Pārlekt uz galveno saturu

Aizstāv promocijas darbu par parasto egļu augstuma pieauguma mainību

Attēla autors: No LLU arhīva

28. decembrī LLU Meža fakultātē promocijas darbu "Augstuma pieauguma mainība parastās egles (Picea abies (L.) H. Karst.) tīraudzēs juvenilā vecumā" aizstāvēja Baiba Jansone un ieguva zinātniskā doktora grādu mežzinātnes nozarē.

Promocijas darba mērķis ir raksturot lokālo apstākļu un iedzimtības ietekmi uz juvenila vecuma parastās egles (Picea abies (L.) H. Karst.) augstuma pieaugumu stādot atjaunotos hemiboreālajos mežos Latvijā.

"Lielāks augstuma pieaugums juvenilā vecumā nosaka audzes turpmāko augšanu visā aprites ciklā. Tādēļ svarīgi vērtēt dažādu faktoru ietekmi uz koku augšanu šajā periodā un iespējas veicināt augšanu ar meža selekcijas un mežkopības metodēm. Viens no efektīvākajiem augšanas veicināšanas paņēmieniem ir papildus barošanās elementu ienešana audzē vienlaikus ar koku stādīšanu. Tomēr Latvijā trūkst pētījumu par šīs mežkopības prakses ietekmes ilgumu uz pieaugumu. Meža augsnes ielabošana ar pelniem palielina augsnes mikroorganismu aktivitāti, kā arī stimulē nobiru un celulozes sadalīšanos un organisko vielu sadalīšanos –mineralizāciju, bet tās ilgtermiņa ietekme uz koku augšanu pētīta reti  un Latvijā šādas pieredzes trūkst, īpaši – attiecībā uz pelnu izmantošanu pirms stādīšanas. Papildus barošanās elementu ienese var ietekmēt arī koksnes fizikālos rādītājus, tai skaitā spēju nodrošināt barības vielu transportēšanas funkciju pa trahejām," savā promocijas darbā atklāj jaunā zinātniece B. Jansone.

Promocijas darbā tika raksturoti lokālie apstākļi (zemsedzes veģetācijas konkurence un augsnes mitrums) un iedzimtības ietekme uz egles apikālajiem augusta dzinumiem, raksturota barības vielu nodrošinājuma uzlabošanas ietekme uz egles augstuma pieauguma, savukārt noslēgumā tika raksturotas egles pluskoku brīvapputes pēcnācēju ģimeņu ikgadējā augstuma pieauguma veidošanās atšķirības.

Promocijas darba zinātniskie vadītāji: Dr.silv. Linards Sisenis, Dr.silv. Dagnija Lazdiņa un Dr.silv. Āris Jansons.

Promocijas darba kopsavilkums pieejams LLU Fundamentālās bibliotēkas elektroniskajā datubāzē.

Pievienots 28/12/2020