeniski ejot pa izvēlēto ceļu. Pēc pirmā kursa studente  strādājusi stādaudzētavā, pēc tam ainavu ierīkošanā, un tikai pēc trešā kursa viņa nonākusi ainavu arhitektu birojā, kurā tālāk darbojās arī paralēli studijām. Lelde uzsver, ka, viņasprāt, jebkura profesija ir jācenšas iepazīt no pašiem pamatiem, ko arī ar šiem darbiem mēģinājusi darīt.

Šobrīd Lelde strādā Latvijas Valsts mežu Kalsnavas arborētumā par meža izziņas projektu vadītāju. Lai gan darbs Kalsnavas arborētumā nav tieši saistīts ar iegūto izglītību, jauniete atzīst, ka amatu ieguvusi, pateicoties vides izglītībai, kā arī aktivitātei LLU Studējošo pašpārvaldē (SP). Leldes pārziņā ir veidot projektus un pasākumus, domājot, kā mežu varētu izzināt dažādas paaudzes, dažādas auditorijas, un, no vienas puses, viņa pat ir priecīga, ka iegūtā izglītība nav tiešā veidā saistīta ar meža nozari, jo tas ļauj paraudzīties no citādākas un dažreiz pat neierastākas prizmas. Arī savus nākotnes plānus Lelde saista ar darbu arborētumā, un uzsver, ka tā ir vieta, kurā var augt un attīstīties pats, kā arī realizēt savas idejas un radoši izpausties, sniedzot labumu sabiedrībai.

Papildus studijām Lelde daudz laika veltījusi sabiedriskajām aktivitātēm – fakultātes Studējošo pašpārvaldes vadīšana esot bijis pamats visam: "Bez Studējošo pašpārvaldes ārpusstudiju laiks, iespējams, būtu tikai istabiņa studentu viesnīcā un šaurs paziņu loks. Darbs SP izaicina tās robežas, ko pats sev esi ērti nospraudis, bet tās pārkāpjot, iegūtā gandarījuma sajūta spēj virzīt atkal tālāk!"

Lelde atzīmē, ka arī laiks, kas tika pavadīts Portugālē ERASMUS+ programmā, tāpat kā darbošanās SP, veicinājis komunikācijas prasmju un pašizaugsmes veidošanos. Dalība studiju mobilitātē ļāvusi ieskatīties profesijā no cita skatupunkta – redzēt, kā tiek plānoti projekti valstī, kurā valda sauss klimats.

LLU viņas dzīvē kļuvusi par nozīmīgu faktoru ne tikai iegūtās izglītības dēļ. Tieši universitātē aktīvo pašpārvaldes vadītāju pamanīja toreizējais pirmā kursa students Oskars Eiduks, kuram pēc studiju absolvēšanas Lelde sekoja līdzi uz otru Latvijas malu. Tā īstena kurzemniece kļuvusi par vidzemnieci un par savu mājvietu šobrīd sauc Madonu. Šai vietai viņa ir pateicīga par iespēju strādāt arī darbu, ko mīl.

"Mans ieteikums – esiet patiesi pret sevi, dariet to, ko no sirds vēlaties darīt, jo visās jomās ir iespējams daudz sasniegt, ja vien esat pietiekami drosmīgi sev noticēt!" atzīst LLU absolvente Lelde Eiduka.

Pievienots 14/12/2020